De mai bine de 2 ani românii afla]i în regiunea Rin-Main din Germania s-au organizat în "Asocia]ia Românilor din Rin-Main" (ARRM), cu sediul la Offenbach am Main, asocia]ie care de[i organizat` benevol, f`r` statut, f`r` fonduri b`ne[ti, f`r` drepturi [i obliga]ii, pe ideea "vine cine vrea, r`mâne cine vrea", a aut o activitate bogat`, demonstrând c` românii din aceast` parte a Germaniei sim]eau nevoia s` se adune, s`-[i aminteasc` de ]ara lor de origine, s` discute problemele prin care trece România, [i chiar s`-[i spun` cuvântul asupra unor anomalii ([i nu sunt pu]ine în via]a de azi a ]`rii noastre) prin peti]ii adresate autorit`]ilor în drept din ]ar` sau str`in`tate. Un deosebit succes au avut teme ca "10 Mai în istoria românilor", "Memorialul Sighet - începutul dreptului la adev`r", "Drepturile omului în România - Legisla]ia actual` asupra restituirii propriet`]iilor imobiliare" (la care au fost prezen]i români nu numai din regiunea Rin-Main, ci [i din alte locuri ale Germaniei [i chiar din Fran]a), simpozionul de istorie româneasc` modern`, moderat de dr. Nicolae Constantinescu, prezentarea unei c`r]i de referin]` pentru români de c`tre doamna Gabriela Gerta-Varo, repere din istoria [vabilor din Ungaria înf`]i[ate de istoricul Franz Wesei, caseta video "Românii din New York v`zu]i de europeni", comentat` de dr. Augustin Ostace, la care trebuie ad`ugate excursii la cimitirul militar românesc de la Soulzmatt - Fran]a, ca [i la castelul Sigmaringen, locul de obâr[te al monarhiei române[tietc, etc. La activit`]ile ARRM au fost prezente personalit`]i ca d-ul Teodor Duncan, ambasadorul României în Germania, doamna Gabriela Carp [i d-ul Mircea Carp din München, d-ul Ion Varlam din Paris, Wilfried H. Long din Bad Mergentheim-Germania. Pe scurt, o activitate bogat`, care a atras mul]i români afl`tori în Germania.
{i totu[i se sim]ea nevoia unei organiz`ri pe baza unui statut înregistrat la tribunal [i înscris la prim`rie, deci pe baze juridice, necesitatea de a avea ni[te fonduri b`ne[ti, întrucât trimestrial sunt expediate 500 de programe la 500 de familii române[ti din regiune. Astfel a luat fiin]`, la 8 septembrie a.c., "Comunitatea Românilor din Rin- Main" (CROM) - în german`: "Rumänische Gemeinde im Rhein-Main Gebiet e.v.". Pre[edinte a fost aleas` doamna Brându[a Massion, iar vicepre[edinte d-ul Renato Zamfir, ceilal]i membri ai consiliului CROM fiind: Irene Barac, Mircea Hohoiu, Teodor Jonas, Manuela Kern, Adriana Marinescu, dr. Gh. Olteanu, Mircea Tudorna. Sediul CROM este în Alicastr. 101, 63075 Offenbacha am Main, Deutschland.
Scopul principal al CROM este închegarea unei comunit`]i române[ti în aceast` zon` a Germaniei [i convie]uirea armonioas` a acesteia cu poporul din aceast` ]ar`. Ca ]eluri de larg interes comunitatea î[i propune cultivarea limbii, culturii [i tradi]iilor române[ti, popularizarea crea]iei cultural-artistice a personelor originare din România [i domiciliate în Germania, cât [i a arti[tilor [i personalit`]ilor din România, educarea copiilor în spiritul tradi]iilor române[ti, responsabil [i civic european, cultivarea în]elegerii dintre oameni, indiferent de na]ionalitate, confesione [i opinie politic`, pe baza principiilor democratice [i în spiritul toleran]ei reciproce. Deasemenea, cunoa[terea realit`]ii politice române[ti, întreprinderea de ac]iuni peti]ionare adresate organiza]iilor române[ti [i germane, ca [i celor interna]ionale pentru rezolvarea problemelor din via]a politic` intern` [i extern` a României în conformitate cu standardele democratice interna]ionale. Un rol important îl va avea în activitatea CROM consolidarea leg`turilor cu asocia]iile române[ti din Germania [i din toat` lumea, pentru a realiza o unitate informa]ional` [i de ac]iune în promovarea intereselor române[ti de integrare în organiza]ii interna]ionale. O deosebit` aten]ie va fi acordat` obiectiv`rii prezent`rii românilor de c`tre mass-media german` prin manifest`ri informative [i prin reac]ia prompt` la informa]ii eronate privind prezentul [i trecutul românilor. CROM are în vedere înfiin]area unei biblioteci române[ti prin c`r]i donate de românii din Germania [i din alte ]`ri. }elurile comunit`]ii se realizeaz` ca [i pân` acum în special prin întâlniri tematice, prelegeri, spectacole, excursii, expozi]ii, particip`ri la serb`ri populare, ac]iuni peti]ionare sus]inute de membrii CROM [i de al]i participan]i benevoli. Pentru c` activit`]ile CROM sunt deschise orc`rei persoane, indiferent dac` este membru sau nu, dac` face parte dintre etnicii români sau nu.
Func]ionarea CROM se desf`[oar` în consens cu legisla]ia german` în vigoare, cu privire la asocia]iile non-profit.
Mircea Tudoran.
Cu câteva zile în urm` a avut loc adunarea general`, prilej cu care a fost înf`]i[at` noua organizare CROM. {edin]a a fost condus` de Brându[a Massion, pre[edinta comunit`]ii. Dup` ce, pentru mai mult` transparen]`, membrii consiliului s-au prezentat în fa]a auditoriului, fiecare a citit partea din statut de a c`rei îndeplinire r`spunde. Au participat atât membrii consiluilui, cât [i personele aflate în sal`, precum [i d-na [i d-ul Alfred Montresor-Maintal, Mircea Nicolai-Offenbach, ing. {tefan Liviu Ghergheli, Dr`gan Ovesea, Wilfreid H. Lang, Al. M`rgineanu din alte ora[e.
Din activtatea imediat` a CROM, not`m [ez`toarea literar` dedicat` lui George Co[buc, "Momente române[ti în literatura german`", "istorie oral`" cu participarea unor veterani din al doilea r`zboi mondial, cenaclu literar din Rin-Main, "Radiografiile revolu]iei române[ti din 1989" (prezentat` în limba german` de politologul P. Szeben din Bonn). Un capitol important îl prezint` activit`]ile cu copiii, care au înscris o serie de ac]iuni cu caracter practic, cum ar fi "cum se ofer` primul ajutor medical", "cum ne ap`r`m când suntem ataca]i?", "serbarea talentelor"- interpret`ri muzicale, recit`ri, expozi]ii de lucr`ri practice, sporturi [i jocuri în aer liber.
24 septembrie 1999 - M.T. - Mannheim.
© 1999 Curierul Românesc.