14 DECEMBRIE 1995
Silvia Constantinescu: EXIL - Oameni si idei

de

Dan Amedeu Lăzărescu

La 14 decembrie, ora 12, a.c. a avut loc, la librăria Fundatiei Culturale Romĺne din Bucuresti, prezentarea volumului "EXIL - Oameni si idei" de Silvia Constantinescu, o culegere de interviuri publicate în CURIERUL ROMĹNESC între 1982-1995 cu diferite personalităti si persoane cu activităti relevante în exilul romĺnesc ca si figuri proeminente din tară.
Printre persoanele intervievate se numără M.S. Regele Mihai, Corneliu Coposu, Mihai Cismărescu, Alexandre Ciorănescu, Octavian Ciupitu, Vasile C. Dumitriu, Horia Georgescu, Sergiu Grossu, Emilian Hurezeanu, Mihai Korne, Maria Manoliu Manea, Constantin Mares, Leonid Mămăligă-Arcade, Christian Mititelu, Ruxandra Obreja, Ion Ratiu, Aurelio Răută, Réné Theo, Marcel Schapira s.a. Cuvîntul de deschiderea din partea Fundatiei Culturale a fost rostit de domnul Costache Olăreanu. Domnul Dan Amedeu Lăzărescu, Marele Comandor al Ordinului Francmasonic National Romĺn si Vice-presedinte al Partidului National Liberal si domnul Radu G.Teposu, critic literar si directorul general al publicatiilor CUVÎNTUL, au prezentat acest volum.

Librăria NICOLAE BĂLCESCU din Bucuresti a organizat o prezentare de carte si o întîlnire cu autoarea volumului, în aceeasi zi, la ora 16. Redăm mai jos cuvîntul rostit de domnul Dan Amedeu Lăzărescu.

Foto de la lansarea cartii

La librăria Fundatiei Culturale Romĺne din Bucuresti, de la stînga la dreapta:
Costache Olăreanu, Silvia Constantinescu, Dan A. Lăzărescu.

Doamnă Silvia Constantinescu, domnule Director, Doamnelor si Domnilor,
Revolutia gorbacioviană a avut darul să pipăie psihologia si scările de valori europene ale tuturor popoarelor părăsite cu o dezinvoltură fără precedent în istorie pe mĺinile bestialitătii asiatice a lui Stalin de către biruitorii anglo-saxoni în cel de-al doilea război mondial.
Mi-am îngăduit să afirm, acum un an, la Institutul francez din Bucuresti, cu prilejul conferintei distinsei academiciene franceze, doamna Hélčne Carrčre d´ Encausse, că secolul nostru, secolul ideologiilor, prin urmare secolul urii, s-a zămislit din conjugarea neasteptată a psihologiei dementiale a unui suveran patologiv, Kaiserul Wilhelm al II-lea, cu bestialitatea ideologică luetică a întemeietorului statului sovietic, Vladimir Ilici Lenin. Si că, întemeiată de un intelectual cu totul lipsit de scrupule, Uniunea Sovietică s-a destrămat în clipa în care a ajuns să fie cĺrmuită de către cel de-al saselea tar rosu, un intelectual care pare a fi călăuzit pĺnă astăzi de anumite scrupule, MIHAIL GORBACIOV.
Constient de acest amănunt mĺntuitor, mi-am îngăduit să-mi intitulez editorialul celei de-a doua editii a oficiosului nostru LIBERALUL, reapărut la 6 ianuaie 1990, OMUL PROVIDENTIAL AL SECOLULUI NOSTRU.
Istoricii, sociologii si politologii viitorului vor avea exceptionala sansă să analizeze, comparativ si pe viu, structura antropo-psihologică atĺt a poporului rus, triumfător vreme de jumătate de veac, iar astăzi, după titlul celebrului roman al lui Dostoievski, Unizennye i Oskorblennye (umilit si ofensat), cĺt si a fiecărui popor, european sau asiatic, părăsit cu dezinvoltură de către Winston Churchill si Anthony Eden, Franklin Delano Roosevelt si Harry Hopkins, pe seama rusilor, cu soroc de o jumătate de veac si mai bine. Cu nuante perceptibil diferite ca dispret si ură, acelasi regim distrugător de elite si valori spirituale si materiale, ca un fel de joc de miză nenulă în sens negativ s-a aplicat fiecăruia din aceste popoare. Si la rĺndul lui, fiecare din ele a reactionat contrastiv, confrom structurii lui rasiale, atropologice, confesionale, culturale si istorico-traditionale. Atĺt prin masa manevrată de ideologia comunistă si rămasă pe aria ei geografică, dar si prin elitele sociale emigrate sub alte stele.
Noi stim cum a reactionat si continuă să reactioneze poporul romĺn din tară, sub impactul ideologiei urii de clasă comuniste, grefată pe reminiscente răsăritene fanariote. A reluat si continuă să practice într-o formă modificată, celebrul dicton a lui Thomas Hobbes: FURTUM OMNIUM CONTRA OMNES.
Culegerea de studii a doamnei Silvia Constantinescu ne îngăduie să proiectăm studiul comparativ pĺnă la marginile planetei, comparĺnd reactiile, solidare, patriotice, europene, ale emigratiilor polonă, maghiară, cehă si chiar rusă albă cu relatiile în cel mai bun caz discutabile ale emigratiei romĺne răspĺndită în număr de multe sute de mii pe toată întinderea planetei.
Îndrăznesc să spun că, în afara doamnei Silvia Constantinescu, a lui Stefan Baciu, fostul meu coleg de la Facultatea de Drept din Bucuresti, si evident a marilor savanti Mircea Eliade, Alexandru Ciorănescu, si Dr. Palade ca si a lui Eugen Cioran si Eugen Ionescu, emigratia romĺnă a fost intolerabil de pasivă si lipsită de eficientă patriotică. În vreme ce intelectualitatea maghiară, emigrată cu zecile de mii după revolutia natională din noiembrie 1956, a avut grije să ocupe mii de catedre universitare din Europa Liberă si din cele două Americi, emigratia romĺnă s-a consumat în veleităti manageriale si cu conflicte personale, care numai bine nu au proiectat asupra imaginei tării noastre în cercurile celor cĺteva zeci de intelectuali care făuresc opinia publică a Lumii Libere.
Cu ce ne-a ajutat emigratia romĺnă, în suferinta de 50 de ani, pĺnă la revolutia gorbacioviană si după această revolutie stropită cu sĺnge nevionvat? Cu cĺteva pachete, cu cĺteva cărti, cu expeditia unei duzini de veleitari si caraghosi post-revolutionari, si cu sfaturi populare? Doamna Silvia Constantinescu, emigrată de 20 de ani în tara Varegilor, si-a făcut, probabil mai mult decĺt oricare romĺn din exil, îndatorirea patriotică.
Ca si o parte din cei citati de d-sa în recentul său volum: prietenul meu liberal de la Hanau, Costel Mares, Stefan Gane, Leonid Mămăligă, Ion Pantazi, René Theo, Alexandru Ciorănescu si, în fruntea tuturor, Majesteatea Sa, Regele Mihai I, mĺntuitorul poporului romĺn prin actul regal de la 23 august 1944. Adaosul unor rezistenti din interior, în frunte cu multregretatul Corneliu Coposu si Eugeniu Dinescu, contribuie la nuantarea concluziilor.
Voi încheia cu titlul interviului luat domnului Eugeniu Dinescu de doamna Silvia Constantinescu: EXILUL TREBUIE SĂ FIE MAI ACTIV ÎN VIATA POLITICĂ INTERNATIONALĂ ÎN FAVOAREA POPORULUI ROMĹN.
Mai activ, în sensul că trebuie să ia exemplu de la prietenii nostri maghiari si să aducă la cunostiinta intelectualitătii Lumii Libere cum a izbutit poporul romĺn, fără a rĺvni vreodată la un tinut care nu-i apartinut istoric si juridic, să-si mentină fiinta neamului niciodată coplesită de adversitate, cum a fost coplesită în anumite vremi fiinta natională a tuturor popoarelor megiese.
Si mai activ, trimitĺndu-ne, în locul sfaturilor populare, sprijin uman si tehnologic pentru a cĺstiga marea luptă a eliberării si reîntregirii neamului romĺnesc, pĺna la încheierea mileniului.

Înapoi la începutul paginei!

© 1995-97 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC pentru abonati.