CURIERUL ROMÂNESC

FORUMUL PRESEI ROMÅNE DE PRETUTINDENI CERE DEZBATEREA PUBLIC~ A "TRATATULUI CU REPUBLICA MOLDOVA"

Domniilor Lor,
Domnii Emil Constantinescu, Pre[edintele Republicii, Mircea Ionescu Quintus, Pre[edintele Senatului [i Ion Diaconescu, Pre[edintele Camerei Deputa]ilor.

APEL

Tratatul cu Republica Moldova are implica]ii prea grave pentru viitorul României pentru a fi ratificat, f`r` a fi dezb`tut în prealabil, de întreaga Na]iune, pe ambele maluri ale Prutului.
Oligarhia colonial` sovietic` a recurs la diversiune [i la mineriade pentru a împiedica dezbaterea public` a institu]iilor politice de dup` 1989 [i a proiectului de Constitu]ie pe care FSN a vrut s`-l impun`. Tratatul cu ex-URSS a fost ]inut secret pân` la ratificare - de asemenea [i cel cu Ucraina. Ast`zi, aceea[i oligarhie - care este înc` clasa dominant` din România - vrea s` dea un caracter definitiv desp`r]irii artificiale a Neamului nostru în dou` na]iuni [i dou` state distincte, impunându-ne un tratat ticluit în tain` de ni[te diploma]i [coli]i de KGB. Toate acestea sunt inacceptabile pentru poporul român [i incompatibile cu principiile fundamentale ale democra]iei.
1. Tratatul cu Moldova are o importan]` capital` pentru Neamul românesc. El prive[te îns`[i fiin]a na]iunii noastre, prin aceea c` nu face referire la originea, limba, istoria [i al]i factori determinan]i ai identit`]ii na]ionale, cum este [i teritoriul pe care poporul român [i-a ancorat din cele mai vechi timpuri perenitatea. Tratatul cu Moldova pune în cauz` unitatea Na]iunii, riscând s` consacre - printr-o recunoa[tere în drept de c`tre însu[i cel c`ruia i-a fost impus` cu for]a - o stare de fapt creat` de o putere str`in` [i pe aceast` cale s` creeze un periculos precedent.
2. Tratatul cu Moldova constituie deopotriv` o abdicare evident` de la drepturile suverane ale poporului nostru [i o validare a unui act de discriminare inacceptabil. Într-adev`r, refuzul de a face din Pactul Ribbentropp-Molotov - care este la originea situa]iei artificiale care const` din existen]a a dou` state române[ti, în loc de unul singur - cauza tratatului, reprezint`: a. o renun]are la dreptul românilor de a tr`i uni]i într-un singur stat, adic` o abdicare de la însu[i principiul autodetermin`rii na]ionale - unicul izvor al suveranit`]ii statale compatibil cu democra]ia; b. o acceptare a discrimin`rii instituite prin lipsirea statului român de dreptul la restaurarea suveranit`]ii politice [i teritoriale care le-a fost recunoscut statelor baltice de c`tre întreaga comunitate interna]ional`, dup` denun]area Pactului Ribbentropp-Molotov de c`tre statele semnatare.
3. În fine, un alt drept imprescriptibil al aceluia[i popor român de pe ambele maluri ale Prutului, care nu poate fi trecut sub t`cere într-un tratat care leag` între ele dou` entit`]i statale române[ti, este acela de a-i trage la r`spundere pe autorii politici de schimbarea alc`tuirii etnice a teritoriilor ocupate de URSS, ale c`ror metode - deportarea masiv` a b`[tina[ilor români [i colonizarea de alogeni slavofoni - ]in de ceea ce Na]iunile Unite au definit ca genocid. Voca]ia diploma]iei este de a pune în acord faptele cu principiile, nu de a adapta dreptul la faptul împlinit. Drepturile popoarelor sunt imprescriptibile. Dar acele popoare care - neputându-le exercita - renun]` s` le afirme, risc` s` le vad` c`zând în abandon. Pentru toate aceste motive, noi, semnatarii acestui Apel, le rug`m pe Domniile Voastre s` se gândeasc`, dincolo de consecin]ele trec`toare ale tratatului, la judecata posterit`]ii. Un tratat ce neag` prin omisiune identitatea comun` a semnatarilor [i natura artificial` a diviziunii care face din România [i Moldova dou` entit`]i distincte, constituie un act de înalt` tr`dare. Dac` cei responsabili de s`vâr[irea lui nu vor apuca s` fie judeca]i, românii viitori îi vor înfiera f`r` cru]are [i vor r`mâne stigmatiza]i pe veci. De aceea, V` rug`m s` dispune]i publicarea imediat` a textului tratatului în versiune integral` pentru ca românii s` ia cuno[tin]` de el [i mijloacele de comunicare s`-l poat` pune în dezbatere.


NOTÃ:
Comentarii la cele de mai sus se pot trimite pentru publicare pe Internet sub titlul
"Despre Tratatul cu Republica Moldova"
prin e-mail la adresa:
silvia.constantinescu@swipnet.se

Pentru a citi comentariile la acest Apel sosite de la cititori,
fã "clic" AICI!


Înapoi la începutul paginei!

© 2000 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.