În aprilie 1998 Pre[edintele României, domnul Emil Constantinescu, mi-a acordat un interviu pe care l-am publicat în num`rul 2/98 al CURIERULUI ROMÂNESC, atât în edi]ia tip`rit`, cât [i în edi]ia electronic` (URL: http://home3.swipnet.se/~w-33952/curierul.html). La întrebarea: "Se discut` în mod deosebit, printre românii din afara grani]elor României, despre dou` probleme. Este vorba de problema propriet`]ilor, redarea propriet`]ilor, [i a pensiilor. Vreau s` v` întreb: care considera]i c` sunt motivele principale care fac ca aceste probleme s` nu fie înc` rezolvate ast`zi satisf`c`tor?", d-ul Emil Constantinescu mi-a r`spuns astfel: "Am c`l`torit destul de mult, oficial acum, ca pre[edinte, am reîntâlnit foarte mul]i [i am întâlnit destui români care tr`iesc în str`in`tate, dar am constatat c` foarte pu]ini dintre ei puneau acut [i pe primul plan probleme de bunuri materiale [i de recuperare. {i foarte mul]i apreciau un lucru, care pentru al]ii nu înseamn` nimic: c` de un an [i câteva luni, totu[i, nu mai au de ce s` se jeneze c` sunt români".
Printre "românii din afara hotarelor" exist` în Occident "plante", care au avut ca sarcin`, printre altele, s` dezinformeze pe toate planurile, dar exist` [i ling`i, oameni cu suflet de slugi, care atunci când întâlnesc pre[edin]i, [efi de guvern, etc. se poart` slugarnic, nu spun adev`rul, dar nu las` nici pe al]ii s`-[i fac` glasul auzit. Un exemplu elocvent au fost incidentele legate de vizita d-ului Pre[edinte Emil Constantinescu în USA, când o "echip` de români patrio]i" au stabilit ce întreb`ri este voie s` se pun` [i ce nu este voie s` se întrebe. În astfel de condi]ii este evident c` pre[edin]ii, [efii de guvern, etc. asistând la întruniri cu "românii din afara hotarelor" bine regizate, n-au ocazie s` afle exact care sunt problemele pe care le consider` "românii din afara hotarelor" majore.
Pre[edin]ii sau [efii de guverne n-au nicio scuz` c` nu cunosc realitatea. Ei au datoria s` afle, pe toate c`ile, adev`rul!
Românii din lumea întreg`, ca [i cei din România, reclam` cu tenacitate restituirea propriet`]ilor furate de comuni[ti. Ace[tia s-au constituit în asocia]ii [i adresându-se atât parlamentului României cât [i unor foruri interna]ionale cer ca România s` respecte dreptul sfânt al propriet`]ii. Printre acestea sunt: Asocia]ia Fo[tilor De]inuti Politici din România, Asocia]ia Proprietarilor cu Imobile Na]ionalizate, Association Francaise pour la Défense du Droit de Proprieté en Roumanie, Comitetul Adev`rul despre România, Comitetul pentru Proprietatea Privat`, Datoria Româneasc` - Chicago, Funda]ia Mociorni]a, Grupul de Sprijin ALIAN}A CIVIC~ - New York, Lumea Liber` - New York, Propact, Romanian-American Council, Uniunea Româneasc`, Uniunea Veteranilor de R`zboi [i a Urma[ilor Veteranilor.
Prin e-mail am primit urm`toarea comunicare:
C~TRE TO}I PROPRIETARII DE DREPT
Comisia pentru Securitate [i Cooperare în Europa a dat comunicatul de pres` de mai jos:
TEXTUL REZOLU}IEI 562
Cu privire la propriet`]ile expropriate în mod abuziv de c`tre fostele regimuri totalitare. În Camera Reprezentantilor, 1 Octombrie 1998
Dl SMITH din New Jersey (în numele sau [i al domnilor: dl. GILMAN, dl. LANTOS, dl. HYDE, dl. HOYER, dl. MARKEY, dl. CHRISTENSEN, dl. ROHRABACHER, dl. SALMON [i dl. FOX din Pennsylvania) au propus urm`toarea hot`râre care a fost înaintat` Comitetului pentru Rela]ii Interna]ionale:
Hot`râre cu privire la propriet`]ile expropriate în mod abuziv de catre fostele regimuri totalitare.
SEC 2. Grefierul Camerei Reprezentantilor va trimite Pre[edintelui o copie a prezentei hot`râri.
L-am rugat pe d-ul Mihai A. Vîn`toru s` se prezinte [i s`-mi spun` [i câteva cuvinte despre organiza]ia pe care o reprezint`.
M.A.: Vîn`toru: Organiza]ia noastr` se nume[te Comitetul pentru Proprietatea Privat` (CPP).
Domnul Mihai A. Vîn`toru ne-a transmis [i o prezentare a celor mai importante ac]iuni legate de restituirea propriet`]ilor ca [i un montaj de articole ap`rute în presa din România legate de problema restituirii propriet`]ilor.
Înapoi la începutul paginei! Înapoi la începutul capitolului 1!
Organiza]iile ACIN, PPROPACT [i CPP au organizat la Facultatea de Drept din Bucure[ti o întrunire la care au participat ca invita]i Domnul Senator R`svan Dobrescu (PNTCD) [i Domnul Deputat George Stancov (PD), membri în comisia Parlamentar` care dezbate propunerile de lege pentru retrocedarea propriet`]ilor. Dup` expunerea f`cut` de Parlamentari, proprietarii au prezentat punctele lor de vedere, în general exprimate la 22 Februarie, 1999, în Apelul de mai jos:
APEL ADRESAT PARLAMENTULUI ROMÂNIEI
Analizând proiectele de lege privind restituirea în natur` sau prin echivalent a unor imobile preluate de stat dup` 6 martie 1945, cât [i a celui pentru protec]ia chiria[ilor, ambele publicate în pres` [i aflate în dezbaterea Comisiilor Parlamentare, Asocia]ia Proprietarilor cu Imobile Na]ionalizate, Uniunea Veteranilor de r`zboi [i a Urma[ilor Veteranilor, Funda]ia Mociorni]a, Asocia]ia Fo[tilor De]inu]i Politici din România, Propact [i Comitetul pentru Proprietate Privat` î[i manifest` totala dezaprobare fa]` de aceste proiecte de lege pentru urm`toarele motive: împ`r]irea artificial` a bunurilor imobile preluate abuziv de stat în dou` categorii "cu titlu" [i "f`r` titlu" este nejustificat`, deoarece toate aceste bunuri au fost preluate de stat prin violen]`, contrar prevederilor constitu]ionale [i a prevederilor Codului Civil în vigoare la data respectiv`.
Toate bunurile trecute în posesia statului în perioada dintre 23 August 1944 [i prezent vor fi retrocedate proprietarilor de drept în termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial. Reconpensa pentru bunurile distruse [i pagubele suferite vor fi stabilite în conformitate cu principiile Codului Civil.
Asocia]ia Fo[tilor De]inu]i Politici din România, Asocia]ia Proprietarilor cu Imobile Na]ionalizate, Association Francaise pour la Defense du Droit de Proprieté en Roumanie, Comitetul Adev`rul despre România, Comitetul pentru Proprietatea Privat`, Datoria Româneasc`-Chicago, Funda]ia Mociorni]a, Grupul de Sprijin ALIAN}A CIVIC~ - New York, Lumea Libera - New York, Propact, Romanian-American Council, Uniunea Româneasc`, Uniunea Veteranilor de R`zboi [i a Urma[ilor Veteranilor.
C~TRE TO}I PROPRIETARII DE DREPT!
Preg`tim o scrisoare adresat` Sanctit`]ii Sale Papa, pentru a-i cere sprijinul în retrocedarea propriet`]ilor. Rug`m pe cei ce au cazuri deosebite care pot atrage în mod deosebit aten]ia asupra nedrept`]ii ce continu` în România s` ne comunice cazul în cel mult o jum`tate de pagin`, pentru a fi ata[at la scrisoare.
ASOCIA}IA RHIN-MAIN, DIN OFFEBACH
La 10 Martie 1999 ing. {tefan Anghelescu [i ing. Theodor Jonas, ambii din Wiesbaden, au organizat în cadrul Asocia]iei Rhin-Main din Offenbach o reuniune cu tema "Drepturile Omului în România - legisla]ia actual` asupra restituirii propriet`]ilor". Întrunirea a avut ca motto: "Proprietatea este munca de ieri, munca este proprietatea de mâine". S-a precizat cu acest prilej c` în perioada comunist` au avut loc expropieri prin 87 de legi, decrete [i hot`râri ale Consiliului de Mini[tri, la care se adaug` pedepsele cu confiscarea averii a zeci de mii de persoane condamnate pe criterii politice. S-a subliniat c` acest lucru a fost profund ilegal, deoarece, inclusiv în Constitu]ia comunist`, se me]iona c` propriet`]ile sunt "garantate [i recunoscute de lege" [i, de asemenea, prin Codul Civil, unde se specific` c` nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa.
Înapoi la începutul paginei! Înapoi la începutul capitolului 2!
DIN PRESA ROMÂN~
În presa român` din ultima perioad` au ap`rut o serie de articole care oglindesc atitudinea partidelor politice fa]` de retrocedarea propiet`]iilor proprietarilor de drept. Am selectat câteva din articolele deja selectate de domnului Joe Teodorescu, pe care vi le redau mai jos:
ZIUA, 10 martie 1999, Augustus Costache:
Liderii partidelor din Coali]ia guvernamental` s-au întâlnit, ieri, la palatul Victoria cu premierul Radu Vasile. Principalele teme ale întâlnirii au fost asumarea r`spunderii Guvernului în fa]a Parlamentului pentru un pachet legislativ precum [i procedura de schimbare a conducerii [i structurii Cur]ii de Conturi. Pre[edintele PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat înaintea întâlnirii c` premierul nu trebuie s`-[i asume r`spunderea pentru Legea retrocedarii propriet`]ilor, vizat` pentru includerea în pachetul legislativ. "Problema este mult prea delicat` [i necesit` dezbateri [i amendamente în Parlament", a spus liderul liberal. Andrei Chiliman (PNL) a afirmat c` s-ar putea amâna discutarea Legii retrocedarii propriet`]ilor deoarece sunt în curs de definitivare solu]ii convenabile tuturor partidelor din Coali]ie. Pre[edintele UDMR, Marko Bela, a declarat: "Trebuie s` g`sim o cale cât mai bun` de a rezolva problema retrocedarii [i modul în care, acolo unde este cazul, fo[tii proprietari s` fie desp`gubi]i".
ZIUA, 11 Martie 1999, Petre Minculescu
ApR se pronun]` pentru restituirea propriet`]ii agricole [i imobiliare, în totalitatea lor. Vicepresedintele ApR, Marian Enache, a declarat ieri, în conferin]a de pres`, c` partidul s`u consider` c` legile propriet`]ii ar trebui s` prevad` retrocedarea terenurilor f`r` limite conven]ionale [i arbitrare.
Enache a apreciat c` dr`muirea sau limitarea acestor terenuri au compromis reforma în agricultur` [i "au împiedicat circula]ia fireasc` a terenurilor în regim comercial". Marian Enache a ad`ugat c`, în timp ce problema propriet`]ii reale a persoanelor r`mâne în disput`, Senatul a adoptat Proiectul de Lege al senatorului PD Trita Fanita, care reglementeaz` regimul propriet`]ii fostelor IAS, iar adevara]ii proprietari continu` s` fie tracasa]i [i descuraja]i.
România Liber`, 12 martie 1999, Eliade Balan:
"Noi, cet`]enii, ne-am obi[nuit cu amânarile, cu termenele, chiar dac` uneori ele se contrazic, se bat cap în cap. De anul trecut [i pân` acum domnul Radu Vasile ne-a mitraliat cu termene. Ba c` pân` la sfâr[itul lui aprilie (anul trecut) va fi gata votat bugetul pe 1998 - n-a fost, ba c` pân` în iunie se vor restructura unele întreprinderi - [i n-a fost s` fie, ba c` pân` în 6 luni - aten]ie, ultimul termen! - dup` care ne a[teapt` pr`pastia.
România Liber`, 12 martie1999, Mihail Mih`ilescu:
Potrivit liderilor PD contractele de închiriere a locuin]elor se vor prelungi cu c`]iva ani. Bogdan Niculescu-Duv`z a fost cel care a r`spuns la întreb`rile puse de ziari[ti la conferin]a de pres` de ieri a PD. Duv`z nu a vrut s` comenteze zvonul despre "o remaniere guvernamental` de prim`var`", pentru c` nu a auzit despre a[a ceva. În ceea ce prive[te proiectul legii fondului funciar, Duv`z a declarat c` s-a ajuns la o finalitate. P`mânturile care au fost ale statului, înainte de venirea la putere a comuni[tilor, vor r`mâne, în continuare, în proprietatea statului. Restul se va împ`r]i dup` cum a fost revendicat. Cât despre faptul c` cererea este mai mare cu 600.000 hectare decât suprafa]a existent`, Duv`z a spus c` se va împ`r]ii în limitele existente. {i în problema caselor na]ionalizate [i a chiria[ilor, negocierile dintre partenerii de coali]ie sunt în faza final`. S-a hot`rât prelungirea contractelor de închiriere, dar durata nu a fost înc` stabilit`.
ZIUA, 12 mrtie, Bogdana P`un:
Liberalii nu sunt de acord s` se prelungeasc` printr-o Ordonan]` de Urgen]`, cu cinci ani de zile, contractele de închiriere pentru chiria[i. Biroul Permanent al PNL a comentat miercuri seara discu]iile liderilor coali]iei de la Guvern cu privire la legile propriet`]ii, unde s-a pus problema prelungirii contractelor de închiriere pentru chiria[i pentru o perioad` de trei sau cinci ani.
ZIUA, 12 martie 1999, (A.M.):
Pre[edintele PNR, Viorel Cataram`, a declarat ieri, în cadrul unei conferin]e de pres`, c` a trimis primului ministru [i liderilor coali]iei o scrisoare deschis` prin care cere adoptarea [i promulgarea pân` la 30 iunie a unei legi care s` prevad` retrocedarea terenurilor agricole [i p`durilor c`tre fo[tii proprietari pân` la sfâr[itul anului. Cataram` a afirmat c` aceast` lege ar fi un act natural de refacere a propriet`]ii [i, dac` actuala coali]ie guvernamental` nu î[i va ]ine promisiunile f`cute în campania electoral`, PNR va retroceda p`mânturile [i p`durile imediat ce va ajunge la putere. Liderul PNR a spus c` limita în care se vor restitui propriet`]ile agricole ar trebui s` fie de 50 de ha, iar pentru p`duri de 30 de ha. Aceste limite maxime de restituire sunt prev`zute, de altfel, [i în proiectul ]`r`nistului Vasile Lupu.
ZIUA, 12 martie 1999, (L.M.):
Asocia]iile proprietarilor din România au adresat o declara]ie-apel pre[edintelui României, Parlamentului, Guvernului [i pre[edin]ilor partidelor parlamentare prin care atrag aten]ia asupra faptului c` este tergiversat` retrocedarea propriet`]ilor.
România Liber`, 13 Martie 1999, Iulian G. Bora:
Oficialit`]i ale jude]ului Gorj, avandu-l în frunte pe prefectul Pantelimon Manta, au sesizat Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române în leg`tur` cu o serie de afaceri neortodoxe pe care le-ar fi comis mitropolitul Olteniei, Nestor Vornicescu. Oficialii gorjeni solicit` implicarea Patriarhiei pentru a repara nedrept`]ile comise de Nestor Vornicescu. De[i din 1990 încoace Nestor Vornicescu a fost acuzat în repetate rânduri c` a fost un apropiat al clanului Ceau[escu, c`ruia i-a d`ruit obiecte aflate în patrimoniul BOR, este prima pozi]ie oficial` a autorit`]ilor fa]` de scandalurile în care a fost implicat mitropolitul Olteniei. Pantelimon Manta, prefectul de Gorj, il acuz` pe Nestor Vornicescu de faptul c` a facilitat vânzarea unui teren de circa 500 mp, ce apar]inea Protoieriei Tg. Jiu, în favoarea fostului prefect PDSR-ist Gheorghe Caralicea M`rculescu, asociat cu omul de afaceri Constantin C`runtu. Cu complicitatea mitropolitului Olteniei, cei doi au mai reu[it s` acapareze o dat` cu terenul [i sediul Protoieriei, pe care l-au transformat în restaurant [i sal` de jocuri de noroc. Prefectul Manta ne-a declarat: "Interven]ia patriarhului BOR este ultima solu]ie de a se pune cap`t unui abuz dovedit. În ciuda repetatelor demersuri f`cute pe lâng` IPS Vornicescu, de a repune lucrurile în f`ga[ul normal, nu am primit nici un r`spuns". Fostul prefect PDSR Gheorghe Caralicea M`rculescu este recunoscut c` fiind un apropiat al lui Nestor Vornicescu de când p`storea judetul Gorj în calitate de prim-secretar. La rândul sau, Constantin C`runtu este principalul sponsor al organizatiei gorjene a fostului partid de guvern`mânt, în aceast` calitate el beneficiind de multe "facilit`]i". În]elegerea încheiat` între C`runtu [i mitropolit a fost ca în schimbul terenului (pentru care a platit 25 de milioane) [i al sediului Protoieriei s` ofere o cl`dire situat` la marginea ora[ului. Cel îns`rcinat de mitropolit cu întocmirea documentelor a fost preotul Mihai Roibu, protopop în Tg. Jiu. Dup` alegerile din '96, când potlogaria a ie[it la iveal`, Nestor Vornicescu s-a sp`lat pe mâini [i l-a f`cut unic r`spunz`tor pe preotul Roibu, pe care l-a [i destituit [i l-a mutat din parohia la care slujea. În ap`rarea sa, preotul Roibu sus]ine: "Nu a[ fi putut lua o asemenea decizie administrativ` f`r` binecuvântarea IPS. Semnatura sa exist` pe documentul pe care l-am depus la Parchet. De altfel, procurorii au dispus neînceperea urm`ririi penale împotriva mea". Nestor Vornicescu respinge acuza]iile aduse la adresa lui [i afirm` c` totul este o înscenare grosolan`. El sus]ine c` nu exist` oameni care au vrut s` pun` mâna în mod nejustificat pe aceast` cl`dire , folosindu-se în acest scop de fostul protopop [i fostul prefect. "I-am spus protopopului s` fac` raport la Mitropolie [i, în urma acestuia, s` vedem dac` facem schimbul. Acest raport nu s-a facut, dar protopopul a semnat un act neaprobat de Mitropolie [i netrecut prin cancelaria protopopului", a afirmat Nestor Vornicescu.
ZIUA, 16 martie 1999, Alina Ristea:
}âr`ni[tii apreciaz` noua orientare pedeserist` chiar dac` a venit cu o întârziere de zece ani. PNTCD salut` "pasul înainte" f`cut de PDSR. Prim-vicepre[edintle PNTCD, Gabriel }epelea, a apreciat ieri, în conferin]a de pres`, c` propunerile de dialog [i programul PDSR vin cu o întârziere de aproape un deceniu. Frunta[ul ]`r`nist a sus]inut c` factorii muta]iei pe care a suferit-o fostul partid de guvernare sunt mai mult de natur` exterioar`: în primul rând Rezolu]ia 1123/1997 a Consiliului Europei, când a încetat monitorizarea României, Rezolu]ie în care se cerea retrocedarea propriet`]ilor confiscate abuziv de regimul comunist, precum [i recenta c`l`torie în Statele Unite a pre[edintelui Ion Iliescu. La ace[ti factori care au determinat nuan]area pozitiei PDSR trebuie ad`ugat, a spus }epelea, [i dorin]a partidului lui Ion Iliescu de a fi acceptat în rândurile Interna]ionalei Socialiste. În cele din urm`, o influen]` au avut [i cererile electoratului, a mai precizat prim-vicepre[edintle ]`r`nist. Indiferent care sunt cauzele, a ar`tat Gabriel }epelea, cel mai important este faptul c`, astfel, s-a produs desprinderea PDSR de "cordonul ombilical al egalitarismului ro[u". Conducerea PNTCD [i-a exprimat ieri disponibilitatea de a dialoga cu PDSR, [i de a r`spunde pozitiv oric`ror ini]iative de acest fel. Frunta[ii ]`r`ni[ti au salutat noua atitudine a partidului condus de Ion Iliescu, care - pân` nu demult - a în]eles s` colaboreze cu puterea prin introducerea de mo]iuni, prin boicotarea legilor [i prin greva parlamentar`, a declarat purt`torul de cuvânt al PNTCD, Remus Opri[. Pre[edintele Ion Diaconescu a ]inut îns` s` precizeze c` PNTCD a propus înc` din 1990 un pact de colaborare al for]elor politice, ini]iativ` pentru care a militat consecvent pân` în prezent. Declara]iile liderilor PDSR, Ion Iliescu [i Adrian N`stase, au fost apreciate de Diaconescu drept "un pas înainte" în privin]a colaborarii Putere - Opozi]ie.
Evenimentul Zilei, 16 martie 1999, Anca Hriban:
Ultima ofert` a PDSR privind retroced`rile deschide calea negocierii cu ]`r`ni[tii. Unii ]`r`ni[ti au primit cu interes atitudinea mai permisiv` adoptat` recent de PDSR în chestiunea retroced`rii propriet`]ilor, în vreme ce democra]ii [i-au exprimat rezerva c` partidul lui Iliescu va merge mai departe de acele declara]ii de inten]ie [i c` va vota legile propriet`]i. "Salutul" PNTCD a venit chiar din partea vicepre[edintelui Vasile Lupu, principalul combatant al t`r`ni[tilor în restituirea terenurilor [i p`durilor. Lupu s-a declarat "gata" s` angajeze negocieri cu reprezentan]ii partidului lui Iliescu. Ba, mai mult, liderul ]`r`nist este preg`tit s` colaboreze "în toate cele bune" cu principalul partid de opozi]ie. "Oficializarea" tratativelor ]`r`ni[ti-pedeseri[ti se poate face, a spus Lupu, la nivelul Comisiei pentru Agricultur` din Camera Deputa]ilor [i chiar în plenul Parlamentului. De altfel, Vasile Lupu spune, acum, c` "mai bine un vot în plen de la PDSR, decît un protocol semnat, dar nerespectat, de la Partidul Democrat". Liderul ]`r`nist îsi explic` schimbarea de atitudine a opozi]iei prin faptul c` orice guvern din urm`torii 50 de ani va trebui s` îi desp`gubeasc` ori pe fo[tii propietari, ori pe urma[ii lor, pentru c`, altfel, societatea româneasc` "nu se poate echilibra". PD nu are încredere în PDSR. Liderul PD, Cristian R`dulescu, nu are prea mult` încredere c` PDSR e pus pe fapte mari. "Sînt sigur c` atunci cînd se va ajunge la chestiunea concret`, la modalit`tile [i limitele de reconstituire a propriet`]ilor, [i mai ales atunci cînd se va ajunge la vot, nu va mai exista chiar atîta armonie ca aceasta pe care o sugereaz` acum PDSR fa]` de CDR", a declarat deputatul R`dulescu. În fine, el consider` "îmbucur`tor" faptul c` [i PDSR a ajuns la conluzia c` "proprietatea e sfînt`", c` trebuie repectat` [i c`, în limitele posibilului, trebuie reconstituit dreptul de proprietate. Atitudinea opozi]iei, a mai declarat R`dulescu, e îmbucur`toare pentru toate partidele din coali]ie, care "au convenit demult asupra acestui lucru" (n.n.-retrocedarea propriet`tilor).
ZIUA, 20 martie 1999, (A.M.):
Pre[edintele PNTCD, Ion Diaconescu, a declarat, ieri, c` singura problem` "spinoas`" în chestiunea caselor na]ionalizate este cea referitoare la desp`gubirile pe care statul român trebuie s` le ofere fo[tilor proprietari. Diaconescu sus]ine c` nu s-a g`sit înc` o solu]ie, întrucât "este o problem` extrem de vag`". "Se pune problema desp`gubirii de c`tre stat, pentru c` statul a beneficiat de acele propriet`]i, dar statul nu are bani", a conchis liderul PNTCD. Ini]ial, PNTCD a sus]inut modificarea Legii 112/1995 privind casele na]ionalizate, prin restituirea tuturor acestor imobile, indiferent dac` au fost trecute în proprietatea statului "cu titlu" sau "f`r` titlu", precum [i anularea tuturor contractelor de vânzare - cump`rare încheiate de chiria[i în baza acestei legi. PD s-a opus anul`rii contractelor chiria[ilor, în opinia acestui partid, noua lege de modificare fiind aplicabil` numai imobilelor care nu au fost vândute. În urma acestor divergen]e, liderii coali]iei au decis ca noua lege s` fie elaborat` de o comisie format` din reprezentan]i ai tuturor partidelor din coali]ie.
Înapoi la începutul paginei! Înapoi la începutul capitolului 3!
© 1999 Curierul Românesc.
V` rug`m s` transmite]i un mesaj (mai scurt de o pagin`) care s` cuprind` rug`mitea ca scrisoarea descriind cazul Dvs s` fie introdus` ca documenta]ie în lucr`rile CSCE; sublinia]i c` sunte]i înregistra]i la CPP în privin]a revendic`rii propriet`]ii; cere]i restituirea pe cale administrativ`, imediat` a bunurilor confiscate [i desp`gubiri pentru pagubele produse; men]iona]i c` necesitatea rezolv`rii acestei probleme este pentru binele majorit`]ii românilor [i este în acord cu Rezolu]ia 562. Trimite]i scrisoarea Dvs la adresele de mai jos:
Commission on Security and Cooperation în Europe, 234 Ford House Office Building, Washington, D.C. 20515-6460; Rep. Christopher H. Smith, Chairman, Sen. Ben Nighthorse Campbell, Co-Chairman, Contact: Chadwick R. Gore, Chadwick. Gore@mail.house.gov; Tel.: 009 1 (202) 225-1901;
The Long Road Home: Struggling for Property Rights în Post-Communist Europe, Room 2255 Rayburn House Office Building, Washington, DC.
Trimite]i o copie [i la cpp@romhome.org!
V` rug`m comunica]i acest mesaj [i celor care nu au acces la Internet."
V` mul]umim, Mihai A Vîn`toru
Cel de-al 105-lea Congres
Sesiunea a 2-a
* Întrucât regimurile totalitare, incluzând dictaturile fasciste [i comuniste, au provocat pierderi [i suferin]e umane incomensurabile, batjocorind nu numai drepturile omului, ci însusi spiritul uman;
* Întrucât mi[elia regimului comunist a fost îndreptat` în mod special spre distrugerea organizat` [i sistematic` a dreptului la proprietate privat`, incluzând propriet`]ile imobiliare, personale, financiare [i firmele aflate în proprietate privat` sau în proprietatea unor comunit`]i;
* Întrucât confiscarea propriet`]ilor de c`tre regimurile totalitare f`r` a acorda compensa]ii a fost de multe ori o modalitate de persecu]ie a oamenilor din motive religioase, din cauza apartenen]ei etnice, na]ionale sau a originii sociale, sau din cauza opunerii fa]` de acest regim;
* Întrucât unele persoane au avut de suferit în dou` rânduri deposedarea de propriet`]ile lor, o dat` de c`tre nazi[ti [i colaboratorii lor, iar apoi de c`tre regimurile comuniste care au urmat;
* Întrucât bisericile, sinagogile, moscheele [i alte propriet`]i religioase, ca [i institu]ii ca spitale, [coli [i orfelinate aflate în proprietatea unor comunit`]i religioase, au fost distruse sau confiscate ca o modalitate de a spulbera devo]iunea religioas` [i credin]a oamenilor [i de a dezmembra comunita]ile religioase;
* Întrucât exila]ii din cauza comunismului, pe lâng` faptul c` au fost deposeda]i de propriet`]ile lor, au fost de multe ori for]a]i s` renun]e la cet`]enia lor pentru a se proteja pe ei în[i[i, precum [i pe familiile lor de represaliile comuni[tilor afla]i la putere în ]`rile lor;
* Întrucât statele membre ale Organiza]iei pentru Securitate [i Cooperare în Europa au hot`rât s` ob]in` sau s` men]in` recunoa[terea deplin` [i protec]ia oric`rui tip de proprietate, incluzând [i proprietatea privat`, precum [i drepul la o compensa]ie imediat`, dreapt` [i efectiv` în cazul în care proprietatea privat` este transformat` în bun public;
* Întrucât ]`rile din Europa Centrala [i de Est, din regiunea mun]ilor Caucaz, din Asia Central` traverseaz` o perioada de tranzi]ie post-comunist` [i de dezvoltare democratic`, [i multe state au început dificilul proces de îndreptare a nedrept`]ilor f`cute de fostele regimuri totalitare;
* Întrucât multe ]`ri din Europa Central` [i de Est au promulgat legi care prev`d restituirea propriet`]ilor care au fost ilegal sau pe nedrept confiscate, sau expropriate prin alte moduri de regimurile totalitare;
* Întrucât restric]ile legale [i administrative care prev`d ca cei care revendic` aceste drepturi s` fie reziden]i sau cet`]eni ai statului de la care solicit` restituirea proprieta]ilor de care au fost expropria]i în mod abuziv sau compensa]iile pentru acestea, sunt arbitrare, discriminatorii [i reprezint` o înc`lcare a legilor interna]ionale; [i
* Întrucât legea [i normele democratice prev`d ca ac]iunile guvernelor [i a organismelor administrative guvernamentale s` fie exercitate în conformitate cu legile promulgate de c`tre parlamentele [i institu]iile legislative din ]`rile lor, [i ca aceste legi s` fie prin ele însele în conformitate cu standardele interna]ionale pentru drepturile omului: a[adar
Camera Reprezentan]ilor a hot`rât:
1. s` salute eforturile multelor state foste totalitare care au abordat problema complex` [i dificil` a statutului propriet`]ilor expropriate în mod abuziv;
2. s` îndemne statele care nu au început înc` acest proces de returnare a propriet`]ilor expropriate în mod abuziv proprietarilor lor de drept, sau în cazul în care aceast` returnare nu este posibil`, acestora s` li se acorde compensa]ii imediate, drepte [i efective, în conformitate cu principiile justi]iei într-o manier` dreapt`, transparent` [i corect`;
3. s` solicite returnarea propriet`]ilor expropriate în mod abuziv care au apar]inut comunit`]ilor religioase;
4. s` solicite Croa]ei, Cehiei, Letoniei, Lituaniei, României, Slovaciei [i oric`rei alte ]`ri ale c`rei legi [i reglement`ri prev`d restituirea sau compensarea pentru propriet`]ile persoanelor expropriate în mod abuziv, care sunt reziden]i sau cet`]eni ai statului de la care se revendic` restituirea sau compensa]ia, s` abroge astfel de restric]i; [i
5. s` îndemne fostele state totalitare s` promulge [i s` implementeze efectiv legi care s` ofere un cadru legal restituirii sau compens`rii proprieta]ilor expropriate în mod abuziv.
Cine sunt? Unul dintre cei câteva milioane de români pr`da]i de c`tre comuni[ti; unul, care nu vrea s` a[tepte pân` "ne vor da ei" ceea ce v` râmane în urma jafului neocomunist, dac` va mai r`mâne ceva.
Sunt în America de 30 de ani, dup` ce am reu[it s` r`mân în Turcia dintr-o excursie în 1968. În cei peste 30 de ani de când am plecat de acas` am înv`]at c` nimic nu-]i pic` din cer. Trebuie s` munce[ti pentru orice [i trebuie s`-]i aperi cu îndârjire ceea ce este al t`u.
America este socotit` ca una dintre ]`rile cu num`rul cel mai mare de organiza]ii particulare cu tot felul de scopuri, de la politic` pân` la caritate.
Oameni cu acelea[i interese, acelea[i probleme, acelea[i idealuri se asociaz` pentru a-[i multiplica eforturile [i a aduce la îndeplinire ceea ce doresc.
Când a luat fiin]` CPP?
Pentru c` în cei peste 50 de ani de control comunist România a suferit unul dintre cele mai aspre sisteme represive, de cele mai multe ori violen]a fiind îndreptat` specific împotriva proprietarilor, proprietarii de drept sunt printre ultimii care se organizeaz`. Dupa venirea la conducerea }`rii a Conven]iei Democrate mi-am dat seama c` nu se vor înf`ptui schimb`ri pozitive curând. Am început s` discut cu câ]iva priteni despre necesitatea form`rii unei organiza]ii non-profit, pentru promovarea ideii de proprietate particular` ca baza sistemului care asigur` individului gradul maxim de libertate personal` [i bun` stare. Situa]ia deplorabil` în care se afla ast`zi România se datore[te în foarte mare masur` lipsei de respect fa]` de proprietatea privat`.
În prim`vara anului 1997 am început formalit`]ile, iar în var` CPP a devenit persoan` juridic`. Întrucât adev`rul este arma cea mai puternic` de partea noastr`, am hot`rât ca unul dintre obiectivele de baz`, documentarea cazurilor de abuz împotriva proprietarilor. Ast`zi avem pe Internet o list` a propriet`]ilor revendicate de c`tre proprietarii de drept care dep`[e[te 1.700 de cazuri. În cei aproape doi ani de existen]` am f`cut numeroase interven]ii la guvernul României, guvernul Statelor Unite [i organiza]ii interna]ionale cum ar fi Consiliul Europei. Efectul muncii noastre întârzie s` se vad` [i aceasta se datore[te lipsei de progres pe care România întârzie s`-l fac` în toate domeniile, în special cel politic. Rezultatul educa]iei comuniste, existen]a celor 4 milioane de membri ai partidului comunist, care s-au infiltrat în majoritatea partidelor politice [i sunt de]in`torii posturilor cheie în multe domenii este evident`. În România sub Conven]ia Democrat` Parlamentul nu a promulgat o lege pentru deconspirarea securit`]ii, nu se aplic` punctul 8 de la Timi[oara, se men]ine un sistem electoral care favorizeaz` continuarea controlului asupra parlamentului de c`tre PDSR, respingând ideea de vot direct, în care cel ales este r`spunz`tor fa]` de aleg`tor [i nu fa]` de [eful partidului politic. Mai mult, politicienii au tupeul s` spun` c` electoratul nu este preg`tit pentru votul direct. Trebuie s`-i dirijeze ei spre pr`pastie. Îmbun`t`]irea situa]iei în România depinde într-o foarte mare m`sur` de rezolvarea celor de mai sus [i bine în]eles, de retrocedarea bunurilor de orice fel, confiscate de c`tre comuni[ti [i "vândute" de c`tre guvernul falimentar prezent.
Alte probleme de interes pentru CPP? Desigur problema propriet`]ii nu poate fi rezolvat` în vacuum. Toate problemele legate de dezvoltarea democratic` a României sunt legate în mod firesc între ele. Cum s` ne a[tept`m la o rezolvare dreapt` a problemei retrocedarii bunurilor jefuite când [eful Senatului, Prim Ministrul [i al]i politicieni "de vaz`" sunt beneficiarii direc]i ai tâlh`riilor comise de partidul comunist din care ei [i p`rin]ii lor au f`cut parte pân` mai ieri.
Problema pensiilor, ideea c` trebuie s` locuie[ti în România, s` fii cet`]ean român c` s` te bucuri de ceea ce este al t`u nu este altceva decât o confirmare a faptului c` guvernul nu serve[te interesele cet`]eanului, ci pe ale lui. Nu sunt bani s` plateasc` o pensie de $ 35 pe lun` îns` sunt bani pentru salarii enorme pentru Parlamentari. {i pu]inii pensionari care locuiesc în afara ]`rii [i care au reu[it s` primeasc` pensia trebuie s` pl`teasc` la fiecare 6 luni $45 pentru o procur` f`cut` la consulatele Române, care îns` se poate face gratis la orice banc` de c`tre un notar public american.
Toate aceste probleme ne fr`mânt`, îns` trebuie s` ne limit`m la ceea ce putem face în timpul de care dispunem, cu banii care-i primim drept contribu]ii benevole. Lipsa de drepturi a românilor din afara }`rii se poate corecta numai prin instituirea votului direct într-un sistem în care noi cei din exil putem s` alegem reprezentan]ii nostri, desigur propor]ional cu num`rul nostru. De asemeni, trebuie instituit un sistem de vot prin po[t` pentru românii din str`in`tate. În America, în cazul când e[ti plecât din localitatea de reziden]`, prime[ti un "absentee ballot" * pe care-l expediezi prin po[t` de acolo de unde te afli. În multe cazuri, aici românii locuiesc la câteva sute de kilometrii de cele câteva sec]ii de vot, pe un continent imens. A[a se expic` num`rul redus de votan]i, în afara faptului c` de cele mai multe ori ai de ales între doi comuni[ti din sectorul 1 din Bucure[ti. Cred îns` c` mai curând ne vom revendica dreptul la proprietate, împreun` cu proprietarii de drept din }ar`, în mare m`sur` datorit` lor, decât drepturile politice ce ni se cuvin. Politicienii care controleaz` Parlamentul nu vor s`-[i asume riscul de a fi contamina]i de democra]ie.
Timpul de acum pân` la alegerile din 2000 trebuie folosit cu scrupulozitate pentru o mai bun` organizare a exilului, dac` vrem s` aducem îmbun`t`]iri în }ar`.
Adresa CPP: CPP P.O. Box 103 Pompton Plains,
NJ 07444; Tel: 009.1. 973 616 7711
Fax : 009. 1. 973 616 9444
Email: cpp@romhome.org
Website: http://www.romhome.org
* În Suedia prime[ti buletinul de vot cu 45 de zile înaintea alegerilor [i dac` nu po]i vota în ziua de alegeri sau la localul de alegeri, po]i s` votezi mai devreme în acela[i mod c` în localul de alegeri, prin po[t` între 25 august - 18 septembrie (sau în ziua în care cad alegerile, a treia duminic` din septembrie).
Astfel Constitu]ia prevedea: Art. 8: "Proprietatea particular` [i dreptul de mo[tenire sunt respectate [i garantate prin lege. Proprietatea particular` agonisit` prin munc` [i economisire se bucur` de protec]ie special`". Art. 10: "Pot fi f`cute exproprieri pentru o cauz` de utilitate public` pe baza unei legi [i cu o dreapt` desp`gubire stabilit` prin justitie".
Codul Civil prevede: Art. 481: " Nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa afar` numai pentru o cauz` de utilitate public` [i primind o dreapt` [i prealabil` desp`gubire"; Art. 475: "Oricine poate dispune liber de bunurile ce sunt ale lui"; Art. 480: "Proprietatea este dreptul ce-l are cineva de a se bucura [i a dispune de un lucru în mod exclusiv [i absolut îns` în limitele acordate de lege"; Art. 644 [i 645 care prev`d strict limitativ modul de transmitere a propriet`]ii, respectiv prin acte de voin]`, neviciat`, de vânzare, dona]ie, testament, etc, [i care nu include "abuzul", ca generator de titlu; Art. 1346: "Dac` vânz`torul a vândut cu rea credin]` fondul altuia, el v` fi dator s` întoarc` cump`ratorului toate spezele ce va fi f`cut."
Drept urmare consider`m c` toate confisc`rile au fost f`cute f`r` titlu [i ca atare persoanele deposedate de bunuri în baza actelor normative men]ionate în Anexa 1 a acestui proiect de lege, ca [i persoanele care au suferit condamnari politice la închisoare [i confiscarea averii, c` [i a persoanelor de]inute în lag`rele de munc` f`r` a fi condamnate, dar c`rora li s-au confiscat bunurile, [i-au p`strat calitatea de proprietari avut` la data prelu`rii.
În consecin]` [i vânz`rile efectuate de stat asupra acestor bunuri preluate, le consider`m ilegale, deoarece statul nu a de]inut niciodat` un titlu valabil asupra acestor propriet`]i. Dorim s` reamintim legiuitorilor de ast`zi declara]ia lui Corneliu Coposu, ap`rut` în "România Liber`" din 25 iunie 1991: "De asemenea, consider`m toat` legisla]ia din timpul dictaturii comuniste ca inexistent` [i ne angaj`m s` o înlocuim cu m`suri legitime, în conformitate cu dorin]a [i necesit`]ile poporului român. Cerem o restituire integral` a tuturor drepturilor spirituale [i materiale care au fost confiscate de regimul comunist poporului român".
Având în vedere cele ar`tate mai sus suntem în total dezacord cu cele dou` proiecte de lege numite fals "restituirea [i protec]ia chiria[ilor", aflate în dezbatere. O probelm` care impiedic` rezolvarea restituirii imobilelor preluate de stat f`r` nici un drept, este problema asigur`rii unor spa]ii locative corespunz`toare pentru persoanele care ast`zi locuiesc în acestea, cu excep]ia abuzurilor comise, [i care nu poate fi rezolvat` decât prin interven]ia statului, care a creat problema, prin demararea unui program de construc]ie de locuin]e care s` fie puse la dispozi]ia chiria[ilor într-un timp rezonabil [i nu realizat` pe seama proprietarilor de drept.
Solicit`m în calitate de reprezentan]i ai intereselor proprietarilor, care constituie un important segment al societ`]ii civile, elaborarea unei legi pentru anularea tuturor actelor normative emise de statul comunist prin care s-au preluat abuziv bunuri de orice fel [i restituirea pe cale administrativ` a acestor bunuri.
Prin recentele major`ri excesive ale impozitului pe proprietate, guvernul demonstreaz` c` în timpuri grele proprietarii sunt cei pe care pot conta s` ajute ]ara. La elaborarea acestei legi consider`m normal a fi consulta]i, înaintea supunerii spre dezbatere în Parlamentul României. Înl`turarea total` a abuzului cât [i a efectelor acestuia, trebuie facut` prin restituirea integral` în natur` acolo unde bunul exist`, dreapta desp`gubire putând interveni numai în cazul în care bunul nu mai exist` fizic. Acest act legislativ trebuie s` fie precis, obiectiv, far` posibilitate de interpretare tenden]ioas` împotriva proprietarului.
Din partea proprietarilor, propunem spre vot în Parlamentul României urm`torul proiect de lege:
22 Februarie, 1999.
Vizita Papal` în România este pl`nuit` pntru începutul lunii Mai 1999.
Mihai Vîn`toru.
Românii din Germania au criticat dur faptul c` pân` în prezent nu s-au restituit propriet`]ile confiscate de comuni[ti, afirmând c` prin vânzarea de c`tre stat a caselor na]ionalizate a fost f`cut un abuz, deoarece statul s-a autodefinit proprietar pe ni[te case sau terenuri pe care le-a ob]inut ilegitim.
Venit special de la Paris, Ion Vaarlam, în numele Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, a prezentat exemple concrete cu locuin]e ocupate ilegal de partide [i demnitari ai fostului [i actualului regim, în fapt cei care se opun restituirii in integrum a propriet`]ilor luate cu japca de comuni[ti.
"Liderii coali]iei au dezb`tut problema Legii retroced`rii propriet`]ilor".
La intrarea în Palatul Victoria, liderii Coali]iei guvernamentale au fost astepta]i de un grup de reprezentan]i ai fo[tilor proprietari care le-au înmânat un apel prin care solicita solu]ionarea situa]iei lor [i au f`cut o serie de propuneri de restituire precum [i de protec]ie a chiria[ilor.
Liderul ApR a propus ca terenurile împ`durite s` fie restituite în limita a cel pu]in 10 ha, iar casele na]ionalizate s` fie restituite proprietarilor. Enache apreciaz` c` respingerea unei asemenea solu]ii "statueaz` dreptul chiria[ilor deveni]i proprietari la îmbog`]ire f`r` o cauz` just`".
De asemenea, în cazul în care casele na]ionalizate nu pot fi restituite în natur`, adev`ratul proprietar are dreptul la o despagubire just`, calculat` la valoarea actual` a imobilului respectiv, a mai apreciat liderul ApR.
"Din amânare în amânare".
Au trecut de atunci cele [ase luni [i, este adev`rat, f`r` s` fim împin[i de nimeni, ci numai de termenele domnului Vasile, ne afl`m nu chiar în pr`pastie, ci pe buza ei. Acum vedem cum se pune de noi termene. Iar`[i, domnul Vasile ne arat` cu poetic` [i suav` candoare spre începutul anului viitor, când va începe erup]ia de miere [i lapte. Mai pragmatic [i mai realist, domnul pre[edinte a corectat termenul, precizând c` dac` reforma merge în plin economia se va îns`n`to[i în 6 luni, iar dup` un an (adic` dup` un an [i jumatate) se vor sim]i primele rezultate. Acum pe tapet a fost problema imunit`]ii, de fapt o nou` reglementare a metodologiei de ridicare a imunit`]ii unui parlamentar. S-a amânat din nou. Ca un f`cut, "acuzatorul" - adic` domnia sa, mai-marele peste legi, domnul Valeriu Stoica - era plecat în str`in`tate. Taman la ]anc! O a[a plea[c` pentru cel incriminat mai greu se întâlne[te! Deci amânarea era inevitabil`. {i, uite a[a, din amânare în amânare la… marea amânare! Fire[te c` s-a stabilit un nou termen. S`pt`mâna viitoare. Cine [tie din ce motive, fire[te "extrem de argumentate", se va stabili un alt termen. {i se mai întreab` politicienii no[tri de ce sunt percepu]i în negru de c`tre cet`]eni. C` doar ei se opintesc din greu la fixarea de termene [i de amân`ri. S-au amânat [i discu]iile privind problemele retroced`rii averilor confiscate de comuni[ti [i cele care privesc protec]ia chiria[ilor. Spre sfâr[itul s`pt`mânii acesteia, unii dintre mai-marii [efi ai partidelor din coali]ie se vor întâlni din nou pentru a stabili probabil… un nou termen. Câ]iva responsabili cu imaginea din partidul domnului Roman s-au gr`bit s` anun]e c` se prelungesc contractele de închiriere pentru casele na]ionalizate cu înc` cinci ani! Dup` cinci vor urma poate al]i cinci, vorba aceea, pân` la… o nou` na]ionalizare. Bine c` liberalul Remes a ]inut s`-i "lini[teasc`" pe proprietari (c` prea cer multe, dom'le!), m`rindu-le impozitele în a[a fel încât s` se vindece de a-[i mai cere casele înapoi. În curând o s` existe probabil fenomenul "dona]iilor" - c` pe vremea [ti]i dumneavoastr` cui! - pentru c` omul, neavând cu ce pl`ti milioane de lei dintr-o amarât` de pensie, va renun]a [i la proprietate, [i la tot. Poate c` asta se [i vrea, de vreme ce se tergiverseaz` [i se amân` atât de mult o problem` ce p`rea la început simpl` ca oul lui Columb."
De asemenea, chiriile nu vor mai fi modice. Nici exagerat de mari îns` pentru a nu fi un mijloc de presiune asupra chiria[ilor. Se va stabili o limit` care s` permit` proprietarului s`-[i între]in` imobilul. Pentru chiria[ii care au venituri mici [i care nu pot s` suporte chiria, PD este de p`rere c` trebuie s` intervin` statul. În sensul de a achita diferen]a de chirie…"**
** În Suedia se acord` o subven]ie de chirie "bostadsbidrag", în func]e de venit [i chirie.
"PNL nu vrea o ordonan]` privind prelungirea contractelor de închiriere."
"S-a ajuns la concluzie c` o Ordonan]` de Urgen]` nu este binevenit` pentru c` exist` deja o lege depus` la Parlament care prevede [i ea prelungirea contractelor, tot cu cinci ani.
Deci, noi cerem c` proiectul s` intre pe ordinea de zi a Parlamentului [i s` fie dezb`tut [i adoptat pân` la sfâr[itul lunii iunie a acestui an, adic` în actuala sesiune", ne-a precizat Sorin St`nescu, membru al Biroului Permanent. El spune c`, în acest fel, s-ar evita o eventual` confuzie care ar rezulta din dou` termene de prelungire a contractelor, o dat` prin Ordonan]a de Urgen]` [i a doua oar` prin lege."
"Cataram` cere retrocedarea terenurilor agricole [i p`durilor c`tre fo[tii proprietari pân` la sfâr[itul anului".
"Asocia]iile proprietarilor vor cât mai repede legi care s` le reglementeze drepturile."
"În situa]ia în care acest Apel nu va fi luat în considerare, iar dreptul nostru imprescriptibil de proprietate va fi în continuare înc`lcat, ne rezerv`m dreptul de a ac]iona în justi]ie statul român ca singur autor al acestor abuzuri.
Totodat` ne vom adresa forurilor interna]ionale pentru ap`rarea drepturilor omului, Consiliului Europei [i Uniunii Europene", se arat` în declara]ia-apel. Aceste asocia]ii consider` c` [i unele legi adoptate dup` 1990 aduc atingere propriet`]ii. Cele dou` proiecte de legi, unul privind restituirea în natur` sau echivalentul unor imobile preluate de c`tre stat dup` 6 martie 1945, iar cel`lalt privind protec]ia chiria[ilor, aflate în dezbaterea comisiilor parlamentare "con]in numai m`suri de persecu]ie a proprietarilor [i de favorizare nelegal` [i imoral` a chiria[ilor", se specific` în apel.
"Mitropolitul Olteniei este implicat în afaceri necurate cu terenurile bisericii."
"}`r`ni[tii apreciaz` noua orientare pedeserist`".
}`r`ni[tii au explicat îns` c` PDSR nu trebuie s` cread` c` membrii coali]iei vor accepta un program de guvernare care nu le apar]ine. "Sunt puncte la care putem renun]a sau pe care le putem amâna, dar sunt [i probleme esen]iale unde ne men]inem pozi]ia", a ar`tat Diaconescu. El a explicat faptul c` a[teapt` ca pre[edintele Emil Constantinescu s` hot`rasc` data [i termenii întrevederii de la Cotroceni.
"Spectaculoase schimb`ri de pozi]ie
pe frontul propriet`]i."
"Diaconescu spune c` statul nu are bani s`-i desp`gubeasc` pe fo[tii proprietari."
Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.