CURIERUL ROMÂNESC

MARILE LICITA}II DE PRIM~VAR~
DE LA STOCKHOLM

Companiile de licita]ii Nordén, Bukowski [i Stockholms Auktionsverk (Administra]ia de Licita]ii a ora[ului Stockholm) au organizat în prim`vara acestui an licita]ii de obiecte de art` de mare calitate la un nivel parc` mai înalt decât oricând.
Compania de licita]ii Nordén a fost cump`rat` de compania de licita]ii Crafoord Auktioner din Danemarca, noua constela]ie efectuând activitate de licita]ii atât în Danemarca cât [i în Suedia. Licita]iile de obiecte de art` de calitate înalt` sau cu caracter decorativ se organizeaz` începând din luna mai 2000 în Suedia sub numele de Crafoord International [i respectiv Crafoord Dekorativa. De la 27 mai a.c., Nordén Warehouse [i-a schimbat numele în Own AB. Licita]iile de obiecte de înalt` calitate s-au desf`[urat în luna mai în Stockholm, Göteborg, Oslo [i Copenhaga.
Tot în luna mai au avut loc [i licita]iile cu obiecte de art` de înalt` calitate de la Bukowski, desf`[urate sub numele de Licita]ia Interna]ional` de Prim`var` de la Bukowski. Aceast` licita]ie a fost un caracter de jubileu, deoarece anul acesta s-au comemorat 100 de ani de la încetarea din via]` a lui Henryk Bukowski, fondatorul acestei companii. Au fost admise la licita]ie 1.551 de obiecte - tablouri, mobile, por]elanuri, bijuterii, argint`rie, covoare, tapiserii, cu o valoare total` estimat` la 58 milioane de coroane suedeze. Printre picturi se remarc` opere de art` de Anders Zorn (1860-1920), Nicolas de Largillière (1656-1746), Alexander Roslin (1718-93) [i Martin van Meytens cel tân`r (1695-1770), reprezentat cu dou` lucr`ri. N`scut la Stockholm ca fiul pictorului olandez Martin Mijtens cel b`trân (1648-1736), stabilt în Suedia din 1677, Martin van Meytens cel tân`r întreprinde în perioada 1714-30 c`l`torii de studii de pictur` în Olanda, Fran]a, }`rile Germane [i Italia. Din 1730 [i pân` la moarte locuie[te la Viena, unde devine pictorul oficial al cur]ii imperiale [i din 1759 directorul academiei vieneze. S-a f`cut cunoscut lumii mai ales pentru nenum`ratele portrete ale împ`r`tesei Maria Theresia [i ale membrilor familiei imperiale, la licita]ia aceasta de la Bukowski fiind prezente la nr. 434 un portret al Mariei Theresia [i unul al so]ului acesteia, împ`ratul Franz I Stefan.

Foto: Maria Theresia.
Martin van Meytens c.t.: Maria Theresia.
Ulei pe pânz`, 55x70 cm.
Evaluare: 30.000-35.000 SEK.
© Bukowski.

Din cele 221 de tablouri [i gravuri cunoscute [i catalogate ale lui van Meytens, 16 tablouri se afl` în colec]ia Muzeului Brukenthal din Sibiu, printre ele num`rându-se un autoportret, portrete reprezentând pe Maria Theresia, Franz I, Anne Marie d'Orléans, Fredrik I [i al]ii, precum [i pictura monumental` "Ester îl roag` pe Ahasverus s` aibe mil` de evrei". Bogata reprezentare a lui van Meytens în colec]ia de la Brukenthal marcheaz` importan]a acestui muzeu din România în circuitul cultural universal.
La Stockholms Auktionsverk, licita]iile de calitate de prim`var`, [i anume Modern de calitate, Marea calitate [i C`r]i de calitate, cu lucr`ri evaluate total la 71 milioane coroane, au avut loc în perioada 15-29 mai. La sec]ia Modern de calitate s-au prezentat mobile, ceramic`, sticl`, covoare [i textile, argint`rie, bijuterii, pictur` suedez` [i str`in` (Chagall, Leger, Vasarely, Lhote, [.a.) [i grafic` (Dürer, Andy Warhol [i Paul Klee printre al]ii). Marea calitate a oferit un mare num`r de obiecte de sticl`, ceramic` oriental`, mobile, argint`rie, bijuterii, textile, covoare precum [i picturi str`ine [i suedeze. S-a remarcat aici prezen]a din nou în circuitul de licita]ie, dup` ce fusese expus` [i la Licita]ia Interna]ional` Nordén din prim`vara anului trecut (vezi articolul din CURIERUL ROMÂNESC iulie-septembrie 1999), la nr. 1220, acuarela pictorului suedez Anders Zorn intitulat` Un cer[etor valah.

Foto: Un cer[etor valah.
Anders Zorn: Un cer[etor valah, 1985.
Evaluare: 500.000-600.000 SEK.
© Stockholms Auktionsverk.

Se pare c` pelegrinajul bietului valah din vremuri trecute continu` înc`. De aceast` dat` îns`, prin aceea c` acuarela a fost vândut` pentru 500.000 coroane suedeze. La licita]ia C`r]i de calitate, unde s-au vândut atât c`r]i cât [i manuscrise, s-au remarcat manuscrisul unei scrisori a lui Carl von Linné c`tre Antoine Nicolas Duchesne [i un incunabul al lucr`rii Epistolae familiares de Petrarca tip`rit la Vene]ia în 1492. Într-adev`r, cele afirmate în comunicatul de pres` de la Stockholms Auktionsverk se confirm`: "Licita]iile de calitate sunt, de obicei, un Eldorado pentru to]i cei interesate de obiecte de colec]ie".

Octavian Ciupitu.


Înapoi la începutul paginei!

© 2000 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.