CURIERUL ROMÂNESC

MIRCEA POPESCU

Pre[edinte al Romanian - American Council:

"ROMANIAN - AMERICAN COUNCIL
A AP~RUT ÎN 1998
DIN DORIN}A ROMÂNILOR DIN CALIFORNIA
DE A SE REG~SI CA PARTE A NEAMULUI
{I DE A SE AJUTA L~SÂND LA O PARTE
PREJUDEC~}I SAU DIFEREN}E CONFESIONALE."

(fragment)

Silvia Constantinescu: V` rog s` v` prezenta]i cititorilor CURIERULUI ROMÂNESC. Cine sunte]i d-le Mircea Popescu?

Mircea Popescu: N`scut dup` r`zboi, am dus asemeni tuturor românilor care n-au gravitat în cercul puterii, o existen]` liniar`, programat` de regim la recluziune între grani]e. "Cariera politic`" a început pe str`zile Bucure[tiului împreun` cu mii de bucure[teni în ziua exploziei populare din 22 decembrie. Ca [i înainte de '89 am evitat înregimentarea politic`, devenind în schimb membru fondator al unei organiza]ii umbrel` anticomunist`. Emigrat din 1991, am participat la conducerea unor organiza]ii ale diasporei, ulterior fiind ales pre[edinte al Romanian-American Council din California.

Foto: D-ul Mircea Popescu.
D-ul Mircea Popescu, pre[edinte al
Romanian - American Council.
Foto: © Mircea Popescu.

S.C.: Cum v-a]i sim]it în ]ara care v-a primit? A]i fost primit cu bra]ele deschise? V-a fost u[or s` v` asimila]i, s` v` integra]i în societatea american`? A]i devenit un "american" sau a]i continuat s` tr`i]i printre români, cu speran]a reîntoarcerii în România? V-a fost sau v` este ru[ine c` sunte]i român?

M.P.: Pentru un om care a tr`it peste 40 de ani [i s-a format în alt mediu spiritual, se poate vorbi cel mult de adaptare, nu de integrare [i cu atât mai mult de asimilare într-o alt` societate. Vârsta, obiceiurile, lipsa de preg`tire pentru o lume total diferit` de cea în care am tr`it, au fost o barier` ce mi s-a p`rut insurmontabil`. Nimeni nu te prime[te cu bra]ele deschise, trebuind s` lup]i singur pentru supravie]uire [i poate cel mai greu pentru un emigrant aflat la un anumit nivel social în ]ara lui, este umilirea, c`derea la primele trepte ale sc`rii sociale. Cui îi este ru[ine c` este român, n-a fost niciodat`. Reîntoarcerea în timp, tr`irea permanent` la latitudinea [i la realit`]ile României devine component` a existen]ei fiec`rui exilat sau emigrant. Abia aici, departe, dragostea pentru p`mântul natal devine o flac`r` permanent` care ne tope[te sufletul transformându-l, ah, de câte ori, în lacrimi de dor. A[a se explic` de ce fiecare pe meridianele noastre, continu`m s` fim îngrijora]i de ce se petrece în ]ar`, de ce c`ut`m solu]ii, de ce suntem atât de p`tima[i când este vorba de România [i de viitorul ei. Am r`mas [i vom muri români [i patrio]i.

S.C.: Ce este Romanian-American Council? Ce ac]iuni mai importante a]i întreprins pân` acum?

M.P.: Romanian-American Council a ap`rut în 1998, din dorin]a românilor din California de a se reg`si ca parte a neamului [i de a se ajuta l`sând la o parte prejudec`]i sau diferen]e confesionale. Ideile promovate au g`sit ecou larg în societatea româneasc`, dovad` este acest interviu. Ac]iunile se axeaz` pe men]inerea con[tiin]ei na]ionale, a identit`]ii de neam, a reintegr`rii spirituale la lumea româneasc` [i în cele din urm` reîntregirea României. Poate de aceea ne-a fost atât de drag [i am hot`rât s` facem o tradi]ie din s`rb`torirea zilei unirii Basarabiei cu Patria Mam`, la 27 martie.

Înapoi la începutul paginei!

© 1999 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.