CURIERUL ROMÂNESC

UE DIRECT

NOUT~}I DE LA REPREZENTAN}A COMISIEI EUROPENE

PATRU SCOPURI PENTRU MUNCA COMISIEI EUROPENE

(IP/00/133) Comisia European` a fixat patru scopuri strategice pentru munca sa în perioada de la 2000 la 2004, dup` cum decurge din declara]ia de program pe care a prezentat-o pre[edintele Romano Prodi la începutul lunii februarie a.c.
Documentul acesta va avea rolul de ghid pentru munca în urm`torii cinci ani. Conform documentului, primul scop de baz` al Comisiei este de a adapta institu]iile UE la un num`r crescând de ]`ri membre [i s` se realizeze reformele interne care au fost promise mai înainte. Un al doilea scop este s` se dezvolte colaborarea cu ]`rile membre, pentru a se cl`di o politic` extern` efectiv` [i a se asigura luarea de c`tre UE a unui rol conduc`tor în munca de creare a unei economii noi, globale. Al treilea scop c`tre care se orienteaz` Comisia este s` se ajung` la deplina asigurare a locurilor de munc` în întreaga UE. Aceasta se va atinge prin reforme structurale, adaptarea mai rapid` a tehnicii noi, cre[terea calit`]ii în activitatea de cercetare, cre[terea num`rului de persoane cu cuno[tin]e în domeniul tehnologiei de informatic` [i prin reformarea sistemelor de bun`stare social`.
Comisia vrea deasemeni s` sprijine problemele care îi preocup` cel mai mult pe cet`]eni, [i anume mediul înconjur`tor, siguran]a calit`]ii alimentelor precum [i drepturile consumatorilor. Programul de lucru poate fi citit la:
http://europa.eu.int/comm/off/work/index_sv.htm

MARE VARIA}IE LA PRE}URILE AUTOMOBILELOR ÎN UE

(IP/00/121) Diferen]ele la pre]urile pentru noile modele de automobile între cele cincisprezece ]`ri ale UE continu` s` fie mari, constat` Comisia European` în raportul s`u semestrial referitor la pre]urile automobilelor, publicat la începutul lunii februarie a.c. În medie, pre]urile la cele 77 modele de automobile care intr` în anchet` variaz` cu 35 procente. Cifra corespunz`toare pentru zona euro este îns` mult mai sc`zut`, [i anume de 19,5 procente, ceea ce este cu 1 procent mai pu]in decât la m`sur`torile anterioare. Conform felului de a socoti al Comisiei, adic` f`r` adausurile na]ionale în form` de impozite [i alte taxe, cele mai scumpe pre]uri la automobile sunt în Marea Britanie, unde 70 din 77 modele de automobile au fost cele mai scumpe din întreaga UE, în unele cazuri cu pân` la 70 procente mai scumpe decât în cea mai ieftin` dintre ]`rile UE, Danemarca. Pre]ul automobilelor în Suedia s-au aflat imediat deasupra mediei în UE. Cele mai mari diferen]e de pre]uri sunt la modelele de la Fiat, Ford [i Volkswagen. Fabrican]i de automobile ca Audi, BMW, Peugeot [i Renault încearc` în schimb, conform Comisiei Europene, s` ]in` diferen]ele de pre]uri sub 20 procente. Raportul poate fi citit la:
http://europa.eu.int/comm/dg04/aid/en/car.htm

COMISIA EUROPEAN~ VREA S~ PRESEZE TAXELE BANCARE

(IP/00/108) B`ncile [i institutele de credit trebuie s` se str`duiasc` mai mult pentru a simplifica transferarea sumelor mai mici de bani între ]`rile membre, a stabilit Comisia European` într-un comunicat publicat în prima s`pt`mân` a lunii februarie a.c. Pentru mic[orarea pre]urilor de tranzac]ii, Comisia inten]ioneaz` s` publice pe Internet rapoarte semestriale asupra b`ncilor care iau cele mai mari costuri pentru serviciile cu str`in`tatea. B`ncile sunt îndemnate s` anuleze cheltuielile suplimentare cu care sunt angara]i clien]ii b`mcilor atunci când ace[tia î[i folosesc c`r]ile de plat` în str`in`tate, precum [i s` îmbun`t`]easc` informarea despre regulile generale, costuri [i taxe legate de folosirea c`r]ilor de plat`. Comunicatul poate fi citit sub titlul "What's new" la: http://europa.eu.int/comm/dg15

COMISIA EUROPEAN~ CERE M~SURI MAI STRINGENTE ÎMPOTRIVA ÎN{EL~TORIILOR LA TVA

(IP/00/115) }`rile membre trebuie s` controleze mai bine ca sistemul exportului exceptat de TVA în cadrul UE s` func]ioneze. Conform unui raport al Comisiei Europene publicat la începutul lunii februarie a.c., multe ]`ri sunt neglijente când este vorba despre aceste controale, în timp ce colaborarea în acest domeniu a stat pe loc. În[el`toriile cu TVA au crescut de aceea în ultimii ani, având ca urmare pierderi importante atât pentru UE cât [i pentru ]`rile respective. }`rile membre trebuie s` priveasc` mai serios aceste probleme decât au f`cut-o pân` acum, spune Frits Bolkestein, Comisionar care r`spunde de pia]a intern`. Comisia propune în raport ca ]`rile membre s` elaboreze un sistem comun de combatere a în[el`toriilor peste grani]e cu TVA. O alt` propunere cere ca ]`rile membre s`-[i revizuiasc` [i s`-[i adapteze sistemele de control, precum [i s` stabileasc` o colaborare administrativ` în domeniul comer]ului, pentru a avea o supraveghere mai efectiv` a sistemelor de TVA. Raportul se poate citi la: http://europa.eu.int/en/comm/dg21/comrep/index. html

COMPETEN}A ÎN TEHNOLOGIE INFORMATIC~ ÎN CADRUL UE TREBUIE S~ SE L~RGEASC~

(IP/00/119) Comisia European` a lansat la început de februarie a.c. o nou` ini]iativ`, care const` în a face ca în UE s` creasc` num`rul celor care s` foloseasc` Internet [i care s` aibe competen]` în domeniul tehnologiei de informatic`. Ac]iunea aceasta const` din 18 recomand`ri în domeniile înv`]`mânt, locuri de munc`, întreprinderi [i sectorul public [i va face ca în viitor s` se l`rgeasc` competen]a în domeniul tehnologiei de informatic` în ]`rile membre ale UE. Dup` cum se vede azi, utilizatorii de tehnologie de informatic` din UE sunt cu mult mai pu]ini decât cei din SUA de exemplu, [i ei sunt în general nordici, persoane cu venituri mari [i b`rba]i. "-Scopul nostru este s` instaur`m o economie bazat` pe cunoa[tere - aceasta este singura cale pentru a crea locuri de munc` [i dezvoltare economic` în Europa în urm`torii ani", spune Anna Diamantopoulou, Comisionar care r`spunde de problema locurilor de munc`. Comisia vrea ca, într-o prim` etap`, pân` în urm`torii trei ani toate [colile din cadrul UE s` fie cuplate la Internet [i tot personalul [colar s` fie instruit în tehnologie de informatic`. Comisia vrea ca cel târziu pân` în 2003 s` se l`rgeasc` posibilit`]ile de munc` la distan]` [i s` se îmbun`t`]easc` competen]a general` în domeniul tehnologiei de informatic` la locurile de munc`. În ac]iunea Comisiei în domeniul tehnologiei de informatic` este inclus` [i propunerea ca în timp de doi ani ]`rile membre ale UE s` fac` astfel ca Internet-ul s` fie accesibil tuturor în a[a-numite "puncte de tehnologie informatic`" publice, de exemplu la oficiile po[tale [i biblioteci.

RAPORTUL GENERAL DE ACTIVITATE AL UE PENTRU 1999

(IP/00/113) Raportul General de Activitate al UE pentru 1999 este accesibil acum pe Internet. Raportul d` o imagine cuprinz`toare asupra ceea ce s-a întâmplat în UE anul trecut [i este structurat pe domenii de activitate cu indexul de termeni corespunz`tor. În Raport se afl` [i o vedere de ansamblu cronologic` asupra întâmpl`rilor celor mai importante precum [i tabele care arat`, de exemplu, cât de departe s-a ajuns la anumite tratative sau probleme de legisla]ie. Adresa acestui Raport pe Internet este:
http://europa.eu.int/abc/doc/off/rg/sv/welcome.htm

EUROSTAT DESCHIDE UN NOU SIT

(Eurostat 20/2000) Biroul de Statistic` al UE Eurostat a inaugurat la începutul lunii februarie a.c. o nou` pagin` pe Webb cu posibilit`]i mai mari de specificare a c`ut`rilor în cadrul materialului statistic. Situl acesta con]ine informa]ii despre publica]ii, comunic`ri de pres`, indicatori [i ultimele nout`]i despre sistemul statistic de la Eurostat. C`ut`rile se pot face cu ajutorul unui nou motor de c`ut`ri, atât dup` tem` cât [i dup` numele publica]iei. Adresa nou` a acestui sit este:
www.europa.eu.int/comm/eurostat/

CRESC PRE}URILE DE PRODUC}IE ALE INDUSTRIEI

(Eurostat 32/2000) Pre]urile de produc]ie ale industriei cresc în întreaga UE. Într-un an, pre]urile au crescut cu 5 procente în zona euro [i cu 4,5 procente în medie în toate ]`rile din UE, conform raportului Biroului de Statistic` al UE Eurostat din a doua s`pt`mân` a lunii februarie a.c.
Pre]urile industriale au crescut în toate ]`rile [i în cadrul tuturor categoriilor de produse. În zona euro, ele au crescut cu 0,6 procente între decembrie [i ianuarie. Cifra corespunz`toare pentru întreaga UE a fost de 0,5 procente. Nu s-au publicat informa]ii specifice pentru Suedia.

COMISIA EUROPEAN~ VREA S~ M~REASC~ NUM~RUL CHESTIUNILOR CARE S~ POAT~ FI HOT~RÂTE PRIN MAJORITATE DE VOTURI

(IP/00/261) Romano Prodi [i Comisionarul Michel Barnier au prezentat la mijlocul lunii februarie a.c. o propunere de cre[tere a num`rului hot`rârilor care s` fie luate cu majoritate calificat`, incluzând printre acestea [i chestiunile legate de impozite [i de asigur`rile sociale. Propunerea aceasta este legat` de actuala Conferin]` Guvernamental` [i are ca scop s` fac` pia]a intern` s` func]ioneze mai efectiv. Hot`rârile cu majoritate de voturi ar trebui s` fie aplicabile atât la coordonarea regulilor na]ionale, adoptarea de reguli minime cât [i la armonizarea reglement`rilor. Chestiunile care s` se aprobe cu majoritate de vot ar putea fi, printre altele, m`suri de combaterea evaziunii fiscale [i în[el`toriilor precum [i chestiuni legate de TVA, de impozite ecologice precum [i de colaborarea între autorit`]ile de impozite ale ]`rilor din UE. Majoritatea calificat` este propus` a fi forma de hot`râre valabil` [i în cazurile referitoare la asigurarea social` a imigran]ilor. Informa]ii suplimentare despre Conferin]a Guvernamental` se afl` la: http://europa.eu.int/igc2000

}~RILE DIN UE URMEAZ~ LINIILE DIRECTOARE DIN ECONOMIE

(IP/00/249) Comisia European` a aprobat la mijlocul lui februarie a.c. un prim Raport despre felul în care ]`rile din UE au armat liniile directoare din economie care fuseser` stabilite pentru 1999.
Toate ]`rile membre [i-au îndeplinit sau chiar dep`[it ]elurile lor bugetare pentru 1999 [i exist` loc [i pentru alte îmbun`t`]iri bugetare în anul care vine, spune Pedro Solbes, Comisionarul care r`spunde de problemele financiare [i monetare. Conform Raportului, liberalizarea în continuare a pie]ei telecomunica]iilor [i electricit`]ii a func]ionat peste a[tept`ri. }`rile membre sunt l`udate [i pentru eforturile lor în a reduce subven]iile de stat, precum [i pentru cele de a face loc tinerilor [i [omerilor de lung` durat` pe pia]a muncii. În Raport se îndreapt` îns` [i critic` împotriva eforturilor defectuoase ale ]`rilor membre în domeniul cercet`rii [i a liberaliz`rii [chiop`tânde a sectoarelor de ap`, gaze [i po[t` precum [i a pie]elor capitalului de risc care sunt în continuare prost dezvoltate. Raportul Comisiei [i studiile asupra ]`rilor membre se pot consulta pe Internet la adresa:
http://europa.eu.int/comm/economy_finance/new/new_htm

(Selectare [i traducere: Octavian Ciupitu.)


Înapoi la începutul paginei!

© 2000 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.