CURIERUL ROMÂNESC

REPREZENTAREA CET~}ENILOR ROMÂNI
DIN AFARA HOTARELOR }~RII
ÎN STRUCTURILE STATULUI ROMÂN

Doru Novacovici

Pre[edintele de onoare al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi.

Este cunoscut faptul c` românii ce locuiesc în afara hotarelor ]`rii au voie s` voteze, dar n-au dreptul s` aleag` reprezentan]i de-ai lor în Parlamentul ]`rii. Ei pot vota numai listele partidelor pentru Bucure[ti, unde se afl` candida]i necunoscu]i lor, care practic nu pot s`-i reprezinte! De une apare aceast` discriminare?
Din aplicarea articolului 16, aliniat 3 din Constitu]ia României, care prevede c` cet`]eni români nu pot s` fie demnitari civili sau militari, decât dac` au numai cet`]enie român` [i domiciliul numai în România. Pentru a modifica aceast` inadverten]` ar fi necesar` o revizuire a Constitu]iei [i apoi modificarea legii electorale 68/92 [i a legii cet`]eniei nr. 21/91. Cum aceste modific`ri sunt dificile [i cer mult timp s-a propus ca pân` la efectuarea acestor modific`ri s` se constituie o Adunare Na]ional` Consultativ` a românilor din afara hotarelor ]`rii. Membrii acestei Adun`ri nu vor avea drept la vot deliberativ, ci numai consultativ [i vor fi ale[i în mod democratic de compatrio]ii lor ce locuiesc în afara hotarelor ]`rii. Pentru a efectua asemenea alegeri, ar trebui modificat` Legea 62/92 [i create noi circumscrip]ii electorale în func]ie de num`rul de cet`]eni români ce locuiesc în afara hotarelor ]`rii (de exemplu: circumscrip]ia Europa Occidental`, U.S.A. [i Canda, America de Sud [i Australia, etc.). În aceste circumscrip]ii se vor reprezenta democratic, acei români ce doresc s` candideze. Ace[tia vor prezenta un curriculum vitae [i o profesiune de credin]` din care s` reias` de ce vor s` candideze. Organizarea alegerilor se va face prin ambasade [i consulate, în acela[i timp cu alegerile legislative. Candida]ii pot fi uninominali independen]i sau împuternici]i de partidele politice. Procedeul de vot va fi direct [i prin coresponden]`, pentru cei ce nu locuiesc în localit`]ile în care exist` consulate sau ambasade.
Prin acest procedeu se vor alege în total 100-120 de reprezentan]i în Adunarea Na]ional` a Românilor. Cei ale[i vor putea forma Comisii (tot prin alegeri), care vor avea pentru început un rol consultativ pe lâng` parlament, pre[edinte, ministere, televiziune sau alte institu]ii ce au rela]ii cu exteriorul.
Dup` revizuirea Constitu]iei, din aceast` Adunare se pot alege deputa]i sau senatori dup` sistemul utilizat de legea francez` pentru senatorii francezi ce reprezint` pe francezii ce locuiesc în afara hotarelor ]`rii. Uniunea Mondial` a Românilor Liberi a prezentat de mai mu]i ani acest proiect autorit`]ilor din ]ar`, dar se pare c` numai pre[edin]ia [i secretariatul de stat pentru rela]ii cu românii din afara hotarelor ]`rii au fost sensibili la aceste propuneri.
În acest sens, subsemnatul a fost audiat la 15 martie 1999 în Camera Deputa]ilor, la Comisia de Politic` Extern` pentru Diaspora. Domnul Antonie Popescu, consilier guvernamental, a prezentat în noiembrie 1999 Parlamentului un document în acest sens. Din dispozi]ia pre[edintelui Emil Constantinescu s-a format o Comisie pentru a c`uta solu]ii rapide de rezolvare a acestor propuneri. În acest sens o prim` reuniune a Comisiei a avut loc la 6 martie 2000, în sala de Consiliu de la Palatul Cotroceni.
Au participat la aceast` prim` reuniune d-na Sandra Pralog, consilier personal al pre[edintelui României, d-ul deputat {tefan Glavan, pre[edintele Comisiei pentru Diaspora, d-ul Dan Pintea, director, d-na Lumini]a Florescu, consilier la Ministerul de Externe, d-ul Antonie Popescu, consilier guver- namental, d-na Dana Arma[u, de la Televiziunea Român` [i eu.
Pe agenda acestei reuniuni a figurat o prezentare a actualei situa]ii privind articolul 16, aliniatul 3 din Constitu]ie [i legea electoral`, angajamentul for]elor politice în favoarea diasporei, propuneri ale DDRH, ale mele personale [i ale pre[edin]iei, cu discu]ii [i contrapropuneri. Din discu]ii a reie[it importan]a creerii unei Adun`ri Na]ionale Consultative a Românilor ce locuiesc în afara hotarelor ]`rii [i importan]a voin]ei politice de a rezolva acest deziderat cu ocazia alegerilor legislative din toamna anului 2000. S-a fixat o reuniune s`pt`mânal` pentru a continua discu]iile. Pentru a se organiza alegeri la nivelul consulatelor [i ambasadelor în vederea alegerii acestei Adun`ri Na]ionale Consultative a românilor de pretutindeni, sunt necesare mici modific`ri ale legii electorale [i un decret al Guvernului României în conformitate cu articolul 7 din Constitu]ia României. Noi am spus mereu c` nu poate exista o ameliorare a situa]iei politice, sociale, economice a ]`rii [i o reconciliere între români f`r` o participare direct` a imensului poten]ial ce-l constituie speciali[tii români ce locuiesc în afara hotarelor ]`rii. Adunarea Na]ional` a Românilor ce locuiesc în afara hotarelor ]`rii, ce va avea un rol consultativ pân` la revizuirea Constitu]iei [i dup` aceia un rol deliberativ, va fi de importan]` vital` pentru ]ara noastr`.


Înapoi la începutul paginei!

© 2000 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.