ALIAN}A NA}IONAL~ CRE{TIN-DEMOCRAT~
(ANCD)
Silvia Constantinescu: Stimate domn Victor Ciorbea, v` rog s` ave]i amabilitatea [i, conform tradi]iei CURIERULUI ROMÂNESC, s` v` prezenta]i cititorilor mei. Cine sunte]i, domnule Victor Ciorbea?
|
D-ul Victor Ciorbea,
Pre[edintele Partidului Alian]a Na]ional`
Cre[tin-Democrat`.
Foto: © ANCD.
Victor Ciorbea: M-am n`scut în 1954, cu un dosar prost: bunicul - primar timp de 25 de ani, în perioada interbelic`, ambii bunici - declara]i chiaburi, condamna]i politic [i cu p`mântul confiscat. Norocul meu a fost c` am beneficiat de "deschiderea" din perioada 1964-1978, când nu s-a cerut dosar de cadre la admitere, [i am putut deveni student la Drept [i, apoi, magistrat. Am absolvit, ca [ef de promo]ie pe ]ar`, facultatea de Drept din Cluj în anul 1979, dar f`r` a fi membru de partid. Am intrat în PCR mai târziu, în 1981, pentru a m` putea înscrie la doctorat, dar n-am avut niciodat` vreo func]ie, nici m`car în BOB. Pân` în 1984 am fost judec`tor specializat în cauze civile (adic` m` ocupam de succesiuni, divor]uri [i de alte cauze de acest fel), la Tribunalul Bucure[ti, Judecatoria sectorului 5. Între 1984 [i 1988 am fost procuror în cadrul Direc]iei pentru Cauze Civile a Parchetului General. În paralel, din 1984, am început [i activitatea de cadru didactic (asistent [i apoi lector) la Facultatea de Drept din Bucure[ti. Din 1988 am lucrat exclusiv la aceasta facultate. În întreaga mea activitate sub comuni[ti n-am avut nici un fel de leg`turi cu Securitatea: n-am semnat nici un angajament, n-am fost nici colaborator, nici informator etc. Din februarie 1990 am devenit pre[edinte al Sindicatului din Facultatea de Drept, apoi al celui al Universit`]ii Bucure[ti, iar din 31 martie 1990 pre[edinte al Federa]iei Sindicatelor Libere din Înv`]`mânt. În iunie 1990, la înfiin]area Confedera]iei Na]ionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR), am fost ales pre[edinte al acestei mari centrale sindicale. În iunie 1993, CNSLR a devenit prin fuziune CNSLR-Fr`]ia. Dup` fuziune, am demascat controlul pe care PDSR îl exercita asupa noii centrale sindicale prin intermediul grupului Mitrea.
S-a încercat "cump`rarea" mea, dl. Ion Iliescu oferindu-mi, în 1994, al doilea post în ierarhia Guvernului V`c`roiu: Ministru de Stat [i Ministru al Muncii. Am refuzat [i în octombrie 1994 am demisionat din func]ia de pre[edinte al CNSRL-Fr`]ia. Am construit o nou` confedera]ie sindical`, Confedera]ia Sindicatelor Democratice din România, de orientare cre[tin-democrat`, pe care am reu[it s` o impun în numai un an [i jumatate ca reprezentativ` pe plan intern [i interna]ional. Aceast` confedera]ie am construit-o pe baza unui protocol semnat cu pre[edintele de atunci al CDR, actualul pre[edinte al României. Am conlucrat deschis, pe fa]`, cu CDR, pentru c` am apreciat c` era singura alternativ` viabil` în situa]ia de atunci a României. Nu-mi este deloc ru[ine de activitatea mea sindical` cu toat` modestia, pot spune c` am avut o contribu]ie esen]ial` la punerea bazelor a dou` noi centrale sindicale, a noului Drept sindical, a noii legisla]ii a muncii, a primului contract colectiv de munc` la nivel na]ional din istoria mi[c`rii sindicale române[ti. Am ap`rat [i promovat cu total` bun`-credint`, timp de [apte ani, drepturile [i interesele sindicali[tilor, ale salaria]ilor, ale pensionarilor, ale categoriilor defavorizate. De altfel, aceste fapte sunt de notorietate public`. În 1995 am fost ales în conducerea Alian]ei Civice, de c`tre oameni care [tiau ce f`cusem pân` atunci, toate activit`]ile mele sindicale fiind publice. A[a am ajuns s` fiu în februarie 1996 candidatul CDR la Prim`ria Capitalei [i s` câ[tig în fa]a unui candidat PDSR (Ilie N`stase) care avea un uria[ capital de popularitate în România, resurse financiare deosebite [i acces deplin pe toate canalele mass-media. A[ sublinia c` în b`t`lia pentru Prim`ria Capitalei am avut de depa[it teribilul handicap pe care CDR îl suporta din cauza fostului primar Halaicu (cel care avea 8% la debutul campaniei - procentaj de la care, de fapt, porneam eu, în timp ce Ilie N`stase atingea 86%!). Apoi, în cele câteva luni cât am func]ionat ca Primar General mi-am f`cut datoria cât am putut de bine, astfel încât am oferit argumente în favoarea CDR la alegerile generale. Mai mult, m-am implicat direct în campania pentru alegerile parlamentare [i preziden]iale, lucru important întrucât în partea a doua a anului 1996, ca urmare a presta]iei ca Primar General eram cotat cu un coeficient de încredere de peste 70%, la nivel na]ional. Ca urmare, în noiembrie 1996 am fost desemnat prim-ministru. Nu voi aminti acum ce am reu[it [i ce nu în aceast` calitate. Voi spune doar c` în decembrie 1997, la declan[area de c`tre PD a crizei artificiale care a dus la demisia mea, CDR avea în sondaje 47% din sufragii (fa]` de 30% la alegerile din noiembrie 1996!), iar la cel mai recent sondaj de opinie CDR ajunsese la doar 17%. F`r` comentarii!
S.C.: V` rog s` prezenta]i pe scurt platforma politic` a partidului dvs.
V.C.: A[ vrea s` precizez mai întâi c` varianta în extenso a programului nostru politic se afl` pe Internet, la adresa HYPERLINK http://www.ancd.ro, fiind, deci, disponibil` tuturor celor interesa]i. V` voi prezenta în continuare un rezumat cuprinzând principalele idei. În primul rând, ca orice partid cre[tin-democrat, milit`m pentru Personalism [i Responsabilitate, pentru Dreptate [i Legalitate, pentru Justi]ie [i Solidaritate social`, pentru Subsidiaritate [i Descentralizare, punând la temelia ac]iunilor noastre Adev`rul [i Morala cre[tin`. Noi credem c` toate aceste elemente doctrinare trebuie aplicate cu Fermitate, îmbinând principiul Competen]ei cu cel al Valorii morale. Ne-am fixat mai multe obiective strategice.
În plan politic, milit`m pentru reforma clasei politice române[ti [i a sistemului electoral. În acest sens, chiar în aceste zile am lansat o campanie la nivel na]ional de strângere a semn`turilor pentru punerea în practic` a urm`toarelor obiective: * Introducerea unui sistem electoral bazat pe vot uninominal. * Reducerea num`rului de parlamentari [i Parlament unicameral. * Corelarea salariilor [i facilit`]ilor parlamentarilor [i demnitarilor cu nivelul de via]` al popula]iei. * Introducerea unui control al averii parlamentarilor [i demnitarilor prin declara]ie public` f`cut` la ob]inerea func]iei si verificarea bunurilor dobândite pe perioada de]inerii func]iei, inclusiv a conturilor din str`in`tate. * Limitarea imunit`]ii parlamentare, care se va men]ine numai pentru protejarea libert`]ii de opinie politic`. Programul în domeniul economic cuprinde: a) m`suri imediate - ac]iuni ferme de obturare a canalelor de scurgere a resurselor financiare (supravegherea b`ncilor, intensificarea controlului financiar, perfec]ionarea controlului vamal, diminuarea subven]iilor pentru întreprinderile falimentare, eventual chiar instituirea unui Consiliu Monetar); b) strategia pe termen mediu: diminuarea infla]iei, perfec]ionarea legislatiei financiare, restructurarea tuturor întreprinderilor cu capital majoritar de stat, încurajarea întreprinderilor mici [i mijlocii); c) linii directoare ale dezvolt`rii pe termen lung a economiei. Alte programe se refer` la domeniile: educa]ie, cercetare [tiin]ific`, administra]ie central` [i local`, justi]ie, ap`rare, ordine public`, siguran]a na]ional`, asisten]a sanitar`, cultur` [i art`, problemele femeilor, tineret, protec]ie social`, ecologie, politic` extern`. Într-un cuvânt, [tim ce trebuie s` facem atunci când vom ajunge s` guvern`m ]ara.
S.C.: Care este atitudinea partidului dumneavoastr` fa]` de retrocedarea propriet`]ii adev`ra]ilor proprietari? Considera]i c` ar putea exista [i o alt` cale de rezolvare a acestei probleme, decât pe cale juridic`? Este necesar ca proprietarii s` aibe cet`]enie român`?
V.C.: Noi consider`m c` problema red`rii propriet`]ii adev`ra]ilor proprietari este fundamental` pentru societatea româneasc`. De altfel, în Programul politic al ANCD, se spune: proprietatea particular` trebuie garantat` de stat [i trebuie s` ofere o stabilitate maxim` pentru economia na]onal`. Garantarea propriet`]i reprezint` un atribut necesar al persoanei umane [i o condi]e necesar` a dezvolt`rii economiei de pia]`.
Se cere, de asemenea: s` nu se caute pretexte pentru tergiversarea sau obstruc]ionarea restituirii propriet`]lor abuziv confiscate. S` se revizuiasc` toate împropriet`riile contestate de terenuri [i imobile, care constituie unul din principalele motive de blocare a investi]ilor durabile în sectorul IMM (ex. hotelurile [i cabanele turistice revendicate de proprietari). S` se reanalizeze [i s` se procedeze la restituirea lor c`tre fo[tii proprietari, pe vechile amplasamente. Acolo unde terenul este ocupat de obiective din domeniul public al statului s` se procedeze la desp`gubirea proprietarilor la valoarea de pia]`. S` se procedeze la desp`gubirea prin negociere liber`, între proprietar [i ocupant, în cazurile în care terenul este ocupat de obiective din domeniul privat (de stat sau particular), iar dac` nu se cade la învoial`, s` se elibereze terenul prin demolare în sarcina ocupantului." Am dat aceste lungi citate pentru a sublinia c`ile v`zute de noi pentru restituirea propriet`]ii. A[ mai adauga c` nu credem c` este necesar ca proprietarii s` aibe cet`]enie român`. Dreptul de proprietate nu ]ine de cet`]enie!
S.C.: Românilor din afara grani]elor, [i în special cei care sunt în exil, pentru c` mai ales ace[tia nu au cet`]enie român`, nu li se pl`te[te pensia pe perioada lucrat` în România, de[i au pl`tit contribu]ia de pensie, atunci când au lucrat în România, pentru c` nu sunt cet`]eni români. Cum vrea partidul dvs. s` solu]ioneze aceast` problem`?
V.C.: Problema pe care o ridica]i era deja în aten]ia noastr`. Sigur c` r`spunsul nu poate fi decât unul singur: pensia trebuie pl`tit` în func]ie de contribu]ia de penise, indiferent de cet`]enia actual` a pensionarului. De fapt, a[a procedeaz` [i ]`rile str`ine. În România, chiar în perioada comunist`, existau pensionari ai unor state str`ine, care î[i primeau pensia în valut` (e drept, convertit` automat în lei de statul român la un curs impus!).
S.C.: Mul]i români din exil au preg`tire atât teoretic` cât [i practic` care ar putea fi de mare folos în dezvoltarea politico-economic` [i cultural` a României. Care este atitudinea partidului dumneavoastr` fa]` de cei din exil [i cum ve]i colabora cu românii din exil în acest sens?
V.C.: Aici, din nou, r`spunsul meu poate începe cu prevederile Programului politic al ANCD. Un punct special este intitulat Rela]iile cu românii de pretutindeni [i cuprinde urm`toarele: "ANCD consider` c` românii din afara hotarelor ]`rii î[i pot aduce o contribu]ie semnificativ` la îmbun`t`]irea situa]ei economice, sociale [i politice a României, precum [i la construirea [i promovarea unei imagini corecte a României în lume. De aceea, ANCD a creat în interiorul s`u Consiliul Românilor de Pretutindeni (CRP), ca organism reprezentativ al aspira]iilor [i voin]ei de implicare a românilor din emigra]ie [i din teritoriile înstr`inate. În colaborare cu acesta, vor fi întreprinse urm`toarele: * stabilirea unui dialog amplu [i sincer cu românii de pretutindeni dispu[i s` ac]oneze pentru interesul na]ional [i s` conlucreze pentru a g`si solu]ii la problemele române[ti, la rena[terea material` [i moral` a României; *participarea românilor de pretutindeni, prin intermediul CRP, la elaborarea analizelor [i documentelor ce precizeaz` pozi]ia ANCD asupra solu]iilor de dep`[ire a situa]iei de criz` pe care o traverseaz` România; * punerea la dispozi]ia românilor de pretutindeni a analizelor [i documentelor ANCD; * sus]inere politic` [i legislativ` pentru modificarea Legii electorale în vederea reprezent`rii parlamentare a românilor de pretutindeni, prin înfiin]area unei circumscrip]ii electorale proprii (a 43-a circumscrip]ie electoral`)." {i nu sunt doar simple vorbe! Consiliul Românilor de Pretutindeni a început deja s` func]ioneze, având un num`r mare de membri. A[ men]iona, dintre mul]i altii, pe d-na {teafana Bianu, din Fran]a, pe d-ul Mircea Constantinescu, din Germania, pe d-ul Ioan Dura, din Belgia, pe dul Ovidiu Chiorean, din Elve]ia. Chiar in conducerea ANCD sunt cooptate mai multe persoane din Exil (din cele care mai au [i cet`]enia român` - dup` cum prevede Legea Partidelor din România): d-ul {tefan Issarescu, din SUA, este membru în Prezidiul de Onoare, d-ul Mircea Roman, din Canada, este vicepre[edinte, d-ul Matei P`un, din SUA, este membru în Colegiul Politic. Pe de alt` parte, Internetul (site-ul www.ancd.ro [i lista de discu]ii egroups/ancd) reprezint` locul de întâlnire preferat pentru românii din Exil [i cei din România. Din ce în ce mai mul]i români din Exil particip` la convorbiri, afl` con]inutul ultimelor documente emise de ANCD (în interval de 24 de ore de la elaborarea lor) [i pot s`-[i spun` p`rerea (care este luat` în considerare, s` [ti]i!) despre problemele române[ti. Astfel ei au posibilitatea s` participe la g`sirea solu]iilor de care are nevoie societatea româneasc`. Sunt printre ei speciali[ti eminen]i, care au [i marele avantaj de a fi tr`it într-o societate cum este cea pe care vrem s-o construim în România. Deci sfaturile lor sunt nepre]uite pentru noi. Desigur, cei care vin în vizit` în ]ar`, au posibilitatea s` discute direct cu conducerea ANCD, acest lucru este de la sine în]eles [i se întâmpl` extrem de frecvent. Iar po[ta [i faxul sunt [i ele folosite acolo unde nu exist` po[t` electronic`. În concluzie, a[ spune c` ANCD e, poate, partidul cel mai legat de românii din Exil. Privi]i sondajele de opinie de pe Internet [i v` ve]i convinge.
PARTIDUL
UNIT~}II NA}IONALE ROMÅNE
(PUNR)
Silvia Constantinescu: Stimate domn Valeriu Tab`r`, v` rog s` ave]i amabilitatea [i conform tradi]iei CURIERULUI ROMÂNESC s` v` prezenta]i cititorilor mei. Cine sunte]i, domnule Valeriu Tab`r`?
Valeriu Tab`r`: Sunt profesor universitar, doctor în agronomie din anul 1984. Sunt n`scut în comuna S`lciua, jude]ul Alba, la 1 iulie 1949; c`s`torit cu Silvia Tab`r`, func]ionar`, cu care am doi copii, absolven]i ai Facult`]ii de drept. Sunt profesor de fitotehnie la Facultatea de agronomie din Timi[oara. Am publicat peste 100 de lucr`ri [tiin]ifice în domeniul cerealelor, plantelor tehnice [i a plantelor medicinale. Din anul 1992 pân` ast`zi sunt deputat PUNR de Timi[. În aceast` calitate am f`cut parte din Comisia de agricultur` a Camerei Deputa]ilor ca secretar [i am fost membru al Comisiei de politic` extern`. Din 18 august 1994 pân` în 3 septembrie 1996 am fost ministru al agriculturii in Guvernul Nicolae V`c`roiu. În prezent sunt vicepre[edinte al Comisiei de agricultur` din Camera Deputa]ilor [i pre[edinte al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare. Din 22 martie1997 sunt pre[edintele Partidului Unit`]ii Na]ionale Române.
S.C.: V` rog s` prezenta]i pe scurt platforma politic` a partidului dumneavoastr`.
V.T.: PUNR a luat na[tere în martie 1990, fiind unul dintre partidele noi în spectrul politic românesc. În perioada 1990-1996, PUNR a f`cut parte din majoritatea parlamentar` [i din echipa guvernamental`. Din 1996, dup` alegerile din noiembrie, PUNR a devenit un partid de opozi]ie, cu o identitate clar definit`. Din punct de vedere doctrinar, PUNR este un partid social-liberal, cu tent` na]ionalist`. PUNR nu este împotriva minorit`]ilor etnice, religioase sau de alt tip. Este îns` împotriva tuturor celor ce promoveaz` separatismul pe criterii etnice sau de alt` natur`. Este împotriva tuturor celor care promoveaz` atitudini contrare prevederilor Constitu]iei României [i a legilor care aduc prejudicii bunei convie]uiri între cet`]enii României. PUNR promoveaz` proprietatea ca baz` de dezvoltare real` a unei societ`]i democratice stabile, generatoare de valoare, din care s` se poat` dezvolta programe de sus]inere a categoriilor defavorizate. PUNR nu agreeaz` politica promovat` de UDMR, care se situeaz`, din acest punct de vedere, în perioada Evului Mediu (numai atunci se practica separatismul etnic cu atît de mare intensitate cum o face UDMR azi). PUNR agreeaz` integrarea României în structurile UE [i în structurile de securitate colectiv`.
S.C.: Care este atitudinea partidului dumneavoastr` fa]` de retrocedarea propriet`]ii adev`ra]ilor proprietari? Considera]i c` ar putea exista [i o alt` cale de rezolvare a acestei probleme decât pe cale juridic`? Este necesar ca proprietarii s` aibe cet`]enie român`?
V.T.: PUNR este de acord cu clarificarea problemelor de proprietate. În acest sens, PUNR a contribuit la deblocarea legilor privind proprietatea funciar` [i cea privind privatizarea fostelor IAS-uri. PUNR a depus la Camera Deputatilor o ini]iativ` legislativ` care reglementeaz` problema desp`gubirii ]`ranilor pentru inventarul agircol preluat în procesul de cooperativizare în perioada 1945-1962. Credem c` [i problema imobilelor na]ionalizate trebuie rezolvat` tot prin lege [i sus]inem o astfel de ini]iativ` care îns` trebuie s` legifereze [i sursele financiare necesare pentru asigurarea desp`gubirilor pentru proprietarii c`rora
restituirea nu li se poate face în natur`. De asemenea, consider`m c` este necesar s` se rezolve, prin aceea[i lege, [i problema chiria[ilor.
PUNR crede c` problema cet`]eniei este mai pu]in important` în privin]a restituirilor de proprietate imobiliar`. Este, îns`, cred, c` prioritate în restituirea propriet`]ilor, s` aib` cet`]enie român` [i cei cu dubl` cet`]enie, indiferent de domiciliul lor.
S.C.: Românilor din afara grani]elor, [i în special cei care sunt în exil, pentru c` mai ales ace[tia nu au cet`]enie român`, nu li se pl`te[te pensia pe perioada lucrat` în România, de[i au pl`tit contribu]ia de pensie, atunci când au lucrat în România, pentru c` nu sunt cet`]eni români. Cum vrea partidul dvs. s` solu]ioneze aceast` problem`?
V.T.: Este nedrept din partea statului român c` nu se pl`te[te pensia pentru to]i cei care au lucrat o anumit` perioad` ca angaja]i în Romania, iar dup` aceea au p`r`sit, dintr-un motiv sau altul, ]ara. Cet`]enia sau domiciliul nu trebuie s` constituie un impediment pentru ca pensia s` fie pl`tit` de c`tre statul român. Spun acest lucru pentru c` to]i cei îndrept`]i]i la a primi pensie [i-au achitat, în perioada cât au lucrat în România, cota la fondul de pensii [i la asigur`rile sociale. PUNR î[i propune amendarea Legii pensiilor, pentru a reglementa aceast` situa]ie absolut anormal`, cu atât mai mult cu cât România a început negocierile cu UE.
S.C.: Mul]i români din exil au preg`tire atât teoretic` cât [i practic` care ar putea fi de mare folos în dezvoltarea politico-economic` [i cultural` a României. Care este atitudinea partidului dumneavoastr` fa]` de cei din exil [i cum ve]i colabora cu românii din exil în acest sens?
V.T.: PUNR este convins c` progrese notabile pentru România nu se pot realiza numai prin eforuturile românilor din interiorul României. La acest efort trebuie angaja]i to]i cei care simt române[te, indiferent de domiciliul lor actual [i de cet`]enia pe care o au. Cred c` trebuie s` revedem cum au ac]ionat românii în preajma Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, când efortul conjugat al românilor care tr`iau în spa]iul românesc cu al celor ce tr`iau în diaspora, a f`cut posibil de realizat România Mare. Acum, ca [i atunci, românii din România [i cei din afara ei, oriunde s-ar g`si, trebuie s` g`seasc` c`ile comune pentru a putea realiza obiectivele majore de interes na]ional pentru România [i poporul român. Credem îns` c` factorii politici [i cei de putere din România trebuie s` dea semnale mai clare c` doresc o colaborare sincer` cu diaspora. În acest sens, cred c` la nivelul Guvernului trebuie s` func]ioneze Departamentul pentru rela]ii cu românii din afara grani]elor, cu un demnitar cu rang de ministru. În acela[i timp, Guvernul României, Parlamentul, Pre[edin]ia etc., trebuie s` stabileasc` programe clare de dezvoltare a rela]iilor cu diaspora româneasc`, inclusiv de sus]inere financiar` a mijloacelor de comunicare cu aceasta [i a acesteia cu comunit`]ile în care tr`ie[te. PUNR [i eu personal, consider c` sunt necesare corecturi de fond ale unor legi, inclusiv a Constitu]iei, care s` elimine orice restric]ii de participare la actul de decizie politic` din România a românilor din afara grani]elor. Este necesar un sistsem de facilit`]i creat prin lege, pentru a atrage românii din diaspora c`tre România - investi]ii, activit`]i economice [i culturale avantajoase, inclusiv recâ[tigarea propriet`]ilor ce trebuie s` constituie liant între românii din diaspora [i ]ara mam`.
Înapoi la începutul paginei!
© 2000 Curierul Românesc.
Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.