Ca urmare a vizitei s-au încheiat o serie de acorduri bilaterale printre care: un acord cultural, potrivit c`ruia se vor m`ri contactele între cercet`tori [i [colile superioare din ambele ]`ri; un acord de colaborare între Ministerul de Justi]ie suedez [i cel rus, în vederea u[ur`rii schimburilor de informa]ii, vizite de studii [i schimburi [tiin]ifice; un acord între poli]ia regal` suedez` [i poli]ia economic` rus` în vederea combaterii infrac]iunilor în domeniul fiscal; un acord legat de colaborarea în domeniul cercet`rii spa]iale, atmosferice [i de mediu; un acord în domeniul energiei atomice, care cuprinde reguli de securitate în cadrul folosirii energiei atomice. Deja din 1992 Suedia a colaborat cu Rusia în acest domeniu. 33 de milioane de coroane au fost alocate pån` acum.
S-a semnat [i un contract de plata crean]elor suedeze, care î[i au origina în garan]ii de stat de export, din timpul Uniunii Sovietice. Concret aceasta înseamn`: * anumite sume care au scaden]` în perioada 1996-01-01-1999-03-31 se amån`; * o parte din datoriile mai vechi se vor pl`ti conform unui plan de "egalizare" începånd cu 1 aprilie 1999; * suma de baz` care este stipulat` în contract se va pl`ti, conform unui plan de amortizaare, între februarie 2002 pån` la sfår[itul lunii august 2016. Pentru o sum` mai mic` se prelungesc pl`]ile pån` în 2020; acordul cuprinde, pentru crean]ele suedeze, aproape 900 de milioane de corane. Acordul s-a încheiat între Ministerul de Finan]e suedez [i cel rus, în baza "prncipiului multilateral", care s-a încheiat între Rusia [i ]`rile creditoare, a[a numitul "Clubul din Paris", la 29 aprilie 1996, care acord` Rusiei o perioad` de 3 ani de stabilizare economic` [i un program de reforme, care s` se efectueze în colaborare cu Fondul Valutar Interna]ional (IMF).
Pe data de 3 decembrie Boris Nem]ov [i Pierre Schori, în cadrul vizitei preziden]iale au dus o serie de tratative. Pierre Schori a prezentat planul suedez de dezvoltare cu Rusia, care pentru anul 1997 a fost de aproape de 160 de milioane de coroane. Colaborarea va fi mai ales în domeniul transferului de cuno[tiin]e, în special legate de dezvoltarea democra]iei, reforme legate de economia de pia]`, sociale [i de mediu. Un punct important de pe ordinea de zi a fost [i discutarea a ceea ce se nume[te "ini]iativa Iel]in", lansat` deja în var`, care const` în aceea c`, în urm`torii 5 ani, [efi tineri de întreprinderi ruse s` fac` practic` în str`in`tate. Aceasta înseamn` concret c` 1000 de persoane din regiunea de nord-vest a Rusiei [i Moscova vor face practic` în Suedia. Programul se va pune în practic` prin SIDA în colaborare cu "Föreningen Norden", [i înseamn` 6 s`pt`måni în Suedia, în dou` etape, care vor consta din o s`pt`mån` de teorie [i dou` de practic`. Se a[teapt` ca peste 200 de [efi de întreprinderi s` soseasc` în Suedia, pe an. Deja în aprilie, anul viitor, vor sosi între 15-20 de [efi de întreprindere. Acest program se va completa cu un schimb de tineri politicieni, care vor avea un program de vizit` calificat. Guvernul va mai aloca 11 milioane de coroane pentru securitatea la foc [i fizic` la centralele atomice din peninsula Kola [i pe Sosnovy. În afar` de aceste colabor`rii se vor mai desf`[ura [i colabor`ri în domeniul social, în combaterea r`spåndirii HIV, prin preg`tirea de personal adecvat de c`tre Suedia, finan]area par]ial` a unui proiect de refolosire a metalelor în Murmansc, un proiect care are ca scop creiarea unei re]ele culturale între oamenii de cultur` din jurul M`rii Baltice, ca [i editarea unui nou lexicon suedez - rus, rus - suedez, etc.
Vizita preziden]ial` rus` a fost, indiscutabil, un eveniment deosebit în via]a politic` suedez`, cu atåt mai deosebit` cu cåt vizitele din aceast` parte a lumii n-au fost foarte dese. În acest secol au avut loc vizita ]arului Nicolai II, în 1909, Nikita Hrusciov în 1964, Mihail Garbaciov în 1991.
O astfel de vizit` atrage dup` sine [i o puzderie de ziari[ti care sper` s` poat` pune întreb`ri direct pre[edintelui Rusiei. Aproximativ 300 de ziari[ti str`ini [i suedezi s-au acreditat. {i eu m-am acreditat în dorin]a de a-i pune cåteva întreb`ri direct pre[edintelui Iel]in, atåt pentru CURIERUL ROMÅNESC cåt [i pentru Radio BBC, a[a cum convenisem cu domnul Petre Clej. Considerasem c` este o ocazie unic` s` primesc r`spuns, de la pre[edintele Iel]in, la cåteva întreb`ri legate de interesele Romåniei, ca de exemplu: despre tezaurul Romåniei care înc` se mai afl` în Rusia, despre retragerea trupelor ruse[ti de pe teritoriul Republicii Moldova, despre pozi]ia Rusiei fa]` de hot`rårea Romåniei de a intra în NATO [i Uniunea European`, ca [i despre tratatul romåno-rus.
(Continuare [i fotografie în edi]ia pentru abona]i.)
© 1997 Curierul Românesc.