CURIERUL ROMÂNESC

SEMINARUL
"AVOCATUL POPORULUI SI PRINCIPIUL ACCESULUI LA ACTELE PUBLICE -
INSTRUMENTE DE CONTROL ÎNTR-O DEMOCRATIE REALĂ"

ETAPA A II-A DE LA BUCURESTI, 22-27 APRILIE 1998.
Reportaj de Silvia Constantinescu (partea II-a).

Prezentarea seminarul "Avocatul Poporului si Principiul Accesului la Actele Publice - instrumente de control într-o democratie reală", pe care CURIERUL ROMĹNESC l-a initiat si organizat, în colaborare cu sprijinul financiar al Institutului Suedez si al Camerei de presă a Ministerului Afacerilor Externe al Suediei, la care au colaborat, cu organizarea la Bucuresti, Avocatul Poporului din Romĺnia, Alianta Civică, LADO, Radio Romĺnia, si care s-a desfăsurat între 7-12 martie la Stockholm si între 23-27 aprilie la Bucuresti, a.c. a început deja în numărul 1/98 si a continuat în numărul 2/98 al CURIERULUI ROMĹNESC. Prezint în continuare partea a 2-a a celei de a doua etape - etapa Bucuresti.

24 APRILIE: ZIUA A TREIA
În sala "Omnia" din clădirea Senatului Romĺniei delegatia suedeză a întĺlnit politicieni, studenti si mass-media, cărora le-a vorbit despre traditia suedeză a "Avocatului Poporului" si despre importanta legii "Principiul Accesului la Actele Publice" în Suedia. A urmat o discutie vivace între cei prezenti în sală si cei doi reprezentanti suedezi, după care d-ul Paul Mitroi a invitat delegatia suedeză la prĺnz, la restaurantul Senatului. A fost prezent si Ambasadorul Suediei la Bucuresti, Gunnar Nils Revelius si alti reprezentanti de la LADO si "Avocatul Poporului" de la Bucuresti. În timpul mesei au avut loc discutii despre cum functionează în Romĺnia această institutie si despre problemele care apar.

Foto: Georgiana Macavei.
Georgiana Macavei.
Foto: S.Constantinescu/© CR.

La ora 13,30, Alianta Civică a organizat o conferintă de presă legată, în principal, de "principiul accestului la actele publice". Înainte de începerea etapei a doua a seminarului, adică etapa Bucuresti, trimisesem un fax la cabinetul Presedintelui Romĺniei si luasem si legătura telefonică cu domnisoara Alexandra Caracoti, secretara d-ului Emil Constantinescu, prin care solicitasem ca delegatia suedeză să fie primită de Presedintele Republici. Consideram că această primire va fi o garantie că de la cel mai înalt for se va sprijini si în Romĺnia o lege ca cea din Suedia, a "principiului accesului la actele publice a cetăteanului".
Si din partea "Avocatului poporului" din Romĺnia, ca si din partea Aliantei Civice, prin d-ul Petre Chivu, s-au făcut demersuri în acest sens. D-ul Chivu îmi comunicase că vom fi primiti de d-na Petre, consilier prezidential, dar eu speram că Presedintele Constantinescu ne va primi personal. Si asa a fost! Presedintele Emil Constantinescu a primit atĺt delegatia suedeză cĺt si organizatorii romĺni la Palatul Cotroceni. Întĺlnirea a fost deosebit de interesantă si Presedintele Constantinescu, la sugestia CURIERULUI ROMĹNESC, a promis să fie "patronul" acestui seminar. S-a propus ca la un an de la aceast seminar, să se reîntĺlnească cu organizatorii acestei actiuni, urmĺnd să se facă o analiză a ceea ce s-a realizat din aceată colaborare romĺno-suedeză, si în ce măsură modelul suedez a influentat crearea unei opinii favorabile legiferării în Romĺnia a unei legi similare. După întĺlnirea cu Presedintele Romĺniei s-a făcut o vizită la muzeul Cotroceni. La orele 17,00 delegatia suedeză a vizitat Muzeul Tăranului Romĺn, unde a fost întĺmpinată de d-ul Romulus Rusan si directorul Muzeului, iar după vizita muzeului oaspetii au fost invitati la o gustare într-o pitorească ambiantă. Desi toate vizitele si înĺlnirile din această zi s-au petrecut într-un ritm chiar mai alert decĺt la Stockholm, timpul n-a ajuns si pentru vizitarea Muzeului de Istorie, asa cum fusese programat, căci la ora 19,00 delegatia suedeză, împreună cu ambasadorul Suediei, Gunnar Nils Revelius, au fost invitati la Ateneul Romĺn, unde concerta Dan Grigore.

Foto: Georgiana Macavei.
D-ul Petre Chivu.
Foto: Silvia Constantinescu.

25 APRILIE: ZIUA A PATRA
Discutasem cu colabo-ratorii romĺni ca sĺmbătă, 25 aprilie si duminică, 26 aprilie să se organizeze niste vizite în locuri de cultură din împrejurimile Bucurestiului, si eventual o vizită la Castelul Bran, căci povestirile depre Dracula fascinează imaginatia suedezilor. Intentia era să dăm posibilitatea delegatiei suedeze să vadă si altă fată a Romĺniei. Trebuie să recunosc că organizatorii romĺni au găsit o solutie exceptională: au combinat plăcutul cu utilul, adică întĺlniri de muncă cu vizite culturale. Transportul pe toată perioada sederii a fost asigurat de 3 autoturisme, puse la dispozitie de d-ul Băcanu, directorul executiv al ziarului Romĺnia Liberă. Cu aceste autoturisme ne-am deplasat mai întĺi la Ploiesti.
Aici a fost organizată o întĺlnire cu prefectul Judetului Prahova, Romeo Octavian Hanganu, Presedintele Curtii de Apel, Ioan-Nicolae Fava si alti membri din conducerea judetului. Claes Eklundh si Kjell Swanström au făcut un scurt istoric al Avocatului Poporului, accentuĺnd pe importanta acestei institutii la nivel local, aspect interesant pentru conducerea judetului. A avut loc si o conferintă de presă cu reprezentantii presei locale. A urmat apoi o vizită la MEFIN S.A.- Sinaia, care produce pompe fabricate după licente Bosh. Directorul general, Tiberiu Popescu, a pezentat întreprinderea, planurile de viitor, dar a si arătat deschis că sunt interesati să găsească actionari. Tiberiu Popescu a invitat oaspetii la lunci. După masă s-au vizitat Palatele Peles si Foisor (fostă resedintă a familiei Ceausescu).
Călătoria a continuat la Brasov, unde delegatia suedeză a fost primită de prefectul judetului Brasov, Ion Nicolae Opris si viceprimarul Brasovului, Corneliu Zota. Claes Eklundh si Kjell Swanström au făcut si aici o pezentare a institutiei suedeze a "Avocatului Poporului" si cum se aplicat în Suedia, la nivel local, "Principiul accesului la actele publice". Prefectul judetului Brasov, Ion Nicolae Opris, ca si viceprimarul Corneliu Zota, au prezentat situatia politico-economică a judetului, dĺnd nastere la o discutie foarte interesantă despre diferentele dintre cele două tări, dar si în ce mod ar contribui aici o lege ca cea suedeză a accesului cetăteanului la actele publice. S-a înnoptat în Poiana Brasov, ca oaspeti ai prefectului Opris si viceprimarului Zota.

24 APRILIE: ZIUA A CINCIA
La ora 9,00 toată lumea, prin aceasta întelegĺnd Claes Eklundh, Kjell Svanström, Octavian Ciupitu, Georgiana Macovei, Petre Chivu, Ilie Vlăsceanu si eu ne-am întĺlnit la micul dejun, si nepresati de timp si scheme pe care trebuia să le respectăm, am stat mai mult de vorbă despre vizita care se apropia de sfĺrsit, despre ceea ce le-a plăcut sau nu oaspetilor, despre părerea lor despre Romĺnia, acum cĺnd au avut prilejul s-o vadă si cĺnd nu mai era "o tară pe harta lumii", etc. Domnul Ilie Vlăsceanu a avut buna inspiratie să aplice o traditie bărbătească-tărănească, adică atunci cĺnd tăranul pleacă la muncă dis de dimineată, să se învioreze mai întĺi cu un păhărel de tuică. Oaspetii suedezi n-au avut încotro si s-au supus traditiei! Acestă initiativă a dat o vivacitate deosebită discutiilor, care altfel, sunt convinsă, ar fi fost îngrădite de regulile de protocol. În jur de ora 10 am ajuns la Castelul Bran, îndeplinind cu aceasta una din dorintele arzătoare ale celor doi suedezi, care văzuseră toate filmele si citiseră tot despre Dracula. Aici am fost întĺmpinati de directorul muzeului, d-ul Raul P. Mihai, care a făcut cu mult humor o prezentare splendidă a castelului, îmbinĺnd informatii reale de istorie cu legendele despre Castelul Bran si împrejurimi, lăsĺnd să trăiască mai departe fantezia despre Dra-cula, dar accentuĺnd pe istoria adevărată, despre care oaspetii nu stiau nimic.
A fost o zi splendidă, cu soare! Aceata a favorizat vedera unui peisaj splendid pe drumul spre Bucuresti. Era Duminică. Oaspetii suedezi au putut vedea, de-a lungul soselei, oameni îmbrăcati frumos, în costume nationale, care stăteau pe bănci, în fata casei. Fenomenul era cu atĺt mai indedit, cu cĺt în Suedia, dacă traversezi tara de-a lungul si de-a latul, nu vezi tipenie de om în fata frumoaselor, de altfel, dar total "neînsufletitelor" case de tară suedeze! Ne-am oprit de cĺteva ori pe drum. Domnul Petre Chivu le-a făcut cadou oaspetilor brănză în cosulet, pe care a cumpărat-o de la tăranii care-si expuneau produsele de-a lungul soselei. La Rucăr am oprit pentru masa de prĺnz. CURIERUL ROMĹNESC a oferit celor trei soferi prĺnzul aici, ca un foarte mic gest de multumire pentru un servicui ireprosabil.
Arhitectul Octavian Ciupitu îsi propusese să nu-i lase pe Claes Eklundh si Kjell Swanström să părăsească Romĺnia fără să aibe măcar o introducere în istoria si istoria arhitecturii romĺnesti. Asa că ne-am oprit pe drum la Cetatea de Scaun din Tĺrgoviste, unde din Turnul Chindiei le-a prezentat toată istoria cetătii. De aici popas la Palatul Mogosoaia, alt prilej de a le da oaspetilor informatii despre istoria si artitectura romĺnească. As vrea să subliniez că, Claes Eklundh si Kjell Swanström, pe care am ajuns să-i cunosc destul de bine datorită nenumăratelor contacte pentru pregătirea seminarului, sunt niste persoane foarte interesate de istorie, istoria artei si muzică clasică.
Aceste interese au făcut ca acestia să urmărească cu multă atentie prezentările arh. Ciupitu.

Foto: Ilie Vlăsceanu.
D-ul Ilie Vlăsceanu.
Foto: Silvia Constantinescu/© CR.

Dar ceea ce a făcut prezentarea si mai interesantă a fost faptul că arh. Ciupitu este un bun cunoscător atĺt al istoriei si istoriei artei romĺnesti cĺt si suedeze si universale, ceea ce a dus la o prezen-tarea comparată a fenomenelor de istorie si istoria artei din Suedia si Romĺnia, la ceea ce apropie aceste două tări, dar si la ceea ce le desparte.
Începusem să fim presati de timp, căci la ora 18,00 oaspetii era invitati la o "măsă de adio", oferită de colaboratorii de la Bucuresti. Dar arh. Ciupitu a fost de neclintit în hotărĺrea de a le prezenta oaspetilor locul unde a fost Turnul Coltea, atĺt de strĺns legat de "relatiile romĺno-suedeze". Sufletul celor doi oaspeti era acum plin de cunostiinte de artă si istorie romĺnească, asa că ne-am îndreptat către restaurantul hotelului unde era cazati Claes Eklundh si Kjell Swanström si unde avea să aibe lor "masa de adio", la care au participat însă numai d-ul Paul Mitroi, Petre Chivu, Georgiana Macavei, Ilie Vlăsceanu si Eugen Chirovici din partea romĺnă. A fost prezent si D-ul Gunnar Nils Revelius, ambsadorul Suediei la Bucuresti. Ar trebui să subliniez că ambasadorul Suediei a fost prezent la această actiune de la început, în cele mai multe momente, spre deosebire de ambasadorul de atunci al Romĺniei la Stockholm, Nicolae Ionescu, care n-a vrut să participe nici un moment în cele 5 zile la Stockholm. "Masa de adio" s-a desfăsurat într-o atmosferă cu adevărat plăcută. Claes Eklundh si Kjell Swanström au promis să întretină aceste relatii, ba chiar să revenină în Romĺnia cu prelegeri despre rolul "Avocatul Poporului" si "Principiul Accesului la Actele Publice" la nivel local, unde nevoia este foarte pregnantă. Mai mult, au promis să primească cĺtiva studenti de la facultatea de drept, care să aibe posibilitatea să studieze la fata locului cum functioneză instituta "Avocatului poporului" în Suedia. D-ul Gunnar Nils Revelius a promis tot sprijinul, subliniind reusita actiunii, precum si faptul că acest seminar a fost cea mai mediatizată actiune suedeză în Romĺnia.
Etapa a doua a seminarului "AVOCATUL POPORULUI SI PRINCIPIUL ACCESULUI LA ACTELE PUBLICE - INSTRUMENTE DE CONTROL ÎNTR-O DEMOCRATIE REALĂ" s-a sfĺrsit. Voi continua să prezint ecourile acestui seminar, cĺt si din "culisele organizării seminarului". Dar doresc acum să aduc multumiri colaboratorilor romĺni pentru că au făcut posibil ca ideea mea să devină realitate, si în special, domnilor Paul Mitroi, P. Băcanu, Ilie Vlăsceanu, Petre Chivu si Georgiana Macavei, ziaristilor care au făcut o deosebit de competentă mediatizare a seminarului: Daniela Iancu, Corina Tudose pentru programul excelent prezentat la TVR-1 despre acest seminar, Elenei Perdichi pentru emisiunile de la Radio Romĺnia, lui Eugen Chirovici pentru pagina despre Suedia realizată în Cotidianul si lui Marius Hosu de la Adevărul, cărora le exprim nu mumai multumirile mele pentru colaborare, dar si aprecierile mele pentru munca profesională depusă.

Înapoi la începutul paginei!

© 1998 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.