CURIERUL ROMÂNESC

NICOLAE LUPAN

Animator [i fondator al asocia]iei
"PRO BASARABIA {I BUCOVINA" Mondial`:

"ROMÂNII DIN AFARĂ AR TREBUI SĂ SE CONSTITUIE ÎN PĂRȚI CIVILE ȘI SĂ DEA ÎN JUDECATĂ STATUL CARE ÎNCALCĂ ÎN MOD DEPLORABIL DREPTUL SACRU DE PROPRIETATE."

Interviu realizat de Silvia Constantinescu.
(FRAGMENT)

Foto: Nicolae Lupan.

D-ul Nicolae Lupan.
Foto: Anne-Marie Ciupitu / © CR.

Silvia Constantinescu: Înainte de a vă întreba despre Pro Basarabia și Bucovina, Mondială, vă rog să vă prezentați. Cine sunteți domnule Nicolae Lupan?

Nicolae Lupan: Sunt fiu de țăran basarabean din județul Hotin. Licențiat în litere la Universitatea din Cernăuți. Ziarist și scriitor. Combatant în cadrul Regimentului 30 Dorobanți din Câmpulung-Muscel pe frontul de la Iași contra rușilor și pe cel din Transilvania și Ungaria contra nemților.
Alungat de la Chișinău, împreună cu soția și trei copii, de Ivan Bodiul și Piotr Lucinschi, în Martie 1947, "pentu naționalism românesc și propagare a culturii occidentale la radio și televiziune". Acum bunic a 8 nepoți și nepoțele.

S.C.: Ce a însemnat acest exil pentru dumneavoastră? Considerați că există o anume psihologie a exilatului?

N.L.: În primul rând o pierdere ireparabilă a ceea ce am avut cel mai scump pe lume: Țara!
Încă în trenul de București -Viena și apoi în cel de Viena-Bruxelles, concepția mea psihologică de străin la mine acasă era aceea a unei activități naționale românești bine determinate: să arăt occidentalilor și celor de acasă, prin mass-media și conferințe publice, nedreptatea ce ni se face de Rusia, plus Ucraina, prin știrbirea teritorială a țării și deznaționalizarea basarabenilor și bucovinenilor. De unde și cei 12 ani de emisiuni săptămânale de zece minute de la Europa Liberă.
Plus pagina Basarabia și Bocovina din Cuvântul Românesc pe care o susțin din număr în număr de aproape 20 de ani.

(Interviul este prezentat integral în ediția electronică pentru abonați precum și în ediția tipărită.)

Înapoi la începutul paginei!

© 1999 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.