CURIERUL ROMÂNESC

"REDESTEPTAREA ROMÂNIEI DUPĂ COMUNISM
ARE MULTE COSMARE!"

De vorbă cu domnul senator
Dan A. Lăzărescu.

Silvia Constantinescu: V-as ruga ca să-mi spuneti câteva lucruri despre situatia economică a României în această etapă.

Foto: Domnul senator Dan A. Lăzărescu.
Domnul senator
Dan A. Lăzărescu.

Foto: Silvia Constintinescu/ © CR.

Dan Amedeu Lăzărescu: Din nefericire, situatia economică a României este catastrofală la ora actuală. Dar, în această situatie nu se află numai România, ci se află foarte multe state - aproape toate statele din Asia, foarte multe state din America Latină si multe state europene. Marea lovitură a pornit de la crah-ul din Asia, din Extremul Orient - din Japonia, Coreea de Sud, Taiwanul si alte tări, care până acuma erau foarte prospere. Si în cadrul sedintei plenare a Consiliului Europei de la Strasbourg de la 23 iunie 1998 a vorbit domnul Michel Camdessus presedintele Fondului Monetar International, care a arătat că situatia este foarte gravă si că analiza acestui fenomen neasteptat, criza din Extremul Orient, se datoreste emisiunii de titluri fără acoperire, dar cauza este birocratia, coruptia, favoritismul si nepotismul. Si repercursiunile au fost imediate asupra a 73 de state din lume, aproape o jumătate din numărul total al statelor lumii, care au făcut apel, disperate, la Fondul Monetar International. La ora actuală, Fondul Monetar International nu mai are posibilităti de acoperire a uriaselor deficite ale acestor state. Si acuma, situatia din Rusia este la fel de catastrofală si repercursiunile ei se vor simti sau s-au si simtit asupra unui mare număr de tări din Europa si din Asia, între care si România. Suntem în fata unui fenomen de recuperare a comunismului, care revine în fortă, în urma situatiei în care se află presedintele Boris Ieltin. Sfârsitul mileniului nostru este foarte, foarte întunecat - cum a fost secolul al X-lea, Secolul Întunecat, tot astfel este si secolul nostru, secolul urii de rasă si a urii de clasă, Secolul sinistru cu care se încheie cel de-al doilea mileniu.

S.C.: De curând, primul-ministru român a fost chemat la Moscova. Care credeti că este mobilul acestei invitatii?

D.A.L.: Conducătorii de la Moscova au rămas cu un tic nervos: îi cheamă la ordine pe primii-ministri din tările satelite! Ori, România nu este încă pe deplin de-satelizată. Influenta ocultă a Rusiei se iveste mai departe asupra României prin fel de fel de canaluri, mai mult sau mai putin misterioase, asa încât că este cât se poate de normal ca domnul Radu Vasile să se ducă si la Moscova, după ce a fost sapte sesiuni împreună cu mine la Strasbourg.
În legătură cu expunerea domnului Michel Camdessus, am luat si eu cuvântul, si mai ales că domnul Michel Camdessus spusese un lucru despre care eu vorbesc de opt ani de zile, si anume: repercursiunile sistemului comunist, catastrofal din punct de vedere economic, si care a stăpânit jumătate din Europa si aproape toată Asia, vor fi foarte greu absorbite. Vor trebui două-trei generatii până la regenerarea acestor societăti, care sunt supuse birocratiei: nimeni nu vrea să muncească, toată lumea fură - situatie pe care România o cunoaste de multă vreme.
Si delegatul Bulgariei, domnul Dimiter Ivanov, a luat cuvântul si a spus că situatia, din nefericire, este gravă si în Bulgaria, unde 50 de ani de comunism îsi dau roadele otrăvite si si le vor da foarte multă vreme.
Iar eu am spus acelasi lucru despre România si am încheiat modificând oarecum celebra formulă a lui Hobbes din "Leviathan"-ul publicat în 1650: în loc de "bellum omnium contra omnes" am spus că în România domneste formula "furtum omnium contra omnes". Ministrul de justitie al României, domnul Valeriu Stoica, liberal, într-o conferintă de presă de miercurea trecută (la 16 septembrie, n.r.) a spus că, din nefericire, racila coruptiei a pătruns adânc în magistratura românească. Ceea ce, am completat eu la o conferintă la Cotroceni în fata presedintelui României, domnul Emil Constantinescu, face ca niciun proces de coruptie să nu se desfăsoare cu obiectivitate si că toti marii culpabili scapă absolut nevătămati.
Ori, această situatie de venalitate, de coruptie, de birocratie frânează orice fel de progres - dovadă că România, de unde avea sub Ceausescu, probabil exagerat, dar.. în sfârsit... un PBN pe cap de locuitor de 1.766 de dolari, astăzi, după opt ani de regim post-comunist si oarecum neo-capitalist, a ajuns să aibe numai aproape 800 de dolari pe cap de locuitor, deci mai putin de jumătate din vremea comunismului. La ora actuală, milioane de români au salarii sau pensii cu o putere de cumpărare mult mai redusă decât sub Ceausescu. Ceea ce este catastrofal!

S.C.: Există vreo retetă pentru îndreptarea situatiei?

D.A.L.: Părerea mea e că există retete, dar lucrurile trebuiesc luate cu multă energie si cu multă inteligentă de la capăt. Mai întâi, trebuie să obtinem un credit masiv de la Fondul Monetar International si Fondul Monetar International nu prea mai are credite de risipit. În al doilea rând, oamenii din Vechiul Regat trebuie să-si ia ca model pe cei din Transilvania si din Banat, unde se munceste serios, se fac investitii. La noi nu se face nimica! Toată lumea asteaptă, pe baza educatiei comuniste si pe baza birocratiei, totul de-a gata de la stat! Guvernul a deceptionat, parlamentul a deceptionat. De-altminteri în opinia publică printre institutiile cele mai discreditate din tara noastră sunt partidele politice si parlamentul. Ar trebui să fie si biserica, oarecum si armata, pentru că acuma s-a descoperit că foarte multi generali au rămas credinciosi ideologiei comuniste si participă la marile afaceri necurate care s-au produs în ultimii nouă ani de la revolutia... Redesteptarea României după comunism are multe cosmaruri! Nu s-a făcut niciun pas nici pentru ameliorarea educatiei în domeniile disciplinelor sociale si umane. Istoriografia română este ultima din Europa. Nu avem un manual serios de istoria românilor. A trebuit să-l scrie un istoric american filo-român! Foarte bună lucrarea, desi cu mici lacune de istoria românilor din 1866 până la zi. Nu avem lucrări serioase de sociologie, de stiintă economică... România este într-un impas pe care trebuie neapărat să-l depăsească.
Eu am încercat să preconizez solutia monarhică, dar si această solutie, la ora actuală, se confruntă cu foarte mari dificultăti de opinie publică. Ceea ce constat printr-o examinare a tărilor din lume la sfârsit de mileniu, este că singurele tări care au rămas prospere sunt tările monarhice, care si-au păstrat dinastiile vechi, nationale: tările nordice, Benelux-ul, Anglia si Spania, care si-a recuperat dinastia si a devenit, datorită ei în mare măsură, una din marele puteri competitive ale lumii - a ajuns la stadiul pe care nu l-a putut niciodată atinge până astăzi - ca si Japonia, ca si Marocul, ca si Iordania. Si Statele Unite, care n-au avut niciodată monarhie. Iar tările care au avut monarhie si au acuma republică, cu exceptia Germaniei, în spetă Franta si Italia, ca si toate celelalte tări europene, se zbat în mari probleme de haos politic, de coruptie. Recent s-au dezvăluit cazurile de coruptie ale fostului ministru de externe a lui Mitterand, Roland Dumas, si în Italia marele scandal politic concentrat în jurul fostului premier democrat-crestin Andreotti si recent marele scandal în jurul lojei..., care a produs o coruptie nu numai în Italia, ci si în foarte multe alte tări, inclusiv si în România. Ori toate aceste fenomene morbide, penibile, se grupează ca să facă sfârsitul nostru de secol un fel de cosmar!


Înapoi la începutul paginei!

© 1998 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.