Interviu realizat de Silvia Constantinescu.
Nils Revelius: Este adev`rat c` atunci când am intrat în func]ia de ambasador la Bucure[ti p`rea c` întreprinderile suedeze ar putea s` profite de noile posibilit`]i oferite de România dup` alegerile din 1996. Una din cele mai importante activit`]i ale ambasadei a fost de fapt s` dea informa]ii întreprinderilor suedeze despre, de exemplu, programul de privatizare al României, sau s` r`spund la multele întreb`ri pe care întreprinderile interesate ni le puneau, [i nu mai pu]in s` fiu intermediator [i "deschiz`tor de u[i" pentru diverse delega]ii ale unor întreprinderi. Din p`cate situa]ia economico-politic` din România în ultimul an, cum de altfel este cunoscut, a fost departe de o dezvoltare pozitiv`, a[a cum to]i am sperat [i aceasta, bineîn]eles, a inhibat posibilit`]ile de a îndeplini ambi]iile [i speran]ele noastre în acest domeniu. Pe de alt` parte trebuie spus c` nu este u[or s` m`sori realiz`rile, dar noi, în orice caz ne putem bucura de faptul c` num`rul întreprinderilor suedeze cu angajare personal` a crescut în ]ar`, ca [i num`rul întreprinderilor private. Ca un indicator pot s` dau ca exemplu faptul c` exportul de produse suedez c`tre România - o parte din produsele suedeze se fabric` în "a treia ]ar`" [i se înregistreaz` ca export de acolo - în 1997 a crescut cu 90% [i, în ciuda situa]iei precare, în 1998 a crescut cu înc` o treime. Ca urmare, pentru prima oar` comer]ul suedez a ajuns la peste un miliard de coroane suedeze. Dac` criza economic` actual` poate fi frânat`, exist` loc, în viitor, pentru mai mult, atât în ce prive[te comer]ul cât [i investi]iile. {i inten]ia noastr` este s` continu`m în acest sens.
S.C.: Cum s-au dezvoltat rela]iile cu România în alte domenii?
N.R.: Rela]iile bilaterale continu` s` se dezvolte favorabil. Contactele noastre zilnice la Bucure[ti, la toate nivelele, sunt caracterizate de atitudini pozitive [i prietene[ti fa]` de Suedia. Cele 8000 de cereri de vizit` de anul trecut dau o imagine a cre[terii valului de c`l`torii. Guvernele ambelor ]`ri s-au angajat în g`sirea unor solu]ii favorabile de rezolvarea îndelungatei probleme legate de datoriile României.*
Din partea suedez` consider`m rela]iile cu România din ce în ce mai luminoase în leg`tur` cu viitorul parteneriat UE. O delega]ie suedez` viziteaz` chiar acum Bucure[tiul, ca împreun` cu guvernul român s` intensifice ajutorul administrativ suedez în direc]ia adapt`rii României la UE.
S.C.: Anul trecut a avut loc un seminar în dou` etape (7-12 martie, Stockholm, prima etap` [i 22 - 26 april a doua etap` la Bucure[ti) despre "Avocatul poporului (JO) [i Accesul la Actele Publice - instrumente de control într-o democra]ie real`". Seminar organizat de CURIERUL ROMÂNESC din Suedia în colaborare cu JO din Suedia, cu contribu]ia financiar` a Institutului Suedez, a Camerei de Pres` de la Ministerul Afacerilor Externe Suedez [i a CURIERULUI ROMÂNESC. Cum apreciezi ac]iunea în sine, impactul în presa român`, etc.?
N.R.: Seminarul organizat anul trecut pe tema "principiul accesului la actele publice" în colaborare cu JO din Suedia a dat un impuls institu]iei române a "avocatului poporului", institu]ie nou înfiin]at` [i, nu mai pu]in, publicitate. Colaborarea între aceste institu]ii a continuat [i aprecierea inspira]iei Suediei s-a exprimat în aceea c` s-a tip`rit o mic` bro[ur` în limba român`, în care sunt prezentate Avocatul Poporului [i func]iile sale, într-o edi]ie de 250.000 de exemplare, care a fost distribuit` în întreaga ]ar`. Tip`rirea bro[urii s-a f`cut cu sprijinul financiar din partea Programului Na]iunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP). Aceast` bro[ur` a fost "îmbr`cat`" semnificativ, în culorile galben/albastru. E planificat` o nou` vizit` a lui C. Eklundh în aprilie pentru un nou seminariu pentru circa 30 de persoane nou angajate ca juri[ti la Avocatul Poporului.
S.C.: Ce alte activit`]i, schimburi politice, economice sau culturale sunt pe agenda Ambasadei Suediei în urm`toarele 6 luni?
N.R.: Printre alte activit`]i ale ambasadei în lunile care urmeaz` pân` în var` sunt: o prezentare comun` pentru un public cu interese în arhitectur`: Karin Wegsjö prezint` filmul despre [armul ascuns al Bucure[tiului [i Anders Wahlgren filmul despre demolarea centrului vechiului Stockholm "Stockholm în inima mea"; vom da ajutor pentru punerea în scen` a piesei "Fröken Julie" a lui Strindberg, la Teatrul Mic; o introducere a publicului român în muzica compozitorului din secolul 18, J.K. Kraus, "Mozart-ul Suediei", prin colaborarea cu Societatea Român` Mozart din Cluj [i întreprinderea suedez` AGA, a c`rui director local, în timpul liber, conduce un cvartet de corzi; un seminariu despre tehnica de tratare a mediului înconjur`tor la autorit`]ile comunale [i regionale în cîteva ora[e, ca Ploie[ti [i Craiova; o prezentare de film suedez în timpul "zilei UE", în luna mai; [i, probabil, o s`rb`torire legat` de prezentarea unor traduceri din literatura suedez` în limba român`.
S.C.: A[ dori s` [tiu cum organizeaz` Ambasada Suediei la Bucure[ti festivit`]ile legate de ziua na]ional` a Suediei: sunt organizate dou` festivit`]i diferite, una pentru diploma]i [i persoane VIP [i alta pentru cet`]enii suedezi obi[nui]i? Poate veni la s`rb`torirea zilei na]ionale a Suedie orice cet`]ean Suedez sau numai cei care preimesc invita]ii?
N.R.: Ziua na]ional` a Suedie este tradi]ional remarcat` printr-o recep]ie la reziden]a [efului ambasadei pentru care se trimit invita]ii. Printre cei invita]i sunt de regul` colonia suedez` care se afl` aici, deoarece m`rimea acesteia este destul de limitat`, ceea ce permite aceasta. Chiar [i suedezi care sunt în vizit` sunt bine veni]i dac` se anun]`.
S.C.: A[ dori s` prezint cititorilor CURIERULUI ROMÂNESC personalul Ambasadei Suediei, de aceea a[ dori o list` a personalului. E posibil s-o primiesc?
N.R.: Ata[ez o list` a personalului ambasadei:
© 1999 Curierul Românesc.
Nils G. Revelius.
Foto: Octavian Ciupitu/© CR.
Angaja]i locali:
Lavina Ciobotaru - recep]ionist la sec]ia de vize; Irina Milo[i - asistent comercial; Valentin Noanea - [ofer; Dina Papari - salariat la sec]ia de vize; Marina Sandu - secretar` cu probleme de pres` [i informa]ii; Vochi]a Severin - casier, cu probleme consulare; Sorin Suciu, [ef la sec]ia de vize; Bogdan T`nase - [ofer; Victoria Tudor - îngrijitoare; Ion Voicu - administratorul imobilului.
* Este vorba de compensarea Suediei pentru na]ionalizarea întreprinderii Swedish Match. Deja în 1995 o delega]ie guvernamental` suedez` a vizitat România, având ca punct principal de discu]ie o "garan]ie de stat" de care a beneficiat România înaite de r`zboi [i nu "proprietatea în sine". Despre discu]iile legate de Swedish Match între guvernul României [i Suediei am scris în num`rul 2/95).
Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.