CURIERUL ROMÂNESC

PARTIDELE POLITICE DIN ROMÅNIA ÎN CAMPANIE ELECTORAL~ (II)

Anul acesta vor avea loc alegeri parlamentare [i preziden]iale \n Romånia. Cine va lua puterea este important [i pentru romånii afla]i \n afara grani]elor. Care este atitudinea acestor partide fa]` de proprietatea privat`, sau fa]` de romånii din afara grani]elor, sunt probleme determinante pentru rela]ia romånilor din afara grani]elor [i noua putere. Am pus acelea[i \ntreb`ri tuturor [efilor partidelor reprezentate ast`zi \n Senatul Romåniei - PN}CD, PNL, PDSR, PD, DAHR, PRM, PUNR - dar [i cåtorva partide care s-au afirmat \n via]a politic` romåneasc` dup` alegerile din 1996 - ANCD, ApR [i UFD. Am prezentat în num`rul trecut r`spunsurile partidelor ApR, PN}CD, PDSR, ANCD, PUNR, \n ordinea \n care ne-au parvenit. Public`m în acest num`r r`spunsurile partidelor PNL, DAHR, UFD [i PD , tot în ordinea în care ne-au sosit.


PARTIDUL NA}IONAL LIBERAL (PNL)

Silvia Constantinescu: Stimate domn Mircea Ionescu-Quintus, v` rog s` ave]i amabilitatea [i conform tradi]iei CURIERULUI ROMÂNESC s` v` prezenta]i cititorilor mei.
Cine sunte]i, domnule Mircea Ionescu-Quintus?

Foto: D-ul Mircea Ionescu-Quintus.
D-ul Mircea Ionescu-Quintus,
Pre[edintele partidului PNL.
Foto: Octavian Ciupitu/©CR.

Mircea Ionescu-Quintus: M-am n`scut la 18 martie 1917, departe de ]ar`, într-un spital din Cherson (Ucraina), printr-un accident al istoriei: în timpul primului r`zboi mondial, când cea mai mare parte a teritoriului ]`rii era ocupat, conducerea statului (inclusiv tat`l meu, care era deputat), era retras` în Moldova [i Rusia, dincolo de linia frontului. Am absolvit, în 1938, Facultatea de Drept a Universit`]ii bucure[tene [i, mai bine de 40 de ani, am fost avocat la Baroul Prahova.
Sunt veterean de r`zboi, decorat cu Ordinul "Coroana României" cu spade [i pamblic` de virtute militar`. Am intrat în rândurile membrilor Partidului Na]ional Liberal înc` din 1945 [i am suferit pentru convingerile mele politice, fiind închis în mai multe rânduri între 1946 [i 1957. Activitatea politic` m-a condus pân` la conducerea acestui partid (vicepre[edinte, între 1990 [i 1993 [i pre[edinte, din 1993).
Candidând pe listele P.N.L., am fost ales deputat (1990-1992), vicepre[edinte al Camerei [i senator (din 1996), vicepre[edinte (1996-2000) [i apoi pre[edintele Senatului României (din februarie 2000). Între 1991 [i 1992 am fost ministru al Justi]iei în Guvernul Teodor Stolojan. O bun` parte din timpul meu am dedicat-o scrisului, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din România, cu 9 volume personale de versuri, epigrame [i proz` [i co-autor la 7 antologii de versuri [i epigrame.
Am publicat diverse articole în numeroase reviste literare [i cu profil juridic.
De asemenea, sunt pre[edintele mai multor funda]ii culturale. Sunt c`s`torit [i am un b`iat, stabilit în Germania.

S.C.: V` rog s` prezenta]i pe scurt platforma politic` a partidului dumneavoastr`.

M.I-Q.: Partidul Na]ional Liberal, care împline[te anul acesta 125 de ani de la înfiin]are, este un partid de a c`rui existen]` se leag` strâns toate evenimentele care au marcat istoria [i via]a politc` a Româneiei moderne: dobândirea Independen]ei (1877), proclamarea Regatului (1881), R`zboiul pentru reîntregirea [i cre[terea României Mari (1923), ca [i relansarea economic` a ]`rii dup` criza din 1929-1933.
Ceea ce a caracterizat poate cel mai pregnant acest partid a fost sim]ul r`spunderii, liderii s`i asumându-[i responsabilitatea guvern`rii [i luarea unor decizii hot`râtore în cele mai grele momente ale istoriei României. Vor r`mâne scrise cu litere de aur în cartea de isotrie a neamului numele unor mari liberali ca Mihail Kogâlniceanu, C.A.Rosetti, Ion. C. Br`tianu, Vintil` Br`tianu, I.G.Duca, Gheorghe Br`tianu sau Dinu Br`tianu.
Dup` ce a scris pagini importante de istorie, P.N.L. este suprimat brutal în 1947. Zeci de mii de liberali cad victime ale valurilor succesive de arest`ri [i sfâr[esc în închisori [i lag`rele comuniste de la Sighet, Aiud, Gherla, Canal [i atâtea altele. Dup` revolu]ia din 1989, Partidul Na]ional Liberal a ren`scut din ini]iativa unui grup de vechi militan]i: Dan Amedeu L`z`rescu, Nicolae Enescu, I.V. S`ndulescu [i Sorin Bottez.
Actul de reînfiin]are a P.N.L. a fost înscris oficial la Tribunalul Muncipiului Bucure[ti la 6 ianuarie 1990. De-a lungul acestor ultimi 10 ani, P.N.L. a fost supus unor numeroase convulsii interne care au dus la apari]ia unori grup`ri liberale mai mult sau mai pu]in efemere. Ast`zi P.N.L. poate afirma c` toate aceste grup`ri s-au înotrs la matc`, iar liberalii au un partid puternic, capabil s` duc` mai departe o tradi]ie glorioas` [i s` exprime coerent principalele idei ale valorilor supreme ale vie]ii umane. Liberalismul recunoa[te pentru to]i egalitatea [anselor [i, în acela[i timp, inegalitatea rezultat` din performan]ele diferite în via]a social-economic`.
În plan economic, P.N.L. este adeptul declarat al capitalismului, al pie]ii [i al economiei de pia]`, toate acestea bazate pe dreptul inalienabil la propritate privat`.
Statul trebuie s` aib` doar un rol de arbitru în activitatea economic`, intervenind în politica monetar`, în alocarea resurselor bugetare pentru obiective de interes na]ional [i în definirea unui cadru legislativ coerent [i stimulativ.
În schimb, în plan politic, statul trebuie s` fie un garant al ordinii de drept, al democra]iei, al pluralismului [i al siguran]ei cet`]enilor. În aplicarea acestor principii, P.N.L. se pronun]` ferm pentru privatizarea cât mai rapid`, pentru promovarea capitalului autohton în paralel cu stimularea investi]iilor str`ine, pentru crearea unei stabilit`]i sociale prin dezvoltarea clasei de mijloc [i prin stoparea procesului de s`r`cie a popula]iei, pentru descentaralizarea administrativ` [i cre[terea gradului de autonomie financiar` [i decizional` a comunit`]ilor locale, pentru combaterea corup]iei printr-un proces de reform` a justi]iei care s` înt`reasc` independen]a, impar]ialitatea [i operativitatea acesteia [i, nu în ultimul rând, pentru orientarea ferm` a României c`tre Occident, prin integrarea în structurile Uniunii Europene [i ale Alian]ei Nord-Atlantice.

S.C.: Care este atitudinea partidului dumneavoastr` fa]` de retrocedarea propriet`]ii adev`ra]ilor proprietari? Considera]i c` ar putea exista [i o alt` cale de rezolvare a acestei probleme decât pe cale juridic`?
Este necesar ca proprietarii s` aibe cet`]enie român`?

M. I-Q.: Din ideile expuse succint anterior, reiese cu pregnan]`, cred, ideea ata[amentului P.N.L. fa]` de ideea de proprietate privat` [i fa]` de principiul inviolabilit`]ii acesteia.
P.N.L. a fost acela care a ini]iat, recent, o campanie sus]inut` pentru modificarea Constitu]iei în sensul garant`rii dreptului de proprietate [i nu doar al ocrotirii ei, a[a cum este stipulat în prezent. Con[tient c` pentru a avea un viitor sigur trebuie s` începi prin a repara nedrept`]ile trecutului, P.N.L. a fost, prin parlamentarii s`i, coautor al Legii 1/2000 de reconstituire a propriet`]ii funciare [i, prin ministrul s`u de justi]ie, este ini]iatorul proiectului de lege de retrocedare a propriet`]ii imobiliare na]ionalizate de regimul comunist.
Evident c` este de preferat un astfel de cadru legislativ operativ unor lungi ac]iuni în justi]ie. În ceea ce prive[te cet`]enia, aceasta nu trebuie, în opinia noastr`, s` impieteze cu nimic asupra dreptului de proprietate.

S.C.: Românilor din afara grani]elor [i în special celor care sunt în exil [i nu au cet`]enie român`, nu li se pl`te[te pensia pe perioada de timp lucrat` în România, de[i la vremea respectiv` au pl`tit contribu]ia de pensie.
Cum vede P.N.L. solu]ionarea acestei probleme?

M.I-Q.: Dup` cum bine [ti]i, pân` în momentul de fa]`, sistemul de pensii din România era reglementat de o lege, 3/1977, datând din timpul regimului comunist, când nu se punea problema vreunei atitudini pozitive a statului român fa]` de cei care, în majoritatea cazurilor din motive politice, emigraser` în str`in`tate.
Aceast` lege a fost întrucâtva corectat` în 1997, în sensul c` se instituia plata pensiei [i pentru cet`]enii români cu domiciliul în str`in`tate.
Evident c` era vorba despre cei care se pensionaser` în România, pentru c` celorlal]i, care nu împliniser` vârsta de pensie pân` în momentul plec`rii, nu li se putea recunoa[te decât vechimea în munc`, vechime care, pe baza unor conven]ii, era recunoscut` [i de statele în care ace[tia emigraser`.
Anul acesta a fost adoptat` o nou` lege a pensiilor, Legea 19/2000, care abrog` vechile reglement`ri [i care face vorbire despre calitatea de asigurat (art.4), calitate pe care o pot de]ine cet`]enii români, str`ini sau apatrizi, care, într-o perioas` a vie]ii lor, au tr`it [i au muncit în România. Legea intr` în vigoare anul viitor (asta pentru c` este necesar un timp pentru consituirea unor institu]ii, precum Casa Na]ional` a Pensiilor [i Asigur`rilor Sociale) [i, odat` cu aceasta, sunt convins c` se vor rezolva toate nedrept`]ile.

S.C.: Mul]i români din exil au preg`tire atât teoretic` cât [i practic` care ar putea fi de mare folos în dezvoltarea politico-economic` [i cultural` a României. Care este atitudinea partidului dumneavoastr` fa]` de cei din exil [i cum ve]i colabora cu românii din exil în acest sens?

M.I-Q.: P.N.L. nu poate avea decât o atitudine foarte apropiat` fa]` de to]i aceia care, în decursul anilor, au luat calea exilului. Mul]i dintre membrii no[tri au luat aceast` decizie dup` 1945. Unii dintre ei au revenit, temporar sau definitiv, în România dup` 1989.
Oricum, rela]ia dintre patria-mam` [i fiii ei de pe alte meleaguri nu poate fi decât reciproc`.
În m`sura în care ace[tia nu [i-au uitat ]ara [i doresc s` pun` um`rul la ridicarea ei, statul român este dator s`-i încurajeze.
Guvernul României are, în structura sa, un Departament pentru rela]iile cu românii de peste hotare care, împreun` cu Pre[edin]ia, cu Parlamentul [i cu Ministerul Afacerilor Externe, încearc` tocmai s` încurajeze aceast` apropiere. Evident c` oricând poate fi f`cut mai mult în acest sens.
Oricum, P.N.L. p`streaz` o deschidere maxim` pentru to]i românii din str`in`tate.


UNIUNEA DEMOCRAT~ MAGHIAR~ DIN ROMÅNIA (UDMR)

Silvia Constantinescu: Stimate domn Markó Béla, v` rog s` ave]i amabilitatea [i conform tradi]iei CURIERULUI ROMÂNESC s` v` prezenta]i cititorilor mei. Cine sunte]i, domnule Markó Béla?

Foto: D-ul Markó Béla.
Domnul Markó Béla,
Pre[edintele Uniunii Democrate Maghiare din România.
Foto: © UDMR.

Markó Béla: M-am n`scut la data de 8 septembrie 1951 în ora[ul Târgu Secuiesc din jude]ul Covasna. Aici am terminat liceul, iar între anii 1970-1974 m-am specializat în limba [i literatura maghiar` - francez` la Universitatea "Babe[-Bolyai" din Cluj. Mi-am început cariera ca profesor de maghiar` [i francez` la Sântana de Mure[, începând cu anul 1976 am fost redactor la revista literar` "Igaz Szó" din Târgu Mure[; din 1990 sunt redactorul [ef al revistei literare "Látó" din Târgu Mure[.
Am publicat 14 volume de poezii, mai multe volume de eseuri [i studii în reviste din ]ar` [i str`in`tate pe teme literar-artistice [i politice. Cititorul de limba român` are la dispozi]ie dou` volume de poezii traduse: "Despre natura metaforelor" (1989) [i "Timp canibal" (1997). În 1999 mi-a fost publicat un volum de poezii în limba englez` "Notes on a happy pear tree".
În 1980 am primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie, în 1990 am ob]inut Premiul "Füst Milán" (Ungaria); în 1991 Premiul "Déry Tibor", iar în 1994 Premiul "József Attila". Activitatea mea politic` a început odat` cu evenimentele din 1989. Sunt unul dintre membrii fondatori ai organiza]iei U.D.M.R. Mure[.
Din 1990 sunt senator U.D.M.R. de Mure[. În 1993 am fost ales pre[edinte al U.D.M.R. ([i reales în 1995 [i în 1999). Între anii 1990-1992 am fost membru în Comisia de cultur` [i în Comisia de înv`]`mânt a Senatului, în legisla]ia 1992-1996 am activat în Comisia de politic` extern`, din 1996 fac parte din Comisia de politic` extern` [i din Comisia de înv`]`mânt.

S.C.: V` rog s` prezenta]i pe scurt platforma politic` a partidului dumneavoastr`.

M.B.: Noi nu ne consider`m un partid politic în sensul clasic al cuvântului. Uniunea Democrat` Maghiar` din România este o uniune constituit` din organiza]ii autonome, teritoriale [i profesionale, care reprezint` comunitatea maghiar` din România [i ap`r` interesele acesteia pe plan central [i local. Suntem con[tien]i c` scopurile noastre nu se pot realiza decât într-o Românie democratic`, deschis` spre lume [i integrat` în structurile europene [i euro-atlantice. Din motive de spa]iu, este imposibil s` fac aici o prezentare exhaustiv` a programului U.D.M.R. Celor interesa]i de toate detaliile recomand studierea site-ului nostru Internet la adresa http://www.rmdsz.ro., unde ne str`duim s` oferim toate informa]iile la zi despre noi, în limbile român`, maghiar` [i englez`, ideile pe care le voi prezenta în continuare fiind dezvoltate acolo în capitole aparte.
A[adar, în domeniul democratiz`rii [i moderniz`rii generale a societ`]ii din România, U.D.M.R. militeaz` pentru respectarea în fapt a drepturilor [i libert`]ilor fundamentale ale omului, a dreptului la via]`, a libert`]ii de exprimare [i a presei, a dreptului la demnitate uman` [i la p`mântul natal, a libert`]ii cultelor religioase [i a con[tiin]ei, a dreptului la asociere, a dreptului de participare la via]a public`, a dreptului de liber` alegere a domiciliului, a dreptului la libertatea personal`, precum [i a drepturilor colective ale tuturor minorit`]ilor na]ionale, în spiritul documentelor interna]ionale referitoare la protec]ia minorit`]ilor; asigurarea cadrului legislativ pentru folosirea neîngr`dit` a limbii materne în diversele domenii ale vie]ii sociale, în spiritul documentelor interna]ionale men]ionate; consolidarea [i func]ionarea corespunz`toare a statului parlamentar de drept, func]ionarea pe baze democratice, pluraliste a sistemului politic, respectarea concep]iilor [i intereselor divergente, recunoa[terea legitimit`]ii reprezent`rii acestor interese; asigurarea reprezent`rii corespunz`toare a maghiarilor din România în administra]ia de stat, la nivel central [i local, care s` beneficieze de toate condi]iile necesare p`str`rii nestingherite a identit`]ii lor na]ionale, inclusiv de un sistem institu]ional propriu; edificarea economiei de pia]` bazat` pe proprietatea privat`, modernizarea structurii economice [i descentralizarea acesteia, reducerea treptat`, la nivelul minim, a implic`rii statului în via]a economic`, atât pe plan local cât [i central; formarea unui climat economic propice care s` sprijine spiritul întreprinz`tor; demilitarizarea poli]iei [i a pompierilor [i subordonarea acestora administra]iilor publice locale; extinderea controlului civil asupra organelor de securitate na]ional` [i eliminarea orient`rii na]ionaliste a acestora; introducerea unui sistem de protec]ie social` eficient, corelarea solidarit`]ii sociale cu responsabilitatea social` a individului; asigurarea func]ion`rii eficiente a sistemului de institu]ii ale administra]iei publice locale, ale societ`]ii civile locale autonome din punct de vedere financiar, în spiritul Cartei Europene a Puterilor Locale; dezvoltarea unor forme armonioase de convie]uire între cet`]enii români de diferite na]ionalit`]i.

S.C.: Care este atitudinea forma]iunii dumneavoastr` fa]` de retrocedarea propriet`]ii adev`ra]ilor proprietari? Considera]i c` ar putea exista [i o alt` cale de rezolvare a acestei probleme decât pe cale juridic`? Este necesar ca proprietarii s` aibe cet`]enie român`?

M.B.: Cred c` cel mai elocvent r`spuns la aceast` întrebare sunt dou` citate din Programul U.D.M.R: "Sprijinim [i promov`m reîmpropriet`rirea pe baza restituirii integrale în natur` în cazul magazinelor, atelierelor, morilor, hotelurilor, locuin]elor, institu]iilor de înv`]`mânt [i sociale, farmaciilor, imobilelor…, în situa]iile în care acest lucru nu este posibil, consider`m necesar` desp`gubirea integral` a fo[tilor proprietari." [i "Consider`m necesar` restituirea c`tre proprietarii de drept a caselor familiale na]ionalizate." Uniunea noastr` a sus]inut întotdeauna c` singura rezolvare viabil` a acestei probleme este legiferarea restituirii bunurilor, iar din categoria beneficiarilor acestor prevederi legale nu poate fi exclus nimeni în drept.
Sper c` în viitorul apropiat Parlamentul României va adopta legea mult tergiversat` a caselor na]ionalizate. Noi ne-am pronun]at în repetate rânduri în favoarea acestei legi. Voturile parlamentarilor no[tri confirm` aceast` pozi]ie.

S.C.: Românilor din afara grani]elor [i în special celor care sunt în exil [i nu au cet`]enie român`, nu li se pl`te[te pensia pe perioada de timp lucrat` în România, de[i la vremea respectiv` au pl`tit contribu]ia de pensie. Cum vede UDMR solu]ionarea acestei probleme?

M.B.: Un drept câ[tigat nu poate fi condi]ionat de cet`]enie. Vom sus]ine demersurile menite s` reglementeze aceast` situa]ie discriminatorie.

S.C.: Mul]i români din exil au preg`tire atât teoretic` cât [i practic` care ar putea fi de mare folos în dezvoltarea politico-economic` [i cultural` a României. Care este atitudinea forma]iei dvs. politice fa]` de cei din exil [i cum ve]i colabora cu românii din exil în acest sens?

M.B.: Înainte de a r`spunde propriu zis, ]in s` precizez c`, în opinia mea, expresia exil nu mai este, sau nu ar mai trebui s` fie actual`. Este necesar` o abordare fireasc` a problemei prin contacte multiple permanente, f`r` suspiciuni [i f`r` festivisme ocazionale.
Profitând de întrebare, doresc s` atrag aten]ia asupra faptului c` o bun` parte, poate chiar într-o pondere [i mai mare, a persoanelor stabilite în alte ]`ri care ar putea fi de mare folos în dezvoltarea politico-economic` [i cultural` a României provin din rândurile minorit`]ilor.


UNIUNEA FOR}ELOR DE DREAPTA (UFD)

Foto: D-ul Varujan Vosganian.
Domnul Varujan Vosganian,
Pre[edintele partidului UFD.
Foto: © UFD.

Silvia Constantinescu: Stimate domn Varujan Vosganian, v` rog s` ave]i amabilitatea [i conform tradi]iei CURIERULUI ROMÂNESC s` v` prezenta]i cititorilor mei. Cine sunte]i domnule Varujan Vosganian?

Varujan Vosganian: Sunt pre[edinte al Uniunii For]elor de Dreapta, cel mai tân`r lider de partid parlamentar din România. Acesta este un fapt care spune multe despre mine dar, din p`cate, spune, poate [i mai multe despre via]a politic` româneasc`.
Am 42 de ani, iar din 1990, când am intrat în parlament ca lider al Uniunii Armenilor, sunt cel mai tân`r lider de grup parlamentar. Am absolvit Academia de Studii Economice Bucure[ti, Facultatea de Comer] în 1982 [i Universitatea Bucure[ti, Facultatea de Matematic` în 1991. În 1996, împreun` cu un grup de intelectuali, am fondat Partidul Alternativa României. În noiembrie 1996 am devenit senator de Ia[i [i Pre[edinte al Comisiei de Buget, Fina]e, B`nci a Senatului, func]ie pe care am îndeplinit-o pân` în 1998, când partidul nostru a p`r`sit Conven]ia Democratic`. Îmi place s` spun c` înainte de 1989 eram scriitor [i aveam ca hobby economia, iar dup` 1990 am devenit economist [i am ca hobby literatura. Am publicat un volum de versuri, "{amanul albastru" (1994) [i unul de proz`, "Statuia Comandorului" (1994). Am publicat, de asemenea, volume cu caracter economic: "Contradic]ii ale tranzi]iei la economia de pia]`" (1994), "Jurnal de front" (1995) [i "Reforma pie]elor financiare din România" (1999).
Acum am foarte pu]in timp pentru scris, dar am în preg`tire cel de-al doilea volum de versuri [i o carte intitulat` "Principiile economice ale Dreptei".

S.C.: V` rog s` prezenta]i pe scurt platforma politic` a partidului dvs.

V.V.: Dup` aproape un deceniu de la Revolu]ia din Decembrie 1989, România continu` s` fie prizoniera sistemului politic clientelar [i a subdezvolt`rii. E[ecurile guvern`rii de stânga de pân` în 1996 [i a celei de centru stânga, de dup` 1996, au creat deja premisele unei permanentiz`ri a stângii la putere. Asta va duce la blocarea reformei economice, la izolarea României de organismele financiare, economice [i politico-militare occidentale [i la r`mânerea sa în sfera de influen]` estic`. În aceste condi]ii, apari]ia unui pol politic de dreapta orientat spre dezvoltare [i modernizare se impune, dup` aproape 50 de ani de comunism, ca singura solu]ie în fa]a riscului de a compromite viitorul României. Uniunea For]elor de Dreapta î[i asum` rolul de partid politic modern [i responsabil, întemeiat pe ordinea democratic`, autoritatea legii [i preocuparea pentru prosperitatea na]iunii române. Obiectivele noastre sunt: rena[tere moral`, capitalism [i demnitate na]ional`. La 4 iunie 1998, Partidul Alternativa României a lansat un document programatic numit "Manifestul Dreptei" din România, asumându-[i public atitudinea de purt`tor [i promotor al ideologiei de Dreapta. Acest act politic a fost necesar nu numai pentru c` România avea în momentul acela doar partide politice de stânga [i centru-stânga, ci [i pentru c` majoritatea conceptelor fundamentale specifice Dreptei erau fie neglijate, fie respinse de clasa politic`, fie asumate formal. Realitatea arat` c` majoritatea conceptelor fundamentale ale unei politici de Dreapta - capitalism, rena[tere moral`, patriotism, identitate cultural` - a fost fie neglijat`, fie respins` de corpul politic actual. "Manifestul Dreptei" a readus în actualitate valori precum ren[tere moral`, capitalism [i demnitate na]ional`, propunându-[i s` constituie debutul pentru coagularea unei for]e politice de Dreapta, ata[at` principiilor democra]iei. Manifestul Dreptei a fost urmat în scurt timp de alte documente programatice, vizând dezvoltarea explicit` a conceptului modern [i actual al ini]iativei: Apelul Dreptei c`tre Tineri, Problema Na]ional`, Doctrina de Securitate Na]ional` a Dreptei din România, Principiile Doctrinei Economice ale Dreptei din România. Pentru finalizarea procesului de constituire a unei for]e politice de Dreapta în România, Uniunea For]elor de Dreapta propune na]iunii române o orientare politic` realist`, na]ional` [i european`.

S.C.: Care este atitudinea partidului dvs. fa]` de retrocedarea propriet`]ii adev`ra]ilor proprietari? Considera]i c` ar putea exista [i o alt` cale de rezolvare a acestei probleme, decât cea juridic`? Este necesar ca proprietarii s` aibe cet`]enie român`?

V.V.: Uniunea For]elor de Dreapta consider` abuzive toate actele normative care dispun preluarea în posesia statului a imobilelor proprietate privat`, inclusiv decretul 92/1950 privind na]ionalizarea unor imobile. 1). Toate imobilele preluate de c`tre stat în baza actelor normative respective sunt considerate a fi preluate în mod abuziv, deci far` titlu. În consecin]`, toate actele juridice de înstr`inare de c`tre stat a acestor imobile sunt lovite de nulitate absolut`. 2). Toate imobilele preluate far` titlu în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 vor fi retrocedate în natur` proprietarilor de drept. 3). Situa]ia în care retrocedarea în natur` nu este posibil` din motive independente de voin]a actualilor de]in`tori, proprietarii de drept ai imobilelor preluate f`r` titlu vor fi desp`gubi]i cu echivalentul b`nesc al propriet`]ii dup` cum urmeaz`: dac` cel care desp`gube[te este statul, desp`gubirea se va face prin emisiune de titluri de stat cu perioada de maturitate de 7 ani, purt`toare a unei dobânzi real pozitive anuale de 5% [i cu posibilitatea circula]iei secundare a titlurilor; în toate celelalte cazuri desp`gubirea se efectueaz` într-o perioad` de cinci ani cu dobând` real pozitiv` anual` de 5% [i cu o perioad` de gra]ie de 2 ani. 4). În leg`tur` cu protec]ia chiria[ilor: chiria[ii deveni]i proprietari în baza Legii 112/1995 le vor înapoia proprietarilor de drept sau mo[tenitorilor acestora. Ei vor primi înapoi sumele avansate cu o dobând` real pozitiv` anual` de 5% [i vor avea dreptul s` locuiasc` în imobilul respectiv pe o perioad` de 5 ani. Chiria[ii deveni]i proprietari în baza Legii 112/1995 a imobilelor na]ionalizate, dar nerevendicate vor putea deveni proprietari de drept dup` scurgerea unei perioade de 2 ani dac` în acea perioad` imobilul nu este revendicat. Chiria[ii care locuiesc în imobilele na]ionalizate, dar pe care nu le-au cump`rat, o pot face dup` o perioad` de 2 ani cu drept de preemp]iune, dac` imobilul nu este revendicat în aceast` perioad`. 5). Statul se angajeaz` ca prin dezvoltarea sistemului de credit ipotecar, prin l`rgirea pie]ei de capital [i prin programe specifice ale Agen]iei Na]ionale de Locuin]e s` asigure tuturor chiria[ilor din imobilele na]ionalizate o locuin]` decent` [i pe m`sura posibilit`]ilor lor financiare.

S.C.: Românilor din afara grani]elor [i în special celor care sunt în exil [i nu au cet`]enie român`, nu li se pl`te[te pensia pe perioada de timp lucrat` în România, de[i la vremea respectiv` au pl`tit contribu]ia de pensie. Cum vede UFD solu]ionarea acestei probleme?

V.V.: Nu numai românilor care nu au cet`]enie, dar nici românilor cu cet`]enie care locuiesc în afara grani]elor nu li se pl`te[te pensia pe perioada lucrat` în România. Uniunea For]elor de Dreapta are în preg`tire un Proiect de lege care se refer` chiar la aceast` problem`. Noi consider`m c` pensia pentru perioada lucrat` în România trebuie pl`tit`, indiferent dac` românii din afara grani]elor care sunt în aceast` situa]ie au sau nu cet`]enie român`. Modalitatea cea mai probabil` va fi depunerea sumelor cuvenite în contul persoanei respective, deschis la una dintre b`ncile române[ti, cu posibilitatea transfer`rii acestora în ]ara respectiv`.

S.C.: Mul]i români din exil au o preg`tire teoretic` [i practic` ce ar putea fi de mare folos în dezvoltarea politic`, economic` [i cultural` a României. Care este atitudinea partidului dvs. fa]` de cei din exil [i cum inten]iona]i s` colabora]i cu românii din exil în acest sens?

V.V.: Uniunea For]elor de Dreapta este deosebit de deschis` la colaborarea cu persoane care sunt stabilite în str`in`tate. De altfel, noi chiar am ini]iat o serie de proiecte cu persoane sau asocia]ii ale românilor din afara grani]elor care au fost dispu[i la o astfel de colaborare. Sunt convins c` mai sunt [i al]ii care ar dori acest lucru [i de aceea noi lucr`m la conceperea unei modalit`]i de identificare a celor care vor s` se implice atât la nivelul resurselor umane cât [i la nivel de investi]ii financiare în diverse domenii de activitate. Uniunea For]elor de Dreapta a depus de curând în Parlament un Proiect de lege pentru modificarea legii nr. 68/1992, privind alegerea Senatului [i a Camerei Deputa]ilor. Acest proiect prevede: "înfiin]area unor circumscrip]ii electorale pentru cet`]enii români cu domiciliul în str`in`tate, dup` cum urmeaz`: a. pentru cet`]enii români cu domiciliul în Australia - circumscrip]ia electoral` 43, cu biroul în sediul misiunii diplomatice din Canberra; b. pentru cet`]enii români cu domiciliul în Canada - circumscrip]ia electoral` 44, cu biroul electoral în sediul misiunii diplomatice din Ottawa; c. pentru cet`]enii români cu domiciliul în ]`rile din Europa - circumscrip]ia electoral` 45, cu biroul electoral în sediul misiunii diplomatice din Berlin, Germania; d. pentru cet`]enii români cu domiciliul în Statele Unite ale Americii - circumscriptia electoral` 46, cu biroul electoral în sediul misiunii diplomatice din Washington.


PARTIDUL DEMOCRAT (PD)

Foto: D-ul Petre Roman.
D-ul Petre Roman,
Pre[edintele partidului PD.
Foto: © Guvernul României/DPC.

Silvia Constantinescu: Stimate domn Petre Roman, v` rog s` ave]i amabilitatea [i conform tradi]iei CURIERULUI ROMÂNESC s` v` prezenta]i cititorilor mei. Cine sunte]i domnule Petre Roman?

Petre Roman: Revolu]ia din Decembrie 1989 este actul meu de na[tere politic`, [i r`mân dator idealurilor ei. A fost o revolu]ie îndreptat` împotriva unui regim absurd, inuman, represiv fa]` de oameni, [i care a scos România din lumea civilizat` [i prosper`. Regimul comunist a distrus [i [ansele oamenilor de a fi liberi [i ferici]i, [i [ansele ]`rii de a fi în rîndul ]`rilor dezvoltate, prospere [i democratice. Revolu]ia Român` a readus aceste [anse. Eu, ca om politic, m-am str`duit s` respect [i s` fructific [ansele reînnoite d`ruite românilor [i României, de cei care au murit pentru aceast` rena[tere. Iat` împrejurarea care m-a determinat s` fiu primul, al`turi de partidul din care fac parte, în a propune cet`]enilor mei drumul spre Uniunea European` [i spre NATO, primul care le arat` oamenilor drumul spre modernitatea Europei, drumul înainte spre Europa. Testamentul Revolu]iei Române se mai vede înc` pe zidurile lîng` care au murit oameni; el vorbe[te despre libertate, dreptate, solidaritate. Acest testament a înt`rit propriile mele credin]e politice social-democrate [i constituie t`ria moral` a ac]iunilor Partidului Democrat. Acesta sunt eu: un social-democrat fidel valorilor revolu]iei, intereselor României [i viitorului Europei.

S.C.: V` rog s` prezenta]i pe scurt platforma politic` a partidului dvs.

P.R.: Partidul Democrat este un partid social-democrat modern, adic` un partid care î[i bazeaz` ac]iunea politic` pe valorile fundamentale ale libert`]ii, solidarit`]ii [i drept`]ii sociale, [i este fidel idealurilor democratice [i statului de drept. Modernitatea noastr` st` în respingerea dogmelor stângii referitoare la pia]`, la proprietate, la capital. Solu]iile [i programele noastre se bazeaz` pe parteneriatul atent [i ra]ional reglementat între puterea public`, cet`]eni [i capital, un parteneriat care s` conduc` la o economie de pia]` competitiv`, la o societate liber` [i prosper` [i la o autoritate public` suficient de puternic` pentru a putea proteja constant [i interesele capitalului [i pe cele ale cet`]enilor.
Coeziunea economic` [i social` a României este un obiectiv important pentru noi; suntem convin[i c` numai o ]ar` în care discrepan]ele [i decalajele se diminueaz` poate s` fac` parte din Uniunea European`. Obiectivul nostru este s` construim în România o societate care s` asigure:
- Dezvoltarea economic` durabil` [i garantarea coeziunii social-economice [i na]ionale în condi]iile aplic`rii efective a principiilor subsidiarit`]ii [i men]inerii echilibrelor macroeconomice;
- Func]ionarea în siguran]` a pie]elor, în condi]iile restabilirii rela]iilor organice între sectorul financiar [i economia real`, precum [i protec]ia concuren]ei [i a intereselor consumatorilor;
- Încurajarea spiritului întreprinz`tor [i recunoa[terea valorii sociale a asum`rii ini]iativei [i riscului, prin contribu]ia pe care aceasta o aduce la cre[terea economic` [i la bun`starea celorlal]i, în special prin crearea de noi locuri de munc`;
- Combaterea în mod activ [i eficient a inegalit`]ilor [i protec]ia [anselor egale;
- Educa]ie [i creativitate;
- Suprema]ia legii, aplicarea riguroar` a legilor [i înf`ptuirea justi]iei cu promptitudine [i responsabilitate;
- Libertatea, egalitatea în drepturi, diversitatea cultural`, siguran]a cet`]eanului [i protec]ia tuturor minorit`]ilor;
- Combaterea polu`rii, men]inerea biodiversit`]ii [i conservarea resurselor naturale;
- Înf`ptuirea aspira]iei românilor de a fi cet`]eni ai Europei, dezvoltarea bunelor rela]ii cu vecinii [i men]inerea stabilit`]ii în regiune.
Acestea sunt câteva dintre scopurile Partidului Democrat, scopuri pe care suntem convin[i c` le vom atinge.

S.C.: Care este atitudinea partidului dvs. fa]` de retrocedarea propriet`]ii adev`ra]ilor proprietari? Considera]i c` ar putea exista [i o alt` cale de rezolvare a acestei probleme decât cea juridic`? Este necesar ca proprietarii s` aibe cet`]enie român`?

P.R.: Noi suntem pentru recunoa[terea integral` a propriet`]ii, cu excep]ia cazurilor în care acest lucru nu mai este posibil. De altfel, atitudinea Partidului Democrat se reg`se[te în legea privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv dup` 6 martie 1945, lege pe care am elaborat-o împreun` cu Partidul Na]ional Liberal, precum [i în legea num`rul 1/2000, pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole [i cele forestiere solicitate potrivit prevederilor legii fondului funciar nr.18/1991 [i al legii 169/1997. Prin aceast` lege s-a stabilit c` principiul const` în restituirea în natur`, fiind reglementate limitativ ipotezele în care restituirea se face prin compensare cu alte bunuri [i servicii, acordarea de ac]iuni în societ`]i comerciale, acordarea unor titluri de valoare garantate de stat sau a unor desp`gubiri b`ne[ti.
Restituirea se face pe cale administrativ` în urma notific`rii f`cute de persoana îndrept`]it` pe baz` de decizie sau de dispozi]ie motivat` a organelor de conducere ale unit`]ii de]in`toare. În cadrul Prim`riilor, restituirea în natur` sau prin m`suri reparatorii în echivalent se face prin dispozi]ie motivat` a primarului. În situa]ia în care restituirea în natur` nu este aprobat` sau nu este posibil`, de]in`torul este obligat ca prin decizie sau dispozi]ie motivat` s` fac` persoanei îndrept`]ite o ofert` de restituire prin echivalent. Dac` oferta este refuzat`, persoana îndrept`]it` poate ataca decizia la Curtea de Apel, în termen de 60 de zile de la data comunic`rii acesteia. În ceea ce prive[te cet`]enia celui care revendic` proprietatea, legea nu face nici o precizare explicit`.

S.C.: Românilor din afara grani]elor, [i în special celor care sunt în exil [i nu au cet`]enie român`, nu li se pl`te[te pensia pe perioada de timp lucrat` în România, de[i la vremea respectiv` au pl`tit contribu]ia de pensie. Cum vede PD solu]ionarea acestei probleme?

P.R.: Pân` la apari]ia Legii 86/1997, se suspenda plata pensiilor pentru românii stabili]i în str`in`tate. Odat` cu apari]ia ei, românii de peste hotare care [i-au p`strat cet`]enia român` pot fi repu[i la plata pensiei dac` erau deja pensionari când au p`r`sit România, sau li se poate stabili drept de pensie celor care au plecat când erau mai tineri (dac` au avut minim 10 ani de munc` în România), [i au vârsta minim` de pensionare (62 de ani b`rba]ii, 57 de ani femeile). La fiecare [ase luni, solicitantul de pensie trebuie s` probeze c` este în via]`.

S.C.: Mul]i români din exil au o preg`tire teoretic` [i practic` ce ar putea fi de mare folos în dezvoltarea politic`, economic` [i cultural` a României. Care este atitudinea partidului dvs. fa]` de cei din exil [i cum inten]iona]i s` colabora]i cu românii din exil în acest sens?

P.R.: România are una dintre cele mai numeroase Diaspore, r`spândit` pe toate meridianele globului, num`rul românilor [i originarilor din România care tr`iesc în afara ]`rii ajungând pân` la 10 milioane de persoane. Dup` 1989 au fost reluate rela]iile României cu românii din afara grani]elor ]`rii [i s-au f`cut pa[i notabili pe calea cre`rii premiselor politice, juridice [i institu]ionale pentru promovarea unor rela]ii normale cu românii de pretutindeni. În România au fost create structuri guvernamentale [i neguvernamentale pentru promovarea rela]iilor cu românii din afara grani]elor ]`rii, dar pân` în prezent, aceast` activitate nu a beneficiat de un cadru normativ [i organiza]ional adecvat, de programe [i obiective coordonate la nivel na]ional de c`tre un for abilitat care s` coordoneze [i s` urm`reasc` ansamblul activit`]ilor desf`[urate. Este momentul ca românii de pretutindeni s`-[i ocupe locul pe care îl merit` în construirea destinului României, fiind încredin]a]i c` vom g`si la cona]ionalii no[tri dorin]a de sprijin [i mijloace de implicare în promovarea dezideratelor noastre vitale, considerând c` spiritualit`]ii [i sufletului românesc de pretutindeni trebuie s` i se ofere [ansa de a intra în rezonan]`.
Având în vedere cele de mai sus, propunem constituirea unui Consiliu Superior de Reprezentare pentru Românii de Pretutindeni, organism ales democratic, de reprezentare a românilor din afara grani]elor în fa]a autorit`]ilor [i institu]iilor publice din România. Prezentul proiect de lege stabile[te cadrul oficial de reprezentare [i dialog cu românii stabili]i în str`in`tate, în plan institu]ional, func]ional [i metodologic în beneficiul tuturor românilor.


PARTIDUL ROMÅNIA MARE (PRM)

Partidul PRM nu-a r`spuns la întreb`ri, în ciuda insisten]elor mele. Am vorbit de 2 ori la telefon cu d-ul Pavelsecu, [eful de pres` al partidului, care mi-a spus c` domnia sa a facut tot ce a putut, adic` a trimis scrisoarea mea în "map`" d-ului Avram [i c` cel mai bine ar fi s` m` adresez direct d-ului Avram; m-am adresat d-ului Avram, consilier al d-lui Corneliu Vadim Tudor, care mi-a spus c` dumnealui a pus scrisoarea mea în "map`", dar dac` n-am primit r`spuns este c`, probabil, d-ul C. V. Tudor "a fost deranjat de aspectul faxului trimis", care era cam strâmb [i cu litere ilizibile; am trimis un alt fax [i dup` 5 zile am sunat din nou; d-ul Avram m-a sf`tuit s` sun la redac]ie; am sunat la redac]ie, unde am vorbit cu sora d-ului C.V. Tudor, d-na Lidia Samson, care mi-a promis c` se va ocupa personal de aceasta; 5 zile mai târziu am vorbit din nou cu d-na Samson, care s-a scuzat c` înc` n-a putut s` vorbeasc` cu d-ul C.V. Tudor, dar o va face de data asta; peste 5 zile am sunat din nou s` aflu dac` d-ul C.V. Tudor îmi va r`spunde sau nu la întreb`ri. De data aceasta d-na L. Samson n-a fost de g`sit la telefon.
Vreau s` subliniez c` insisten]a mea a fost provocat` de dorin]a de a da, dup` tradi]ia suedez`, în egal` m`sur`, partidelor din Parlamentul României posibilitatea s`-[i spun` cuvântul în 3 probleme importante pentru românii din afara grani]elor: retrocedarea propriet`]ii private furate de comuni[ti, plata pensiilor românilor care [i-au pl`tit contribu]ia de pensie atunci când au lucrat în România, ca [i despre locul românilor din afara grani]elor în dezvoltarea României în anii urm`tori. Sunt oare întreb`rile acestea incomode pentru PRM?

Silvia Constantinescu.


NOTÃ:
Comentarii la cele de mai sus se pot trimite pentru publicare pe Internet sub titlul
"Despre interviurile cu partidele politice"
prin e-mail la adresa:
silvia.constantinescu@swipnet.se

Pentru a citi comentariile la aceste interviuri sosite de la cititori,
fã "clic" AICI!


Înapoi la începutul paginei!

© 2000 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.