EUROPEAN CULTURAL DIALOGUE:
SWEDEN-ROMANIA

(Fragment)

În ultimii ani s-au intensificat schimburile atåt politice cåt [i economice [i culturale dintre Suedia [i Romånia. Este rezultatul activit`]ii intense a fostului ambasador al Suediei la Bucure[ti, Ragnar Ängeby, care [i-a încetat misiunea la Bucure[i, în luna iulie a.c. Ragnar Ängeby, a fost, cum spun mul]i care i-au cunoscut activitatea [i angajamentul, nu numai ambasadorul Suediei la Bucure[ti, ci [i "ambasadorul" Romåniei în Suedia.

Foto Sörbom, Ängeby, Constantinescu.
De la stânga spre dreapta:
Per Sörbom - directorul Institutului Suedez,
Ragnar Ängeby - fostul ambasador al Suediei,
[i Pre[edintele Emil Constantinescu.

Între 5 mai [i 1 iunie a.c. a avut loc în Romånia un dialog cultural între reprezentan]i ai culturii suedeze [i cea romåne, dialog care a avut ca scop final încheierea acordurilor culturale, [tiin]ifice [i în domeniul înv`]`måntului pe anii 1997-1999. Din partea suedez` au participat 17 persoane printre care Per Sörbom - directorul Institutului Suedez, Ragnar Ängeby -fostul ambasador al Suediei la Bucure[ti, Ingegerd Grundstedt-consilier la Institutul Suedez, Marie Silkeberg - poet, Magnus Jacobson - poet [i redactor [ef al revistei "Lyrikvännen" din Stockholm, Carina Waern - ziarist` la Dagens Nyheter, Tomas Lappalainen - ziarist la Aftonbladet, Gunnar Lassinanti - de la Centrul Olof Palme, Lars Blasberg - arhitect, Charles Mudey - de la Compania de dans "NorrDans", Dan Shafran - bibliotecar la Biblioteca Regal` Suedez`, Gunilla Forsén - [efa Centrului de traduceri din Visby, Mia Morogan - scriitoare [i translator de origin` romån`, Gabriela Melinescu - scriitoare de origin` romån`, Coralia Ditvall - de origin` romån`, cercet`tor la sec]ia de romån` a universit`]ii din Lund, Ingmar Söhrman-asistent la catedra de limbii romanice de la univeristatea din Umeå, Ion Baciu Jr - pianist de origin` romån`, [.a.
Din partea romån` au participat 42 de persoane printre care: Adrian Severin - Ministru de Externe, Radu Boroianu - Ministrul Inform`rii Publice, Augusin Buzura - directorul Funda]iei Culturale Romåne, G. Ademe[teanu - redactor [ef al revistei "22", Mircea Anghelescu, Gabriel Liiceanu, Octavian Paler, Andrei Ple[u, Lauren]iu Ilici, Vartan Arachelian, Alexandru Beldiman, Ana Blandiana, [.a.
S-au sus]inut o serie de activit`]i culturale bilaterale la Bucure[ti, Sibiu [i Cluj. La Bucure[ti a avut loc, printre altele: o mas` rotund` pe tema "Romånia-Suedia, confluen]e", lector M. Martin, în localul Funda]iei Culturale Romåne; lectur` din "Ho]ul" lui Göran Tunström [i din "Regina str`zii" de G. Melinescu; o serat` muzical` la Cotroceni, patronat` de Pre[edintele Emil Constantinescu.
La Cluj au avut loc: discu]ii pe tema "Confluen]e suedezo-romåne, literatur` [i traduceri", conduse de Dan {afran [i Denisa Com`nescu Prelipceanu;
s-a deschis expozi]ia de arhitectur` suedez` "Arta constuc]iei în Suedia"; un festival al filmului suedez; o mas` rotund` pe tema "Multiculturalism - dezvoltare social` [i integrare" la Funda]ia Soros; o întålnire cu ziari[ti din Cluj, ca [i prezentarea unei antologii de poezii ale poe]ilor suedezi de origin` romån`.
Dup` întoarcerea la Stockholm l-am întålnit pe Per Sörbom, cu care am stat de vorb` în leg`tur` cu aceast` vizit` în Romånia.
Înapoi la începutul prezent`rii!

Foto semnarea tratatului.
Semnarea tratatului cultural bilateral Suedia-România.
Silvia Constantinescu: Cine a luat ini]iativa acestor schimburi culturale?

Per Sörbom: Ragnar Ängeby, ambasadorul Suediei la Bucure[ti. El a revenit acum în Suedia, dar a f`cut foarte mult pentru rela]iile suedezo-romåne. Este pu]in p`cat c` revine în Suedia mai repede decåt ar fi trebuit, dar aceasta a fost dorin]a lui. El vorbe[te române[te cursiv [i a l`sat impresia c` are contacte foarte bune la Bucure[ti.

S.C.: {i eu consider c` Ragnar Ängeby a f`cut foarte mult pentru stabilirea unor rela]ii deosebit de bune între Suedia [i Romånia. {i a[a cum spui [i tu, faptul c` vorbe[te bine române[te [i cunoa[te bine cultura român` l-a ajutat s` în]eleag` mai bine greut`]ile prin care trece acum poporul romån. Ai mai vizitat Romånia, nu-i a[a?

P.S.: Am fost acolo prima dat` în 1960 sau '61.

S.C.: Dar este mult de atunci [i vizita a fost foarte scurt`, nu-i a[a? Am putea-o numi pe aceasta prima c`l`torie adev`rat` în Romånia. Ai avut timp acum s` vezi Bucure[tiul?

P.S.: Oarecum, da. Nu a[a de mult cum a[ fi vrut, dar am avut mai multe ocazii s` facem câteva ture [i s` vedem câte ceva.

S.C.: Un mare dezavantaj [i pentru cei ce vin în Suedia din Romånia. Ace[tia intr` într-o camer` de seminar, vorbesc [i semneaz` tot felul de acorduri, dar nu au niciodat` un contact direct cu ora[ul, cu locuitorii ]`rii cu atmosfera suedez`. Nici m`car un tur al ora[ului nu fac!

P.S.: A[ fi dorit s` am mai mult timp, desigur, ca s` pot s` v`d ceva.

S.C.: Din pu]inul pe care l-ai v`zut, care a fost impresie pe care ai avut-o acum comparativ cu anii '60? Cum era atunci [i cum a fost acum?

P.S.: S-au întâmplat atât de multe lucruri în Bucure[ti! S-au construit multe lucruri noi. Este clar c` am fost destul de speriat s` v`d chestiunea aceea mare, cum se cheam`, palatul...

S.C.: ...victoriei socialismului...

P.S.: ...da. Este îngrozitor, consider eu. Dar sunt p`r]i ale ora[ului Bucure[ti care sunt în continuare frumoase [i pl`cute. {i pe urm`, este un ora[ foarte verde. Nu m'am a[teptat s` fie atât de multe parcuri, a[a de multe bulevarde mari...

S.C.: ... seam`n` destul de mult cu Parisul...

P.S.: Este foarte adev`rat! Pe urm`, a avut loc o întâmplare nostim`. Eu m'am ocupat cu ani în urm` cu istoria [tiin]ei [i tehnicii. În anii '70-'80 am r`spuns de organizarea unor conferin]e de istoria tehnicii aici în Suedia [i prin alte locuri, [i la câteva dintre aceste conferin]e am întâlnit un istoric al tehnicii, român, pe care mai târziu l-am întålnit la Paris. {i când st`team de vorb` cu secretarul de stat Gafi]a la un prânz, [i discutam despre rolul jucat de românii care s'au aflat în afara României în timpul lui Ceau[escu, am întrebat: "Îl cunoa[te]i pe Alexandru Herlea?" Gafi]a mi-a r`spuns: "Da, el este ministrul nostru pentru Europa." A fost o surpriz`, c`ci nu-l mai v`zusem pe Alexandru de zece ani sau mai bine.

(Continuare [i fotografii în edi]ia pentru abona]i.) Înapoi la începutul interviului!

© 1996 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.