MAJESTATEA SA
REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI:

EU SPER CA ROMÂNII SÃ SE GÎNDEASCÃ MAI MULT LA VIITORUL TÃRII, CÃCI ACEASTA ESTE DATORIA NOASTRÃ, A TUTUROR

(Fragment)

Foto Interviu cu M.S.Regele Mihai
Majestatea Sa Regele Mihai I al României
si Silvia Constantinescu în timpul interviului.

Foto: Octavian Ciupitu / © CR

La 30 aprilie a.c. Regele Suediei, Carl al XVI Gustav a împlinit 50 de ani. Printre invitatii la aniversare a fost si M.S. Regele Mihai I al României. I-am solicitat un interviu, pe care Majesteatea Sa mi l-a acordat pe data de 30 aprilie, a.c.

Silvia Constantinescu: În 1993 Majestatea Voastrã sublinia în interviul pe care mi l-ati acordat atunci greutãtile înlãturãrii mentalitãtii comuniste. Alegerea si realegerea lui Ion Iliescu ca presedinte au confirmat aprecierile Majestãtii Voastre. Românii vor fi anul acesta, pentru a treia oarã de la cãderea lui Ceausescu, în fata urnelor de vot. Considerã Majestatea Voastrã cã s-a schimbat mentalitatea românilor în ultimii 6 ani?

Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei: Ceva s-a schimbat, dar aceste schimbãri sunt mai mult schimbãri de suprafatã. Baza nu s-a schimbat, baza este aceeasi. Discutia cea mai aprinsã acum în România este legatã de intrarea României în Uniunea Europeanã si NATO. Noi suntem europeni! Noi trebuie sã fim membri ai Uniunii Europene. Dar sã nu uitãm cã punerea în discutie a acceptãrii României ca membru cu drepturi depline în Uniunea Europeanã este legatã de situatia politico-economico-socialã în care se aflã România. Este vorba de încadrarea României în standardurile europene, este vorba de respectarea regulilor si legilor Uniunii Europene, de respectarea drepturilor omului s.a.m.d. Si în aceastã directie este încã mult de fãcut. Situatia actualã din Români mã îngrijoreazã.

S.C.: "Ct timp proprietatea omului asupra propriilor bunuri va continua sã fie pusã la îndoialã tot atît timp se va mentine haosul în economia româneascã. Si haosul naste dictaturã!", afirma Majestatea Voastrã în acelasi interviu. În economia româneascã domneste haosul. Considerã Majestatea Voastrã cã opozitia are capacitatea, în cazul luãrii puterii, sã înlãture atît haosul politic cît si cel economic din România?

M.S.R.M.: Ce partid politic are capacitatea sã schimbe actuala stare din România, este o chestiune în care eu nu mã amestec. Este de datoria lor, a fiecãrui partid în parte, sã gãseascã solutii de redresare economicã si socialã a României. Desigur cã problema proprietãtii particulare este problema de bazã, problema esentialã pentru a se putea efectua transformãrile necesare în România. Eu consider cã trebuie sã fie clar pentru toatã lumea cã ceea ce s-a furat, ceea ce s-a luat de la proprietari trebuie dat înapoi. Solutia cupoanelor nu duce nicãieri. Ce s-a luat de la proprietari trebuie dat înapoi!
Sigur cã sunt probleme de punere în practicã a înapoierii proprietãtilor. Tãranii nostri stiu ce proprietãti au avut si sunt capabili sã rezolve aceasta. Nu aici este problema. Problema este rezolvarea principiului si dupã aceea se rezolvã si problemele practice. De altfel singurul program politic pe care l-am vãzut este "Contracutl cu România".

S.C.: Tãri ca Danemarca, Suedia, Norvegia sunt tãri care au o îndelungatã traditie democratã, traditie întãritã prin institutia monarhicã. Românilor li s-a sters din memorie importanta acestei institutii si mai ales importanta ei la dezvoltarea economicã, socialã si culturala a României pînã la 30 decembrie 1947. Ce apreaciazã Majesteatea Voastrã cã ar trebui sã se facã pentru ca românii sã înteleagã din nou importanta institutiei monarhice?

M.S.R.M.: Este o problemã de educatie. În cei 50 de ani de existentã a comunismului toatã lumea a fost mintitã. Institutia monarhicã a fost defãimatã, mai ales dupã plecarea mea. Si acum se duce aceeasi politicã. Este nevoie ca acum sã se spunã oamenilor care a fost importanta monarhiei la formarea statului modern român. As putea spune chiar cã România, de 2000 de ani a fost condusã de monarhi, chiar dacã se numeau principi sau domni. Dar aceastã educatie cere timp si oameni care s-o facã.

S.C.: Cei din generatia mea am fost educati cu istoria lui Roller. Foarte multi nu cunosc altã istorie. Se considerã cã opozitia nu face suficient pentru a informa populatia tãrii despre istoria adevãratã a neamului, mai ales datoritã faptului cã opozitia este lipsitã încã de experientã si ocupatã de probleme de moment. Cine considerã Majestatea Voastrã cã ar trebui sã facã aceastã educatie poporului român?

M.S.R.M.: Evident cã este o datorie a partidelor politice istorice. Se pare însã cã teama de a pierde alegãtori, face ca partidele istorice sã nu se ocupe de aceastã parte a educatiei cetãtenesti.

S.C.: Forte multi din partidele de opozitie se tem sã ia atitudine în anumite probleme. Dau ca exemplu deputatul Partidului National Crestin Democrat, Constantin Ticu Dumitrescu, care a fãcut grevã în Parlament de unul singur, pentru cã nu a fost sprijinit în introducerea unei legi, potrivit cãreia cei care s-au fãcut vinovati de crime în 1989 sã fie pedepsiti. Existã în România o teamã generalã, întretinutã de politica sistematicã a guvernului de a speria populatia. De curînd a intrat în vigoare o lege potrivit cãreia cei care vin în vizitã în România trebuie sã se anunte odatã la 48 de ore la organele de politie. Este exact cum era în timpul lui Ceausescu. Cum vede Majestatea Voastrã aceastã situatie?

M.S.R.M.: Aceasta este încã un exemplu cã aceste actiuni contrazic pretentiile conducerii actuale, cum cã în România ar exista libertate si democratie.

S.C.: În 1989 românii aflati în exil, au sperat la o întoarcere grabnicã în România. Extrem de putini s-au întors. Cei care sunt încontinuare în exil nu au fost în nici un fel stimulati ca sã se întoarcã în România de cãtre autoritãti. Cum vede Majestatea Voastrã aceastã problemã?

M.S.R.M.: Dupã evenimentele din 1989 de la Timisoara erau multe sperante, care din pãcate nu s-au adeverit. Personal am încercat sã revin în tara mea, unde sunt nãscut, dar am fost împiedicat tot timpul. Mi s-a permis o singurã datã, si atunci poporul, dupã atîtia ani de separare, mi-a fãcut o primire deosebitã, ceea ce a arãtat care sunt sentimentele poporului român fatã de monrhie. În România continuã sã domneascã o atitudine ostilã fatã de cei aflati în exil din partea celor de la putere.

(Continuare si fotografie în editia pentru abonati.)

Înapoi la începutul paginei!

© 1996-2006 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC.