CURIERUL ROMÂNESC

SEMINARUL "AVOCATUL POPORULUI SI
PRINCIPIUL ACCESULUI LA ACTELE PUBLICE -
INSTRUMENTE DE CONTROL ÎNTR-O DEMOCRATIE REALĂ"

ETAPA A II-A DE LA BUCURESTI, 22-27 APRILIE 1998.
Reportaj de Silvia Constantinescu (partea I-a).

Foto: Seminar 7.
La Palatul Parlamentului, de la stĺnga spre dreapta:
Kjell Svanstrom, Octavian Ciupitu, Claes Eklundh.
Foto: Silvia Constantinescu/©CR.
Foto: Seminar 9.
Paul Mitroi
AVOCATUL POPORULUI.
Foto: Silvia Constantinescu/©CR.
Foto: Seminar 8.
În sala "Nicolae Bălcescu" participantii romĺni la seminar.
În prim plan, Liviu Petrina de la fundatia GRATIS PRO DEO si Mircea Moldovan, de la LADO.
Foto: Silvia Constantinescu/©CR.
Foto: Seminar 10.
La Palatul Parlamentului - aspect din timpul vizitei.
Foto: Silvia Constantinescu/©CR.
Foto: Seminar 11.
La receptia de la Ambasada Suediei, de la stĺnga la dreapta:
Eugen Chirovici, Octavian Ciupitu, Mihai Săndoiu.
Foto: Silvia Constantinescu/©CR.
Foto: Seminar 12.
Parlamentari romĺni la receptia de la Ambasada Suediei.
Foto: Silvia Constantinescu/©CR.
Foto: Seminar 13.
Romulus Rusan, de la Alianta Civică,
la receptia de la Ambasada Suediei.
Foto: Silvia Constantinescu/©CR.
Foto: Seminar 14.
La Ambasada Suediei, de la stĺnga la dreapta: Georgiana Macavei,
de la LADO, Gunar Nils Revelius, ambasadorul Suediei,
Marius Hosu, de la Adevărul.
Foto: Silvia Constoantinescu/©CR.
Foto: Seminar 15.
Claes Eklundh si Kjell Svanström, la receptia de la
Ambasada Suediei.
Foto: Silvia Constanitnescu/©CR.

Seminarul "AVOCATUL POPORULUI SI PRINCIPIUL ACCESULUI LA ACTELE PUBLICE - INSTRUMENTE DE CONTROL ÎNTR-O DEMOCRATIE REALĂ", pe care CURIERUL ROMĹNESC l-a initiat si organizat a fost gĺndit de la început să se desfăsoare în două faze. Lucrările seminarului urmează să fie strĺnse într-un volum în limba romĺnă care să se distribuie organizatiilor cetătenesti, politicieni si mass-media din Romĺnia pentru a face cĺt mai pe larg cunoscută legislatia suedeză a accesului cetăteanului la actele publice. O asemenea lege ar fi de mare ajutor si cetăteanului romĺn, care în timpul celor 50 de ani de comunism a fost lipsit de posibilitatea controlului asupra reprezentantilor puterii.
Venirea la Stockholm între 7-12 martie a.c. a delegatiei romĺne, formată din 14 perosoane, pentru informatii teoretice si verificarea în practică în special a legii principiului accesului la actele publice, în ciuda unor piedici de tot felul si din multe părti, se încheiase conform cu ideea pe care am avut-o initial.
Partea a doua a constat în deplasarea la Bucuresti a 2 persoane de la institutia JO (Justitieombudsman): Claes Eklundh, seful acestei institutii, si Kjell Svanström, seful cancelariei institutiei JO, care să tină o serie de prelegeri si să participe la dezbateri cu parlamentari romĺni, ziaristi, studenti, etc. pe tema: "Desfăsurarea istorică si cum functionează în practică în Suedia JO si principiul accesului la actele publice astăzi". (JO înseamnă în suedeză "delegatul de justitie". El functionează pe lângă parlament. Acest termen nu corespunde cu termenul romĺnesc "avocatul poporului", termen gresit care creează confuzii cetăteanului romĺn, ce identifică această institutie romĺnească cu un avocat care să apere interesele individului împotriva statului în tribunal, si pe care nu trebuie să-l plătească).
Data initială a deplasării la Bucuresti a fost 18-22 aprilie, dar coincidenta cu Pastele ortodox care avea ca urmare faptul că Parlamentul Romĺn era închis luni 20 aprilie, a dus la schimbarea datei pentru 22-27 aprilie. Dacă la Stockholm de realizarea programului a răspuns numai CURIERUL ROMĹNESC (reprezen-tantul Institutului Suedez, Trutz von Ahlefeld, a contribuit numai prin cĺteva neînsemnate actiuni, dar a pus multe obstacole realizării seminiarului, obstacole despre care voi povesti în numărul următor, sub titlul "Din culisele seminarului"), la Bucuresti răspunderea a căzut asupra AVOCATULUI POPORULUI prin Paul Mitroi, ALIANTA CIVICĂ prin Romulus Rusan, Valerian Stan, Petre Chivu, Petre Mihai Băcanu si Gheorghe Arvunescu, LADO prin Nicolae Stefănescu-Drăgănesti si Georgiana Macavei, RADIO ROMĹNIA prin Elena Perdichi, ziarul ADEVĂRUL prin Marius Hosu, TV-ROMĹNIA prin Daniela Iancu si Corina Tudose, ziarul COTIDIANUL prin Eugen Chirovici, în colaborare cu Ambasada Suediei la Bucuresti si CURIERUL ROMĹNESC din Suedia, initiatorul si organizatorul global al seminarului.
Răspunderea organizatiilor romĺnesti a constat în a organiza întĺlnirile celor doi delegati de justitie suedezi cu politicieni, mass-media, studenti, etc., iar administrativ în a asigura transportul si masa în Romĺnia a delegatiei suedeze în timpul celor 5 zile de sedere acolo, transportul tur- retur Stockholm-Bucuresti ca si hotelul fiind plătit de Institutul Suedez.
Eu, ca reprezentantă a CURIERULUI ROMĹNESC, mi-am plătiti singură atĺt drumul cu avionul cĺt si cazarea la Bucuresti în această perioadă.
După cĺteva discutii la telefon cu partea romĺnă am căzut de acord asupra unui program de desfăsurare.

22 APRILIE: PRIMA ZI

Claes Eklundh, Kjell Svanström, Octavian Ciupitu ca translator si eu am plecat din Stockholm la ora 7,05 si am ajuns la 15,30 la Bucuresti. După o oră si jumătate de asteptare a bagajelor mele, am aflat că o parte din ele sunt spre altă destinatie.
Deja la ora 18,00 era programată o întĺlnire cu ziaristi romĺni la Clubul Tezal, invitatia fiind făcută de directorul Romĺniei Libere, Petre Mihai Băcanu. Acesta însă nu a fost prezent, căci, după cum mi s-a spus, era într-o delegatie undeva în Asia. A fost de fapt o masă prietenească, la care au participat si Petre Chivu, Georgiana Macavei si Eugen Chirovici de partea romĺnă, ca si ambasadorul Suediei la Bucuresti, N.G. Revelius. A fost o seră plăcută, ce-i drept, care a culminat cu o mică surpriză făcută oaspetilor suedezi de orchestra restaurantului, care a cĺntat cĺteva cĺntece suedeze. Dar nu a fost o "întĺlnire cu presa", asa cum convenisem.

23 APRILIE: ZIUA A DOUA

Între 9-10,30 a fost organizată o vizită a Palatului Parlamentului. Si aici oaspetiilor suedezi li s-au făcut două mici surprize, de data aceata autorul fiind Paul Mitroi. Mai întĺi, cĺnd oaspetii suedezi au ajuns la balconul pentru public, presedintele Camerei Deputatilor a oprit dezbaterile si i-a salutat, iar deputatii prezenti în sală i-au aplaudat; a doua surpriză a fost acordarea lui Claes Eklundh a unei medalii care se acordă oaspetilor de onoare.
Între 10,30-11,00 a urmat o pauză, cĺnd delegatior li s-a servit, în unul din holurile Palatului, cafea. Aici, cei doi delegati de justitie au întĺlnit o serie de deputati cu care au purtat discutii legate de diferite aspecte ale principiului accesului la actele publice.
Între 11,00-13,00, în sala "Nicolae Bălcescu", a urmat prima prelegere pe care Claes Eklundh si Kjell Svanström au tinut-o pentru cĺtiva parlamentari romĺni. Desi tema a fost considerată deosebit de interesantă, participarea parlamentarilor a fost scăzută. Am aflat că, exact în acelasi timp cu prelegerea, în Camera Deputatilor se vota o lege foarte importantă, ceea ce a făcut ca multi din cei interesati să nu poată fi prezenti. La ora 13,00, Paul Mitroi a invitat la lunch, la restaurantul "Rustic" din incinta Palatului Parlamentului. După lunch, Elena Perdichi a realizat un program de radio în direct despre "Avocatul Poporului" cu Claes Eklundh si Kjell Svanström, cu ajutorul translatorului Octavian Ciupitu, si, apoi, cu mine, ca organizator al seminarului.
Conform programului ar fi trebuit să se continuie discutiile pe aceeasi temă pĺnă la ora 18,00, dar cu totii am considerat că o plimbare prin Cismigiu ar fi fost cu mult mai bine venită, dĺndu-li-se posibilitatea oaspetilor să vadă o parte a Bucurestiului. Arhitectul Octavian Ciupitu le-a fost ghid si le-a vorbit despre istoria zonei respective a Bucurestiului - despre parcul Cismigiu, despre Palatul Regal, despre Ateneu, Fundatia Carol I, Teatrul National, etc.
La orele 19,00, Ambasada Suediei a oferit o receptie la care au participat circa 30 de persoane, inclusiv membrii delegatiei romĺne care au luat parte la seminarul de la Stockholm, în afară de senatorul Dan A. Lăzărescu, care era plecat la Strasbourg.
În aceeasi seară, Televiziunea Romĺnă tvr1 a transmis direct, în programul "Editie specială", o discutie cu Paul Mitroi si Claes Eklundh, despre paralele între institutiile "avocatul poporului" în Romĺnia si Suedia, căci desi cea din Romĺnia are la bază exemplul suedez, ea este diferită de cea suedeză. Claes Eklundh a vorbit în limba suedeză, dar interpretarea aproape simultană făcută de arh. Octavian Ciupitu a făcut ca aproape să nu se remarce că se vorbeau limbi deosebite.
(Continuare în numărul următor)

Înapoi la începutul paginei!

© 1998 Curierul Românesc.


Înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.