CURIERUL ROMÂNESC

RECENZIE DE CARTE
de Octavian Ciupitu

Valentin Hossu-Longin

A DOUA ROMÂNIE

Foto: D-ul Valentin Hossu-Longin.
D-ul Valentin Hossu-Longin.
Foto: O.Ciupitu / © CR.

Funda]ia Cultural` LIBRA a publicat la Bucure[ti în 1999, în colec]ia Contemporaneea, cartea scriitorului Valentin Hossu-Longin intitulat`: "A DOUA ROMÅNIE" .
Acest titlu preia rubrica cu acela[i nume ce a ap`rut în ziarul "România Liber`" în perioada 21 februarie 1998 - 6 februarie 1999 [i care a tratat problematica românilor de peste hotare - lucru pe care îl face dealtfel [i autorul în aceast` carte. Compus` ca un început de în]elegere [i apropiere între românii din România [i românii din afara grani]elor acesteia, cartea este menit`, conform cuvintelor din prefa]` scrise de autor, "s` ne ajute s` [tim ce-i în sufletul românilor de pretutindeni, cum putem s`-i ajut`m pe unii, ce putem cere de la al]ii". Cele 33 de capitole, de fapt articole pe teme diferite, au rolul de a informa publicul cititor din România despre situa]ia [i ac]iunile românilor afla]i în afara grani]elor României. Înc` din primul capitol afl`m date statistice despre acest grup: c` exist` peste 12 milioane de români afla]i în afara grani]elor României, c` circa 7.415.00 dintre ace[tia se afl` a[eza]i în teritoriile române[ti care acum au r`mas în afara grani]elor statului român actual [i c` restul de circa 4.585.000 sunt exila]i sau în r`spândire în restul lumii.
Mai departe se vorbe[te despre mobilizarea românilor din afara grani]elor statului român actual ca s` devin` "Ambasadorii Bun`voin]ei" în favoarea statului român, proiect pus pe hârtie de Sandra Budis-Pralong. Afl`m apoi despre "Cartea Alb`" a diasporei - un proiect imaginat de istoricul Adrian Pop. În capitolul "A[a a început dialogul" se relateaz` despre r`spunsurile primite de la cititorii din str`in`tate la redac]ia ziarului "România Liber`" dup` lansarea rubricii "A doua Românie". Despre ac]iunile românilor r`spândi]i departe în lume sau situa]ia celor a[eza]i în teritorii române[ti aflate acum în alte state afl`m din capitolele "Cum se între]ine flac`ra r`d`cinilor", "Nordicii bucovineni", "Nu-i neap`rat vorba de uitare...", "Limba român` pe unde...", "Sudi[tii no[tri, b`n`]enii", "Sunt peste dou` milioane de timoceni", "Pentru o rena[tere a românismului în Balcani", "S` nu-i uit`m pe aromâni!", "Exilul [i scriitorii no[tri", "Evrei - mai mult români", "O incursiune în America noastr`", "Canada - ]ara multicultura- lismului", "O familie [i Curierul Românesc", "Din Ultima or` [i Calea de lumin`", "Prin cultur` [i educa]ie", "Fapte, idei, ecouri, ac]iuni diasporene". Contactele directe [i schimburile de opinii dintre românii din România [i cei din afara ei, precum [i programele guvern`rii române de dup` 1997 privind atitudinea fa]` de ace[tia din urm`, sunt oglindite în capitolele "Prefa]` la ROMFEST '98", "Cele 10 Programe [i 8 Ateliere", "Scriitori români din întreaga lume" [i "C`r]i de dincolo". Pentru a se identifica în fa]a cititorilor, autorul a recurs, spre surpriza pl`cut` a redac]ei noastre, la a reproduce interviul pe care i l-a realizat d-na Silvia Constantinescu în CURIERUL ROMÂNESC din octombrie-decembrie 1998. Ultimul capitol al volumului, intitulat "Colabora]i [i coresponda]i cu ei!", con]ine adrese utile la care pot fi contactate asocia]iile, comunit`]ile [i uniunile românilor r`spândi]i în afara teritoriilor române[ti. Lista aceasta, de[i incomplet`, arat` c` românii ace[tia au [tiut "s`-[i organizeze via]a de a[a manier` încât s` nu-[i uite r`d`cinile", "c` oamenii ace[tia n-au uitat de unde au pornit, încercând s`-[i p`streze, peste timp [i spa]iu, limba, tradi]iile, [i crezul, fiind fideli democra]iilor în care tr`iesc". Totodat`, autorul subliniaz` c` exist` [i "un adev`r mai trist: comunit`]ile române[ti din Ucraina, Ungaria, Iugoslavia [i Bulgaria sunt supuse unui complex proces de dezna]ionalizare". Iar în final ne promite s` reactualizeze acest "demers publicitar" pe care nu-l vede realizabil decât cu ajutorul cititorilor, de la care solicit` "opinii, sugestii, complet`ri de list` [i, nu în ultimul rând, publica]iile române[ti din lumea întreag`".

Înapoi la începutul paginei!

© 1999 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.