CURIERUL ROMÂNESC

REPREZENTAN}I AI ROMÅNIEI ÎN SUEDIA (3)

de Silvia Constantinescu

În prim`vara anului 1994 TAROM-ul î[i deschisese o reprezentan]` la Stockholm. Încercasem atunci s` prezint compania, dar atitudinea reprezentantului de atunci, Gabriela Menciu, care îmi impunea ce s` scriu despre TAROM a f`cut s` renun] la aceasta. Dup` 3 ani, la 31 octombrie a.c. TAROM-ul î[i înceteaz` cursele directe spre Suedia [i ca urmare î[i desfiin]eaz` [i reprezentan]a. Serviciul prost, lipsit de cea mai mic` considera]ie fa]` de pasageri, a caracterizat activitatea personalului de bord de pe linia Suedia-Romånia. Nici despre reprezentan]ii TAROM-ului la Stockholm nu se pot spune lucruri mai bune. Aceasta a f`cut ca mul]i romånii, stabili]i în Suedia, cåt [i suedezi s` evite folosirea TAROM-ului [i s` apeleze la alte companii de transport, ceea ce a lipsit contribuabilul romån, proprietarul acestei întreprinderi, de veniturile pe care aceast` companie ar fi trebuit s` i le aduc`.
Dar dac` aceast` situa]ie a fost cunoscut` de oficialit`]ile romåne de la Bucure[ti, ca [i de cei care au folosit serviciile TAROM-ului, mai pu]in cunoscut este faptul c` reprezentantul TAROM-ului la Stockholm, Paula Mitrea, a mai adus contribuabilului romån o pagub` de înc` 51.000 $, prin folosirea metodelor de lucru din timpul regimului Ceau[escu, înc`lcånd flagrant legisla]ia de munc` din Suedia.

La începutul lui octombrie a.c. a sosit la redac]ie o copie a unei reclama]ii f`cut` la poli]ia din Solentuna - Stockholm, de c`tre Carrasco Exequiel Andres Cabrera, împotriva TAROM-ului. Reclama]ia este f`cut` la data de 14 aprilie 1997, ora 13. 30 [i înregistrat`, ca "amenin]are". Reclama]ia sun` astfel:

Cabrera a fost angajat la agen]ia de avia]ie TAROM din 1995-11-01. Pe data de 1996-12-11 Cabrera a primit ca sarcin` de la reprezentanta TAROM-ului, Paula Mitrea, s` ridice de la aeroportul Arlanda 3 l`zi, care, i s-a spus, con]ineau reclam` [i pe care s` le aduc` la localul TAROM-ului, din Drottninggatan 65.
Cabrera a ridicat l`zile trecånd prin punctul de control vamal, considerat "verde" (adic` nu avea nimic care s` trebuiasc` s` fie declarat la vam`, n.r.) [i apoi s-a dus acas`, în pauz` de mas`. Dup` pauza de mas` s-a dus la localul din Drottninggatan 65 ca s` lase l`zile. Cabrera, crezånd c` este hårtie, a aruncat prima lad` în intrare, dar a observat c` din ea a început s` curg` ceva. A constatat c` era whiskey. Restul l`zilor le-a a[ezat cu aten]ie.
Pe data de 1996-12-12 a stat de vorb` cu Paula Mitrea [i i-a adus la cuno[tiin]` c` refuz` s` execute ac]iuni de serviciu care contravin legilor suedeze [i c` va anun]a atåt la poli]ie cåt [i la vam` aceasta. Cabrera a luat leg`tura cu poli]istul de la vama de pe Arlanda, Torbjörn Själe (Sebell, n.r.), unde s-a comis delictul (adic` introducerea ilegal` de alcool în Suedia, care se pedepse[te între 6 luni - 2 ani închisoare în Suedia, n.r.), dar care a considerat c` alcoolul din lad` a fost "prea pu]in" ca s` se încep` o cercetare.
În dup` amiaza aceleia[i zile l-a sunat ambasadorul Nicolae Ionescu, la biroul din Drattninggatan 65, care ]ipånd, la întrebat "cum îndr`zne[te s` refuze s` execute sarcinile de serviciu pentru care a fost angajat?". Luånd convorbirea ca o amenin]are, Cabrera a contactat atunci sindicatul HTF (Handels Tjänstemannaförbundet - Sindicatul salaria]ilor din Comer]). Carina Agardsson, de la HTF, a luat în discu]ie cazul. Aceasta i-a adus la cuno[tin]` c` el nu trebuie s` execute sarcini de serviciu care contravin legii suedeze. Pe data de 1996-12-20 Cabrera a primit o scrisoare de concediere, cu motiva]ia c` nu execut` sarcinile de seviciu.
Delictul:
1997-04-14, la ora 13,30 Cabrera a primit un telefon acas`, probabil pentru c` în aceea[i zi a sosit la TAROM o scrisoare de la sindicatul HTF. La telefon era Virgil Goag`, al doilea secretar al ambasadei romåne. Acesta i-a comunicat c` sun` din partea ambasadorului, care vrea s` [tie de ce Cabrera a sunat-o pe Paula Mitrea [i a fost nepoliticos cu ea. Cabrera a spus c` aceasta nu este adev`rat [i c` ultima convorbire pe care a avut-o cu Paula Mitrea a fost pe data de 14 ianuarie 1997. Goag` i-a spus, la sfår[itul convorbirii, c`, Cabrera s` fie atent ce face, c` "noi" suntem aici pentru a ne ap`ra func]ionarii. Cabrera a considerat, dup` aceast` convorbire cu Virgil Goag`, c` securitatea lui personal` [i a familiei sale este în pericol, c`ci el [tie c` cei de la ambasad` sunt capabili s` aranjeze în a[a fel ca cineva s`-i fac` r`u."

(Textul de mai sus este o traducere cåt se poate de fidel` a reclama]iei de la poli]ie.)

Dup` primirea acestei reclama]ii am încercat s` aflu mai detailat despre ce este vorba. Am început prin a contacta sec]ia de poli]ie unde s-a f`cut aceast` reclama]ie. Am aflat c` acest act este [tampilat "secret" de c`tre sec]ia de protocol a Ministerul Afacerilor Externe, ceea ce înseamna c` numai cu aprobare special` de la ministrul de resort a[ putea consulta actul. Pierre Nordin, poli]istul care f`cuse înregistrarea reclama]iei, era liber, iar poli]istul de servici nu [tia care este motivul acestei restric]ii. Dup` multe c`ut`ri, am reu[it s` iau leg`tura cu P. Nordin, care mi-a comunicat c` ar exista o anumit` directiv` potrivit c`reia reclama]iile împotriva ambasadelor automat se [tamplieaz` secret.
Am sunat la MAE, sec]ia protocol, dar aici nu se primise vreo semnalare, de[i exist` o legea, RF 10:5 - "Imunitate [i privilegii", în anumite cazuri, unde la paragraful 8, se spune c` "{efii departamentelor de care ]in afacerile externe vor fi informa]i, atunci cånd la o alt` autoritate de stat apare o problem` care este de importan]` pentru rela]iile cu un alt stat sau organiza]ii între popoare". Dar MAE nu fusese informat de poli]ie în aprilie, ci abia în 27 octombrie 1997 dup` discu]ia mea cu poli]ia [i MAE. Am primit îns` o copie de la MAE a reclama]iei.
Am sunat apoi la vam` [i am vorbit cu Torbjörn Sebell, care î[i amintea de caz, dar care nu ar fi declan[at mai departe cercetarea, nu pentru c` era vorba de prea pu]in alcool, ci pentru c` reclama]ia s-a f`cut mai tårziu [i el nu a v`zut practic l`zile cu alcool, deci nu putea face o cercetare doar pe o afirma]ie. La întrebarea mea dac` este cunoscut c` compania TAROM face contraband` de alcool, mi-a spus c` nu poate spune ce crede el, dar c` ar fi mai bine s` discut aceasta [i cu alte persoane.
Am mers mai departe s` aflu cine este Carrasco Exequiel Andres Cabrera. C. E. A. Cabrera este de origin` cilian, a studiat în Romånia, unde s-a c`s`torit cu o romånc`; a emigrat apoi în Suedia. Într-o scrisoare adresat` Ministrului Transportului din Romånia, Traian Basescu, el se prezint` singur astfel:

"Numele meu este Anders Cabrera [i conduc frima de consultan]` Romswex AB, înregistrat` în Suedia în 1990, cu specific ]`rilor din Europa de Est [i în deosebi Romånia. În aceast` calitate, timp de 6 ani am tot încercat s` dezvolt rela]iile de afaceari cu Romånia în diverse domenii, în mod special în domeniul textil, ca un exemplu relevant, marea firm` suedez` Hennes&Mauritz lucreaz` în prezent în Romånia datorit` activit`]i mele. În anii 1994-1995 am conceput [i derulat un proiect, pentru promovarea rela]iilor comerciale între Suedia [i Europa Central` [i de Est, încununat cu realizarea unei expozi]ii în perioada octombrie 1995, unde a participat [i Romånia cu Pavilion Na]ional. Din aceast` perioad` am avut rela]ii de colaborare cu toate ambasadele, ministerele [i camerele de comer] ale ]`rilor respective, care pot da referin]e oricînd despre persoana mea. (Din p`cate aceste eforturi de a dezvolta aceste rela]ii de afaceri se închid în prezent cu o pagub` de 120.000$ pentru firma mea, partea romån` fiind reprezentat` de Romånoexport SA., cu Dir. Gen. Dl. Petru Cri[an, ulterior Ministrul Comer]ului [i actualul pre[edinte al Romånoexport)."

Lipsa de experien]` a reprezentantei companiei TAROM a cerut angajarea unei persoane cu cuno[tin]e despre pia]a [i legisla]ia suedez`. Aceast` persoan` a fost Andres Cabrera, care a fost angajat permanent la TAROM, în noiembrie 1995.
Din scrisoarea adresat` lui Romeo Iord`chescu, de la sindicatul TAROM din Romånia, afl`m c` Andres Cabrera a desf`[urat urm`toarea activitate:

"De la început am ajutat [i sprijinit reprezentantul TAROM în problemele legate de: ob]inerea permisului de munc`; g`sirea unui sediu [i mobilarea acestuia; ob]inerea liniilor telefonice; instalarea sistemului de rezerv`ri; ob]inerea vizei pentru delega]i, etc. Am ajutat la instalarea sistemului de rezerv`ri [i am sprijinit reprezentantul TAROM la folosirea sistemului de rezervare /comunicare (Gabriel/Sintatex) la computer.
De asemenea am continuat s` sprijin necondi]ionat [i persoanele care au venit temporar s` înlocuiasc` fostul repezentant, cånd acesta s-a deplasat la Bucure[ti din motive de s`n`tate.
În Noiembrie 1995 am început s` lucrez cu contract [i renumerat la reprezentan]a TAROM. Pån` la data aceasta biroul de TAROM era compus din 2 persone [i anume Dna. Menciu Gabriela [i salariatul local Dl. Jordanocici Tomislav, în func]ie de Station Manager. Conform cerin]elor de la Bucure[ti, angajarea personalului local trebuia s` se fac` conform legilor suedeze pentru a evita problemele laborale."

Dar la reprezentan]a din Stockholm a TAROM-ului a venit Paula Mitrea. Rela]iile de munc` cu noul reprezentant n-au fost bune decåt foarte scurt timp, pentru c` aceasta pretindea alte rela]ii de munc`, decåt cele specifice pie]ii de munc` suedez`. P. Mitrea i-a schimbat sarcinile de serviciu, nu-l d`dea la telefon cånd era c`utat [i îi pretindea s` execute sarcini care contraveneau legisla]iei suedeze, cum ar fi, trafic de b`uturi alcoolice.
P. Mitrea i-a adus la cuno[tiin]` c` nu trebuie s` cunoasc` con]inutul pachetelor [i a coresponden]ei pe care le va ridica de la avion. A. Cabrera i-a cerut un act, din care s` reias` c` nu este r`spunz`tor de con]inutul pachetelor fa]` de autorit`]ile suedeze. Dar acest document nu l-a primit niciodat`. (Conform legisla]iei suedeze cel care este prins asupra faptului c` introduce în ]ar` obiecte, substan]e, etc. interzise, este pasibil de pedeaps` n.r.). În decembrie 1996 i s-a cerut s` aduc` de la Arlanda cele 3 cutii cu "reclam`", care de fapt con]ineau alcool. Cånd acesta a refuzat s` treac` prin vam` cu pachete care con]ineau alcool, ceea ce este interzis conform legisla]iei suedeze, A. Cabrera a fost imediat contactat prin telefon de dir. de marketing L`z`roiu, de la TAROM din Bucure[ti, care i-a cerut s`-[i dea demisia, iar dir. general Vulcan, care asculta convorbirea, a intervenit pe linie, spunåndu-i c` "sarcinile de serviciu nu se discut`, ci se execut` f`r` comentarii" [i c` "trebuie s` fac` întocmai cum îi cere Paula Mitrea".
{i ambasadorul Romåniei la Stockholm, Nicolae Ionescu, care a ar`tat [i în alte cazuri c` tactul [i diploma]ia pe care le posed` sunt sublime, am putea spune, dar lipsesc cu des`vår[ire, l-a sunat, a ]ipat la el, tr`gåndu-l la r`spundere c` nu execut` oridinele, subliniind [i faptul c` ar trebui s` fie recunosc`tor c` "m`nånc` o påine de pe urma unei firme romåne[ti". {i alte persoane de la TAROM [i-au ar`tat "bunele inten]ii", sf`tuindu-l pe A. Cabrera c` ar trebui s` se "gåndeasc` foarte bine înainte de a face reclama]ia", c`ci nu se poate face nimic deoarece P. Mitrea are "r`d`cini foarte adånci!". TAROM-ul i-a desf`cut contractul de munc`, f`r` s` respecte legisla]ia de munc` suedez`.
A. Cabrera a f`cut reclama]ia [i la poli]ie [i la sindcatul la care era membru.
Sindicatul suedez HTF la care A. Cabrera este membru, a aten]ionat TAROM-ul în scris c` desfacerea contractului de munc` "nu are o baz` legal`" [i c` contravine legii referitoare la garantarea muncii (1982:80). Pentru acest` înc`lcare a legii, HTF-ul a cerut desp`gubiri economice care înseamn` 51.000 de dolari.
51.000 de dolari pl`ti]i nu din buzunarul incompeten]ilor care abuzeaz` de func]iile pe care le au, f`cåndu-[i afacerile proprii, ci din buzunarul contribuabilului romån. De la HFT am aflat c` TAROM-ul a fost chemat la tratative, conform MBL (Medbestämmande Lagen - Lege de hot`råre comun`), dar la început reprezentantul TAROM-ului a refuzat s` vin` la tratative [i a avut o atitudine nepl`cut`. HFT a f`cut cunoscut TAROM-ului c` n-au încotro [i trebuie s` respecte legisla]ia de munc` suedez` [i dac` refuz` s` pl`teasc` suma calculat` care ar trebui s`-i revin` lui Anders Cabrera, ca urmare a desfacerii ilegale a contractului de munc`, [i deoarece compania î[i înceta activitatea în Suedia, HFT-ul va fi nevoit s` ia m`suri de precau]ie, adic` s` sechestreze un avion TAROM dac` aceat` problem` nu se rezolv` urgent.
Un lucru reiese clar din scrisorile trimise de A. Cabrera TAROM-ului, Ministrului Afacerilor Externe, Ministerului Turismului, Comisiei de Corup]ie din Romånia, Ambasadei Romåne din Stockholm, Sindicatului TAROM din Bucure[ti, etc. c` A. Cabrera a încercat s` evite ca cei 51.000 de dolari s` fie pl`ti]i de contribuabilul romån, [i s` ajung` la o în]elegere cu TAROM-ul. În scrisoarea adresat` Marianei {erb`nescu, director general al TAROM-ului, A. Cabrera scrie în încheiere urm`toarele: "V` rog un r`spuns urgent, poate evit`m în ultimul moment pagube [i mai mari, care vor fi aduse companiei dvs. de c`tre aceast` persoan`", sau din scrisoarea adresat` lui Romeo Iord`nescu, reprezentantul sindicatului TAROM-ului, în care spune:
"V` rog respectuos, s`-mi acorda]i aten]ia Dvs. ca s` v` informez despre problemele care sînt în prezent la reprezentan]a TAROM - Suedia [i care împiedic` dezvoltarea traficului aerian pe cursele TAROM, rela]ia Suedia-Romånia."
Din scrisorile pe care A. Cabrera le-a trimis diferitelor autorit`]i romåne [i care ne-au parvenit [i la redac]ie, afl`m [i c`:
* P. Mitrea [i fostul reprezentant al Ministerului Turismului, Costin Dumitra[cu, transportau bagaje în cabin` cu greutate de peste 18 kg, apar]inånd cuno[tin]elor, ceea ce punea în pericol via]a pasagerilor. Acest fapt a fost în nenum`rate rånduri sesizat de firma Handling Servisair. În plus ace[tia nu pl`teau taxe pentru bagajele respective;
* au existat interese personale în activitatea de la Stockholm a Paulei Mitrea, a directorilor Vulcan [i L`z`roiu [i Costin Dumitra[cu (cu Costin Dumitra[cu am publicat un interviu în CURIERUL ROMÅNESC nr. 2/97, din care reie[ea clar, c` acesta se interesa de afacerile proprii [i nu de cele ale Romåniei);
* C. Dumitra[cu în cård`[ie cu Paula Mitrea saboteaz` activitatea firmelor de turism suedeze care nu acceptau condi]iile acestora. Un astfel de exemplu este firma de turism suedez` "Året Om Resor", care a f`cut, în acest sens, o reclama]ie la Ministerul Turismului din Romånia, etc.

Am sunat-o pe Paula Mitrea la mijlocul lui octombrie [i i-am cerut un interviu pentru CURIERUL ROMÅNESC, pentru a-i da posibilitatea s` vorbeasc`, atåt despre cauzele închiderii reprezentan]ei TAROM ului în Suedia, cåt [i despre conflictul cu A. Cabrera. Paula Mitrea mi-a spus c` trebuie s` cear` aprobarea Rodichii Balaci de la Bucure[ti pentru interviu [i c` m` va suna dup` ce a primit dezlegarea de a da interviul. Paula Mitrea nu a sunat îns` la redac]ie.

Înapoi la începutul paginei!

*

ARE CINEVA INTERESUL S~-L COMPROMIT~ PE
AMBASADORUL NICOLAE IONESCU?

Între reprezentan]ii Romåniei la Stockholm, atåt de la TAROM cåt [i de la Biroul de Turism, [i Ambasad` nu s-ar putea spune ca au existat cele mai sincere [i prietene[ti rela]ii de colaborare, destui dintre ace[ti reprezentan]i fiind aici dup` c`p`tuire [i nu pentru a reprezenta interesele poporului romån.
Calomnia, denigrarea reciproc` au f`cut ca salaria]ii Romåniei la Stockholm, chiar [i cei cinsti]i, s` fie privi]i cu neîncredere de majoritatea romånilor afla]i în Suedia.
În aceast` campanie de subminare "prieteneasc`" intr` [i materialele care au ajuns la redac]ie.
În var` au fost trimise redac]iei informa]ii despre particip`rile ambasadorului Nicolae Ionescu la "activit`]i de grup porno".
La cererea redac]iei de a se explica mai clar ce înseamn` aceasta, am primit [i o fotografie reprezentåndu-l pe ambasadorul Ionescu participånd la "activit`te de grup porno".
Investiga]iile f`cute de redac]ie au scos la iveal` c` de fapt fotografia este o copie dup` o caset` video lung`, la care ambasadorul Ionescu ar fi participat activ. Ni s-a oferit posibilitatea s` vedem caseta, dar am refuzat.
Unde, cånd [i de cine a fost imprimat` caseta video nu am alfat. Fapt este c` aceast` caset` [i fotografii dup` caseta video au circulat printre romånii din Suedia. Am fost informa]i [i c` o copie a acestei casete video ar fi fost trimis` [i Ministrului Afacerilor Externe, Adrian Severin.
Unele surse ne-au povestit c` aceast` caset` a format obiectul de [antaj al unor persoane fa]` de ambasadorul Ionescu [i c` destui ar fi tras foloase de pe urma acestei casete video. Dac` ambasadorul Nicolae Ionescu a participat la astfel de "activit`]i de grup porno" este o chestiune care nu este tocmai în concordan]` cu etica pe care un ambasador al poporului romån într-o alt` ]ar` ar trebui s-o aibe.
{i o astfel de comportare este grav`. {i în cazul acesta MAE al Romåniei ar trebui s` ia m`surile de rigoare.
Dac` îns` aceast` caset` video este un fals, cine are interesul s`-l calomineze pe ambasadorul Ionescu [i de ce?
Personal consider c` situa]ia este grav` în ambele cazuri [i c` MAE, odat` pentru totdeauna trebuie s` analizeze serios situa]ia de la Stockholm.
Calomnierea [i santajul, ca [i ac]iunile imorale ale reprezentan]ilor Romåniei în alte ]`ri, nu servesc Romånia.

Înapoi la începutul articolului!

Înapoi la începutul paginei!

© 1997 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.