CURIERUL ROMÂNESC

ROMANIAN-AMERICAN
COUNCIL

Schimb`rile politice produse în România dup` c`derea comunismului în 1989, de[i au condus la instaurarea unei structuri politice democratice, nu s-au reflectat suficient în rela]iile cu Diaspora, acesteia fiindu-i restrâns accesul la via]a social` [i politic` a ]`rii. Actualele estim`ri oficiale ale Ministerului de Externe al României arat` c` 12 milioane de români tr`iesc în afara grani]elor ]`rii. Ace[ti români reprezentând aproape 30% din popula]ia româneasc` mondial`, constituie un uria[ poten]ial economic, politic [i diplomatic care, involuntar sau nu, a fost ignorat în momentul redact`rii actualei Constitu]ii. Aceast` omisiune a creat o artificial` [i nedorit` divizare a popula]iei române[ti în cet`]eni de categoria întâia, cei care locuiesc în interiorul grani]elor, [i cet`]eni de categoria doua, cei din Diaspora. Discriminarea, bazat` pe locul domiciliului, creaz` în rândul popula]iei române[ti din afara grani]elor o stare de frustrare, care se manifest` printr-o atitudine de suspiciune [i, în cel mai bun caz, de pasivitate sau chiar reac]ie negativ` la ac]iunile autorit`]ilor române. De cealalt` parte, niciunul din Guvernele care s-au succedat la conducerea ]`rii dup` 1989 nu a g`sit modalitatea de a atrage prin m`suri adecvate for]a economic`, [tiintific` [i tehnologic` a românilor din Diaspora. Autorit`]ile de la Bucure[ti au redus dialogul cu românii tr`ind peste hotare la simple apeluri [i chem`ri în scopuri electorale sau pentru sus]inerea unor ac]iuni diplomatice, în rest mijloacele de comunica]ie cu acest segment al popula]iei române[ti fiind blocate la toate nivelurile: preziden]ial, parlamentar [i guvernamental.
Actuala Lege Electoral` nu stabile[te circumscriptii electorale pentru milioanele de cet`]eni români de peste hotare, ei fiind obliga]i s` acorde voturile unor candida]i ai sectorului 1 Bucure[ti, care nu cunosc [i nu doresc s` se implice în sus]inerea problemelor Diasporei. Practic, peste 5 milioane de cet`]eni români nu sunt reprezenta]i în Parlamentul României.
Romanian-American Council, organiza]ie a românilor americani din California, cere modificarea Legii Electorale astfel ca prin infiin]area Circumscrip]iei Electorale No. 43 a Diasporei, s` se permit` o reprezentare propor]ional` a cet`]enilor români tr`ind peste hotare în concordan]` cu num`rul lor. S-ar elimina o discriminare instituit` în timpul comunismului, cu evidente scopuri de izolare [i atenuare a influen]ei politice [i ideologice a românilor tr`ind în regimuri democratice. În acela[i timp, consider`m c` un pas important în apropierea [i restabilirea încrederii reciproce trebuie s`-l constituie legiferarea dreptului cet`]enilor români de a avea mai multe domicilii, eliminându-se astfel termenul cu nuant` discriminatorie "român cu domiciliul în str`in`tate", cu toate implica]iile birocratice aferente. Vom urm`ri cu cea mai mare aten]ie reac]ia [i r`spunsul partidelor parlamentare fa]` de aceste solicit`ri, precum [i modul care vor in]elege s` se implice pentru rezolvarea problemelor men]ionate, de care depinde vital unitatea poporului nostru, apropierea sau men]inerea Diasporei în spatele unei bariere a suspiciunii.

Mircea Popescu,
Pre[edinte, Romanian-American Council,
P.O. Box 4391, ANAHEIM, CA 92803-4391, USA.
Tel: 714-734-5534 / 714-758-8801;
Fax: 562-869-8500. E-mail: consiliu@jps.net.
WEB: http://www.jps.net/popescu/consiliu


Înapoi la începutul paginei!

© 1999 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.