CURIERUL ROMÂNESC

{TIRI DE ULTIMA OR~ DIN ROMÂNIA:

PROIECTUL DE LEGE PRIVIND RESTITUIREA UNOR IMOBILE

de Octavian Ciupitu.

Ne-a sosit la redac]ie informa]ia semnat` de Camelia Popa în ziarul România Liber` din 10 octombrie a.c. referitoare la proiectul de lege privind restituirea în natur` sau prin echivalent a unor imobile preluate de stat dup` 6 martie 1945. Cit`m din acest ziar:
"Proiectul (acestei legi) a fost adoptat de Guvern [i va fi transmis Camerei Deputa]ilor, spre a fi dezb`tut [i aprobat în procedur` de urgen]`. Potrivit acestui act normativ, casele confiscate de comuni[ti vor fi retrocedate proprietarilor de drept, fie în natur`, fie prin echivalent, atunci când restituirea în natur` nu este posibil`. În sensul proiectului de lege, prin imobile se în]eleg terenurile cu sau f`r` construc]ie; dup` caz, restituirea se poate întinde [i asupra utilajelor [i instala]iilor preluate de stat o dat` cu imobilul [i care nu au fost înlocuite sau casate (...) unele dintre aceste (prevederi) sunt susceptibile de a fi modificate în timpul dezbaterilor parlamentare (...)
Proiectul de lege face distinc]ia între imobilele preluate de stat cu titlu [i cele preluate de stat f`r` titlu(...) Imobilele se restituie în starea în care se g`sesc la data restituirii (...) Terenurile cu sau f`r` construc]ii preluate de stat f`r` titlu pot fi restituite în natur` indiferent de cet`]enia persoanei fizice sau de na]ionalitatea persoanei juridice îndrept`]ite la restituire.
Terenurile cu sau f`r` construc]ii preluate de stat cu titlu nu pot fi restituite în natur` cet`]enilor str`ini sau apatrizilor. Cet`]enia român` trebuie s` existe cel mai târziu la data hot`rârii comisiei jude]ene prin care se dispune restituirea în natur`.
Imobilele preluate de stat se restituie în natur` cu excep]ia cazului când persoana îndrept`]it` opteaz` pentru restituirea prin echivalent sau dac` restituirea în natur` nu este posibil` (...)
Hot`rârile judec`tore[ti de restituire în natur` a imobilelor preluate de stat f`r` titlu, r`mase definitive [i irevocabile anterior intr`rii în vigoare a acestei legi, nu sunt supuse recursului în anulare (...)"
Mai departe sunt prezentate statutul imobilelor aflate în patrimoniul unor societ`]i comerciale, restituirea prin echivalent [i desp`gubirea precum [i alte dispozi]ii finale. Dintr-un text prezentat într-o caset` semnat` C.P. [i inserat` în acest articol afl`m îns` din titlu urm`toarele:
"Casele na]ionalizate cump`rate legal de chiria[i în baza Legii 112 nu vor fi înapoiate proprietarilor, spune Valeriu Stoica, ministrul Justi]iei."
Iat` care este con]inutul acestui text:
"Casele na]ionalizate cump`rate de chiria[i prin contract legal în baza Legii 112/1995 nu vor fi retrocedate proprietarilor dac` p`r]ile au încheiat contracte de vânzare-cump`rare respectând integral condi]iile legii, a declarat Valeriu Stoica, ministrul Justi]iei, dup` adoptarea de c`tre Guvern a proiectului legii privind restituirea în natur` sau prin echivalent a unor imobile preluate de stat dup` 6 martie 1945. Ministrul Stoica a precizat c` în acest caz func]ioneaz` principiul neretroactivit`]ii legilor, potrivit c`ruia un contract încheiat în condi]ii legale nu poate fi anulat. În ceea ce-i prive[te pe proprietarii respectivelor imobile, Stoica a spus c` ace[tia nu mai pot primi desp`gubiri decât în cazul în care cele pl`tite anterior sunt insuficiente. Desp`gubirile se vor calcula în func]ie de valoarea de pia]` a imobilului."
Ce se întâmpl`? Nu [tie stânga de ce face dreapta? Cum poate ministrul Justi]iei s` sus]in` c` vânzarea dup` 1995 a unui apartament furat de statul comunist român înainte de 1989 este un act legal? Dac` legea din 112/1995 este f`cut` ca s` dea aparen]` de legalitate vânz`rii de c`tre stat a apartamentelor furate de la cet`]eni, atunci este momentul ca aceast` lege s` fie anulat` [i înlocuit` cu o lege de drept. Nu trebuie s` existe o lege care s` fac` s` fie permis ca ho]ul s` fure un lucru pe care s`-l poat` vinde mai departe la altcineva.
Legisla]ia trebuie s` contribuie ca lucrul furat s` se restituie proprietarului de drept ini]ial precum [i s` for]eze pe noul cump`r`tor s` restituie lucrul furat cump`rat de el la proprietarul de drept ini]ial. Cump`r`torul trebuie s` aibe obliga]ia ca s` se asigure c` lucrul pe care-l cump`r` nu este de furat, altfel îl cump`r` pe riscul s`u de a fi considerat complice la furt sau t`inuitor.
A veni cu o propunere de lege care este contracarat` de o lege existent` pare s` fie un act de p`c`leal` din partea legiuitorului.
Locuin]ele confiscate de conducerea comunist` din România de la persoane aflate în exil [i care au fost vândute în baza legii 112/1995 sunt, conform ministrului Justi]iei Stoica, pierdute pentru vecie. Aceasta este nedreptate, în[el`torie [i jaf dublu contra celor din exil, care nu au luat cuno[tin]` de ce s-a hot`rât referitor la ei în România [i nu au putut astfel ac]iona la timp pentru a împiedica s` li se vând` locuin]ele în baza legii 112/1995! De fapt, ar fi trebuit ca autorit`]ile de stat române[ti s` îi caute la timp pe cei c`rora li s-au luat locuin]ele [i s` le fac` cunoscut ce drepturi de restituire au. Existen]a unei legi cu caracter neocomunist care justific` anterioara confiscare comunist` descalific` România de azi în fa]a comunit`]ii Europei statelor de drept la care spune c` vrea s` adere. Dac` ministrul justi]iei din România are dreptate [i situa]ia se va men]ine, atunci persoanele nedrept`]ite din exil împotriva c`rora este îndreptat` aceast` lege vor ac]iona desigur, cu aceea[i t`rie ca [i pân` acum, împotriva statului care le înc`lc` dreptul uman la proprietate, [i vor avea grije s` pun` sub semnul îndoielii intrarea Romåniei în comunitatea statelor de drept europene.


Înapoi la începutul paginei!

© 1998 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.