CURIERUL ROMÂNESC

PĂI, CUM SĂ DISPARĂ EXILATII SI EXILUL DUPĂ '90? AU MURIT TOTI, S-AU VOLATILIZAT?

Interviu cu Dan Romascanu, editorul revistei DORUL, din Danemarca.
(Fragment)

S.C.: Sunteti fondatorul revistei DORUL, care apare în Danemarca. Doresc să vă prezint cititorilor CURIERULUI ROMÂNESC. Cine sunteti d-le Dan Romascanu?

D.R.: După 25 de ani ca medic veterinar de tară, m'am exilat în Danemarca unde trăiesc de 11 ani împreună cu familia. Afinităti pentru literatură si istorie aveam demult. Aici am găsit timpul si conditiile care să-mi permită să dezvolt această veche pasiune. Deci, din 1990 editez revista de cultură si politică DORUL, si coordonez o editură cu acelasi nume. Dacă în 1968 aveam 25 de ani, vă dati seama că îmi permit să muncesc pe brânci pentru revistă si editură.

S.C.: Ce a însemnat acest exil pentru dv.? Considerati că există o anume psihologie a exilatului?

D.R.: Exilul este ceva amar, poate mai putin amar când îl alegi singur ca solutie de viată, ca în cazul meu. Asa că trebuie să-mi duc crucea mai departe.
Exilatul se simte tot restul vietii lui un corp străin în societatea adoptivă. Diferentele încep să se steargă doar după două-trei generatii. Dar asta nu este psihologia exilatului, ci psihopatia exilatului. Ca psihologie, eu am adoptat pozitia optimistului: văd paharul pe jumătate plin. Altfel nu stiu ce m'as fi făcut.

S.C.: Cum v'ati simtit în tara care v'a primit? Ati fost primit cu bratele deschise? V'a fost usor să vă asimilati/integrati în societatea daneză? Ati devenit un "danez" sau ati continuat să trăiti printre români, cu speranta reîntoarcerii în România? Cum a fost?

D.R.: Danezii sunt semnatarii Acordului despre Refugiati de la Geneva si îl respectă. Când ceri azilul pe aeroport toti îti zâmbesc. În lagăr întâlnesti fenomenul cu sens schimbat, de prost gust, a unui carnaval international. Apoi urmează integrarea, dacă urmează. După 10 ani sunt cetătean danez. Eu îi apreciez sincer pe danezi pentru tot ce-au făcut din tara lor, pentru toată politica lor socială si pentru multe altele. Au însă si scăderi; dar cine nu are!
Ca european, român si crestin nu simt rasismul, care există peste tot, dar oricum e ceva care te presează tot timpul si te face suspicios la orice gest. Nu pot să simt pe daneză. Eu voi rămâne român toată viata mea. De altfel nici n'am renuntat la cetătenia română. Speranta de reîntoarcere în tară?

Foto: Dan Romascanu.
Dan Romascanu.
Foto: © Dan Romascanu.

"Dum spiro, spero!", vorba lui Cicero.

S.C.: Ce stiti despre românii din Danemarca? Cum s'a dezvoltat comunitatea română din Danemarca?

D.R.: -Românii din Danemarca nu fac exceptie de la regulă. Comunitate românească da, comuniune românească mai putin. În Danemarca trăiesc cca. 1500 români (după o statistică oficială de acum câtiva ani). Majoritatea s'au strâns în Copenhaga. În Aalborg, unde stau, au fost prin anii '89 vreo 100 de români. Ne-am organizat noi într'un fel. Dar acum au rămas foarte putini, s'au mutat multi în sudul tării unde se găseste de lucru. Stiu că mai există o Comunitate românească în Copenhaga, dar acolo activează mai mult danezii.

S.C.: -Ce cunoasteti despre românii din exil din alte tări? Considerati că se poate vorbi de o activitate, de o politică a exilului românesc în sensul de a informa Occidentul despre situatia din România înainte de '89 si după aceea? A fost posibilă o organizare a tuturor românilor din exil?

D.R.: Românii exilati din alte tări seamănă cu cei din Danemarca. Românul este un tip balcanic inteligent, foarte inteligent. Fiecare e mai inteligent decât celălalt. Românilor le repugnă fenomenul de turmă, care presupune o căpetenie de turmă, turma propriu-zisă si coada turmei. Ei au mers, merg si vor merge fiecare pe cărarea lui. Exceptiile vin doar să confirme această tragică psihologie, comună de altfel întregii românimi, fără frontieră. Întotdeauna au existat români care s'au jertfit - pur si simplu. Dv. faceti o jertfă de mai bine de 20 ani să informati Occidentul cu ce se petrece în România. Nu stiu dacă e suficient, dar este adevărat. O organizare a tuturor românilor din exil? A tuturor? Imposibil. Sunt convins însă că e posibil ca pe plan local si sub-local - ca să zic asa - pot exista mici comunităti si comuniuni de idei si actiune.


Înapoi la începutul paginei!

© 1998 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.