"ÎN PUTEREA PICTURII"
Cu aceastã expozitie, deschisã în perioada 4 februarie - 26 martie 2000, Moderna Museet (Muzeul de Artã Modernã) din Stockholm vrea sã elucideze câteva dintre cele mai centrale aspecte ale picturii în perioada de la 1950 la 1989. Sunt studiate sase luãri de pozitie prin intermediul a sase dintre cei mai de seamã pictori din a doua jumãtate a secolului XX.
Andy Warhol (USA, 1928-87) s-a ocupat de raportul între realitate si lumea comunicatiilor de masã, atât în picturile sale timpurii de la începutul anilor ã60, cât si în unele dintre faimoasele sale lucrãri de serigrafie, precum Elvis sau Mona Lisa.
|
Andy Warhol: Elvis (4 times), 1963.
Foto: © Daros Collection.
Gerhard Richter (Germania, 1932-) cautã în opera sa multilateralã diferite posibilitãti în cadrul picturii. Procedura sa obisnuitã este ca, prin procesul pictural, sã vadã si sã-si însuseascã realitatea asa cum este ea oglinditã în fotografie. Aceasta se poate vedea atât în pictura Femeie cu umbrelã din 1964, cât si în peisajul urban de facturã mai abstractã, datând de la sfârsitul anilor ã60.
Sigmar Polke (Germania, 1941-) prezintã o artã picturalã care îsi are originea în arta pop care s-a creat în Germania (atunci de vest) la mijlocul anilor ã60 si s-a rãspândit sub numele de "realismul capitalist". Lucrãrile lui Polke, ca de exemplu Burda din 1979-82, sunt pline de umor si traditia povestirilor europene.
Cy Twombly (USA, 1929-) s-a consacrat în anii ã40 si ã50 expresionismului abstract, pentru ca mai târziu, cãtre mijlocul anilor ã60, sã dea loc aparitiei textelor cu mesaj misterios si personal, ca în Ferragosto I (Roma) din 1961.
Brice Marden (USA, 1938-) este prezent atât cu picturi din perioada sa colour field din anii ã70, cât si cu lucrãri influentate de caligrafia si poezia extrem-orientale din anii ã80, precum Second Window Painting din 1983.
Ross Bleckner (USA, 1949-) prezintã picturi din anii ã80 în care lumina si umbra sunt atât pãrti componente esentiale cât si forte contradictorii. Frumoase la prima vedere, ca de exemplu Interior (With White Dots) din 1985, picturile lui dezvãluie la o mai atentã cercetare o frumusete infectatã de boalã, forte obscure si moarte.
Cele 33 de picturi prezentate în aceastã expozitie au fost puse la dispozitie de Daros Collection din Hurden, Elvetia. Selectia fãcutã ne dã posibilitatea sã urmãrim trecerea de la punctul cel mai înalt al modernismului la triumful postmodernismului, prin a arãta cum s-au relatat cei sase artisti la picturã ca mediu de exprimare, la realitatea acesteia si cum au creat propria lor realitate, limbaj si mod de exprimare.
Înapoi la începutul paginei!
© 1999 Curierul Românesc.