CURIERUL ROMÂNESC

VIZITA ÎN SUEDIA A SINGURULUI ÎMP~RAT DIN LUME

În perioada 29-31 mai a.c., Majest`]ile Lor Imperiale, Împ`ratul Akihito [i Împ`r`teasa Michiko, au f`cut o vizit` oficial` în Suedia, dup` un turneu în Europa, unde au vizitat Elve]ia, Belgia [i Finlanda.
"Majest`]ile Voastre, este o mare bucurie pentru mine [i Regin` s` V` spunem bine a]i venit în Suedia! Aceast` vizit` este o confirmare a bunelor rela]ii dintre Japonia [i Suedia", a[a începe cuvântul de bun venit al Regelui Suediei, Carl XVI Gustaf, adresat perechei imperiale japoneze la sosire.
{i într-adev`r, rela]iile Casei Regale Suedeze cu Împ`ratul Akihito sunt nu numai bune, dar [i foarte apropiate. Prima vizit` în Suedia o face Împ`ratul în 1953, când înc` era Prin] de Coroan`. Este atunci primit de Regele Suediei, Gustaf VI Adolf. În 1970, Regele Suediei, atunci Prin] de Coroan`, face prima vizit` în Japonia, cu ocazia expozi]iei interna]ionale de la Osaka.
În 1980, Regele Carl XVI Gustaf face o vizit` oficial` în Japonia, la invita]ia Împ`ratului Showa (Hirohito). În 1985, Prin]ul de Coroan` Akihito [i Prin]esa Michiko sunt oaspe]ii Regelui Suediei.
În afara vizitelor oficiale, Regele Carl XVI Gustaf [i Regina Silvia au vizitat destul de des perechea imperial`.
"Regina [i Eu de mai multe ori am vizitat Japonia. Am fost întotdeauna fascina]i [i impresiona]i de cultura bogat` a ]`rii Dumneavoastr`. Majest`]ile Voatre a]i ar`tat întotdeauna un mare interes pentru Suedia. Dumneavoastr` a]i scris cu mult` profunzime despre nestorul rela]iilor sedezo-japoneze, botanistul Carl Petter Thunberg, a c`rui lucrare din 1770 despre o c`l`torie în Japonia a r`spândit cuno[tin]e în Europa despre ]ara Dumneavoastr` îndep`rtat`", mai spune Regele Suediei în cuvântul de bun-venit.

Foto: Akihito [i Carl XVI Gustaf.
M. S. Împ`ratul Akihito trece în revist` garda regal`
împreun` cu M.S. Regele Carl XVI Gustaf.
Foto: O. Ciupitu / © CR.

Foto: Silvia [i Michiko.
M.L. Regina Silvia [i Împ`r`teasa Michiko.
Foto: O. Ciupitu / © CR.

Vizita perechei imperiale japoneze a fost o vizit` de 3 zile, timp în care, printre altele, au vizitat Muzeul de Art` Veche din Extremul Orient, Institutul European de Studii Japoneze [i {coala Superioar` de Comer]. Împ`ratul Akihito a oferit prilejul ca Teatrul Regal de Dram` s` prezinte un spectacol cu Gagaku - muzic` veche de la curtea imperial` japonez`, prezentat de ansamblul sec]iei muzicale a Casei Imperiale.
Vizita a fost preg`tit` în cele mai mici detalii, dar exist` [i nepr`v`zutul! În prima zi a avut loc un mic incident: unul din caii cale[tei regale în care se aflau Împ`r`teasa Michiko [i Regina Silvia, pe drum spre Palatul Regal, unde avea s` aibe loc trecerea în revist` a g`rzii regale [i prezentarea guvernului, s-a speriat de o femeie îmbr`cat` într-o manta de c`lug`r [i care, lâng` bordur`, b`tea dintr-o tob`; calul s-a ridicat în dou` picioare, calea[ca s-a oprit brusc [i un h`] care ]inea leg`tura dintre cai s-a desprins [i a c`zut între picioarele cailor. Aceasta a durat mai pu]in de un minut [i tot atât timp a luat repararea stric`ciuni [i calmarea calului. Oricum, a fost un moment de panic`. Un incident neprev`zut [i nepl`cut!
În onoarea perechii imperiale, Consiliul Municipal al ora[ului Stockholm a oferit un prânz în cl`direa prim`riei ora[ului. Drumul spre cl`direa prim`riei a fost planificat s` se fac` cu barca cu vâsle "Ordinul Vasa". Dar când marinarii au început s` vâsleasc`, barca nu s-a clintit. Parâma care lega barca de chei nu s-a desprins [i n-a permis b`rcii s` se mi[te din loc. Panic`! C`pitanul de bord a scos promt sabia, sub privirile nelini[tite ale Împ`ratului, Împ`r`tesei, Regelui [i Reginei, s` taie prâma. Dar, marinarii de pe chei au reu[it s` deslege parâma [i barca, spre u[urarea tuturor, s` plece spre cl`direa prim`riei. {i ca [i cum aceste dou` incidente n-ar fi fost de ajuns...
Meniul ce urma s` fie servit de prim`ria ora[ului în Sala de Aur (Gyllene salen) a prim`riei ora[ului Stockholm a fost preg`tit minu]ios cu multe luni înainte, cu multe feluri [i rafinat compuse, printre care [i piept de porumbel albastru francez, cu garnitur` de cartofi, cu molur` [i cu sos de coac`ze negre. Dar de carnea de porumbel albastru francez oaspe]ii japonezi nu s-au atins. Carne de porumbel nu se m`nânc` în Japonia. Porumbelul este, dup` tradi]ie, simbolul p`cii în Japonia [i un astfel de simbol nu se m`nânc`. Ar însemna un sacrilegiu!
Dar totul este bine când se sfâr[e[te cu bine! {i vizita s-a sfâr[it cu bine.

CE {TIM DESPRE CEA MAI VECHE CAS~ IMPERIAL~ DIN LUME?

Dup` legende japoneze, Cas` Imperial` Japonez` actual` a fost fondat` de Jimmu, descendentul zei]ei Amaterasu, zei]a soarelui, la 667 î.Hr. M.S. Împ`ratul Akihito este cel de al 125-lea împ`rat, descendent în linie direct`, din împ`ratul Jimmu [i s-a urcat pe tronul Japoniei la 7 ianuarie 1989.
Împ`ratul Akihito s-a n`scut la Tokyo, în 23 decembrie 1933, ca primul b`iat n`scut al Împ`ratului Hirohito (numit Împ`ratul Showa dup` moarte) [i al Împ`r`tesei Nagako. Împ`ratul mai are 4 surori mai mari [i un frate mai tân`r. Împ`ratul [i-a început studiile superioare în 1952 la Universitatea Gakushuin din Tokyo, la facultatea de [tiin]e politice [i economice.
În acela[i an este declarat major [i instalat ca Prin] de Coroan`, începând imediat s` exercite obliga]iile ce decurg din aceasta. Astfel, face prima vizit` în alt` ]ar` cu ocazia încoron`rii Reginei Elizabeta a Angliei.
În 1956 î[i termin` studiile universitare. În afara studiilor universitare formale, Împ`ratul Akihito, în urma unor studii speciale, a ob]inut titlul de expert în diferite domenii, printre care în istoria [i constitu]ia Japoniei. Împ`ratul, timp de mul]i ani, a întreprins studii asupra unei specii de pe[ti "gobi", [i în calitate de membru al funda]iei de ihtyologie a publicat 26 de articole în publica]ia funda]iei.
În 1959, la 10 aprilie, se c`s`tore[te cu domni[oara Michiko Shoda, fica unui cunoscut om de afaceri.
Dr. Shinzo Koizumi, cel care mul]i ani a îndrumat educa]ia Prin]ului de Coroan`, a spus despre aceast` c`s`torie: "Prin]ul de Coroan` a ales-o pe ea, [i atunci am ales-o [i noi."
Conform cu legea pentru familia imperial`, c`s`toria a fost acceptat` de Consiliul Imperial, sub conducerea Primului Ministru.
În 1989, prin dispari]ia Împ`ratului Showa, conform tradi]iei, Prin]ul de Coroan` devine cel de al 125-lea Împ`rat al Japoniei. Împ`r`teasa Michiko s-a n`scut la 20 octombrie 1934, la Tokyo, ca fiic` a omului de afaceri Hidesaburo [i a doamnei Fumiko Shoda. Familia Shoda este bine cunoscut` atât în lumea industriei cât [i în cercurile academice, printre membrii familiei num`rându-se 2 persoane care au ob]inut distinc]a "Ordinul Cultural", cea mai înalt` distinc]ie pe care Împ`ratul o acord` oamenilor de [tiin]` [i cultur`. Împ`r`teasa [i-a f`cut studiile universitare la Univeritatea Seishin, facultatea de literatur` englez`.
Majest`]ile Lor Imperiale scriu versuri waka (o form` de poezie care-[i are r`d`cinile în secolul VIII d.Hr.); Împ`ratul Akihito a publicat un volum de versuri waka, când înc` era Prin] de Coroan`, iar Împ`r`teasa Michiko în 1997. În fiecare an, Împ`ratul este gazda ceremoniei de recitare a poeziilor waka, selectate din circa 20.000 scrise [i prezentate Împ`ratului de oameni obi[nui]i. Împ`ratul Akihito îns`mân]eaz` [i culege, în fiecare an, orez pe un câmp de orez din fa]a Palatului Imperial. Împ`r`teasa cre[te viermi de m`tase la centrul de m`tase de la Palat. O parte din m`tasea produs` este folosit` pentru recondi]ionarea obiectelor din m`tase de mare importan]` istoric`, care se p`streaz` în tezaurul familiei imperiale din Nara, înc` din 714. d.Hr. În anumite zile stabilite de tradi]ie, în fiecare an, Majest`]ile Lor î[i exprim` respectul fa]` de str`mo[ii imperiali în templul de la Palat [i se roag` pentru fericirea [i prosperitatea cet`]enilor Japoniei. Împ`ratul cânt` la violoncel, iar Împ`r`teasa la pian [i harp`. Împ`ratul Akihito [i împ`r`teasa Michiko au 3 copii - 2 b`ie]i [i o fat`.

CARE SUNT OBLIGA}IILE OFICIALE ALE ÎMP~RATULUI JAPONIEI?

Dup` tradi]ia japonez`, împ`ratul este "simbolul statului [i al unit`]ii poporului".
Împ`ratul ac]ioneaz` conform constitu]iei în afaceri de stat astfel: nume[te Primul Ministru [i Pre[edintele Cur]ii Supreme, confirm` numirea mini[tilor [i altor func]ionari superiori, convoac` parlamentul, emite legi [i decrete, înmâneaz` premii, emite scrisori de acreditare pentru ambasadori [i prime[te ambasadorii str`ini. În toate aceste activit`]i Împ`ratul ac]ioneaz` în consens cu guvernul. Tot în obliga]iile Împ`ratului [i Împ`r`tesei intr` [i oficierea de ceremonii, audien]e, vizite în ]ar` [i în str`in`tate.

Silvia Constantinescu.


Înapoi la începutul paginei!

© 2000 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.