La Editura Funda]ia Cultural` Român` din Bucure[ti a ap`rut în anul 1999 în limba englez` cartea Dr. Iftene Pop intitulat` "Basarabia din punctul de vedere legal interna]ional".
Autorul s-a n`scut în România în 1937. În 1961 absolv` Facultatea de Drept de la Universitatea din Ia[i [i prime[te apoi o diplom` de drept interna]ional de la Universitatea din Bucure[ti în 1965. În 1977 prime[te titlul de Doctor al Institutului de Studii Post- Universitare de la Universitatea din Geneva. Ca diplomat a activat peste 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe cu probleme de legalitate. A participat la marile conferin]e de codificare legal` ale ONU. Este deputat în Parlamentul României [i secretarul Comitetului Rela]iilor cu Str`in`tatea al Camerei Deputa]ilor.
Tema formulat` de autorul acestui am`nun]it tratat de drept interna]ional aplicat la Basarabia o constituie "dreptul poporului român la reunificare na]ional` cu fra]ii lor românii moldoveni".
Ideea principal` a autorului este c` acest drept "este un drept valabil în conformitate cu legea interna]ional` care este în vigoare acum".
Prima sentin]` din carte, exprimat` la începutul Cuvântului înainte, afirm` urm`toarele:
"Repararea drepturilor poporului român este o parte a opozi]iei Vestului fa]` de rena[terea imperialismului rusesc [i ea u[ureaz` extinderea valorilor democratice c`tre Est."
Capitolele urm`toare trateaz` câteva elemente ale principiului filosofic al legii [i dezvolt` subiecte ca: rena[terea legii naturale dup` cel de-al doilea r`zboi mondial este un mare pas spre democra]ie; drepturile românilor la reunificare exist` conform legii interna]ionale în vigoare în prezent; dreptul statal este recunoscut de legea interna]ional` pentru popoare întregi [i nu pentru p`r]ile lor componente; ilegalitatea exercit`rii unor drepturi prin afectarea serioas` sau suprimarea altor drepturi; cum au fost violate drepturile mi[c`rii na]ionale române[ti în Republica Moldova; aplicarea drepturilor poporului român [i securitatea regiunii vor fi facilitate de extinderea valorilor democratice spre Est, [i altele.
Concluziv, autorul ne spune c` "românii moldoveni de la vestul cât [i cei de la estul Prutului sunt vecini; dar ei sunt, mai înainte de toate, fra]i" [i termin` cu cuvintele: "... un asemenea proces în favoarea românilor nu poate avea loc decât în cadrul unei democratiz`ri adev`rate [i al reformelor de economie de pia]` într-adev`r liber` atât în România cât [i în Republica Moldova. Din punct de vedere politic, des`vâr[irea lui nu este de conceput în afara tendin]elor pozitive de extindere ale Uniunii Europene [i ale NATO c`tre Est, ceea ce ar aduce, se sper`, stabilitate, securitate [i pace în aceast` parte nefericit` a continentului nostru. C`ci totu[i, în ciuda tuturor vicisitudinilor istoriei, aceast` parte a r`mas european`. La fel ca [i Republica Moldova [i locuitorii ei."