CURIERUL ROMÂNESC

De vorbă cu

STEFAN PERSSON

ACTIONARUL PRINCIPAL DE LA H & M HENNES & MORITZ AB:

"CEL MAI IMPORTANT LUCRU PENTRU NOI ESTE
RELATIA CU CLIENTII NOSTRI, CĂCI NOI EXISTĂM
PENTRU EI SI PRIN EI!"

Interviu realizat de Silvia Constantinescu.

H & M Hennes si Moritz AB este una din întreprinderile suedeze care au cucerit Europa occidentală, căci ea există astăzi în 12 tări: Norvegia, Danemarca, Finlanda, Germania, Anglia, Belgia, Luxemburg, Olanda, Franta, Elvetia, Austria si evident, Suedia, cu o retea de 550 de buticuri, si cu 14.101 salariati. H & M are un capital rulant de 26.649,8 milione de coroane suedeze. H & M îsi realizează productia în diferite părti ale lumii; din 1994 are un birou permanent si în Romĺnia, unde confectionează taioare, fuste, pantaloni si o parte din tricotajul brut.
Cel mai mare portofoliu de actiuni, 36,4%, care înseamnă 69,1% din totalul de voturi, este detinut de familia Stefan Persson, urmat de "Allmänna Pensionsfonden", care detine 2,5 % din actiuni, Liselott Tham, 2,4%, FöreningsSparbanken Fonder 1,9%,, Försäkringsbolaget SPP, 1,8%, etc.
Pe Stefan Persson, presedintle consiliului de administratie la H & M, membru în consiliul de administratie la Electrolux AB, si la INGKA Holding B.V., l-am întĺlnit si am stat de vorbă despre această întreprindere, căreia, permanent, îi creste valoarea la bursă.

Foto: Stefan Persson.
Stefan Persson
actionarul principal de la H&M.
Foto: Victor Lenson Bratt /
© H&M.

Silvia Constantinescu: Când în 1977 am sosit cu familia mea în Suedia, primul contact cu "piata liberă" s-a făcut prin ICA si H & M. H & M a creat panică în familia mea, si am să-ti povestesc de ce. Stiam că vom emigra în Suedea si pentru "tara aceea friguroasă, Suedia", ne-am pregătit cu îmbrăcăminte groasă. I-am cumpărat, în Bucuresti, sotului meu un pullover de lână 100%, pe care plătisem 490 lei, ceea ce coresponde atunci cu 1/4 parte din salariul meu de redactor principal. Câteva zile mai târziu, aterizăm la Göteborg si primul magazin de îmbrăcăminte în care am intrat, a fost H & M, unde un pullover identic cu cel cumpărat la Bucuresti costa 9,90 koroane. Cât o înghetată! Mintea mea nu putea să accepte atunci această diferentă de pret. Nelinistită că-i doar o chestiune de moment, în fiecare zi cumpăram un pullover de lână de la H & M, care costa 9,90 koroane. Sotul meu s-a îngrijorat mult de acest fapt, mai ales că eu umplusem camera de haine cu pullovere de lână de la H & M si nu dădeam semne de a înceta această actiune. După un timp am încetat să "investesc" în pullovere de lână de la H & M, pretul a mai crescut si el, dar am rămas o clientă fidelă a magazineleor H & M, pe care le vizitez chiar si în alte tări, în perigrinările familiei prin Europa. Doresc să te prezint cititorilor mei si înainte de a vorbi despre succesele întreprinderi H & M Hennes & Mauritz AB, fii bun si prezintă-te singur. Cine esti Stefan Persson?

Stefan Persson: Eu sunt fiul lui Erling Persson, cel care în 1947 a pus bazele acestei întreprinderi. Si ce este cel mai amuzant, este că eu m-am născut în acelasi an. încă de când aveam 15 ani si apoi ca student am lucrat în această întreprindere, la început de sărbători si în vacante. Am studiat la universitatea din Stockholm, sectia economie de întreprindere si apoi m-am mutat la Londra, în 1973, unde am pus bazele activitătii întreprinderii în străinătate si am răspuns si de activitatea întreprinderii în afara Scandinaviei, în primul rând în Germania si Elvetia.
în 1982 m-am întors acasă si am preluat conducerea întreprinderii ca director executiv pentru H&M. Sunt căsătorit si am 3 copii. Plăcerile mele în timpul liber sunt schiul, golful si tenisul.

S.C.: Atitudinea condescendentă a personalului fată de clienti, ca si o serie de avantaje pe care le acordatii acestora cum ar fi: restituirea unui anumit procent din banii folositi la cumpărături la H&M, în timpul anului, pentru membrii "clubului H & M", schimbarea obiectului cumpărat sau înapoiera banilor, dacă acesta nu-ti mai place, acordarea unor rabaturi la diferite produse, etc., face ca să fie plăcut să târguiesti la H & M. Sunt aceastea suficiente actiuni ca o întreprindere suedeză, relativ mică, să "cucerească" toată Europa Occidentală? Care este secretul succesului întreprinderii H & M?

S.P.: Este plăcut să constati că munca pe care o depui este apreciată, dar primim adesea si critici. Noi suntem atenti la criticile aduse de clienti. Cel mai important lucru pentru noi este relatia cu clientii nostri, căci noi existăm pentru ei si prin ei! Si aceată relatie cu clientii este determinantă. Realizarea acestui deziderat nu este însă usoară! Una din conditiile realizării succesului, consider eu, este legată de atmosfera de lucru pe care o creezi colaboratorilor. Să ai salariati care se simt bine la locul de muncă este foarte important! Si si mai important este să le arăti că le apreciezi munca si că sunt cei care ajută la obtinerea succesului. în plus, noi recrutăm salariatii intern pentru posturi mai importante, în loc să angajem oameni din afară, a căror capacitate de muncă si compatibilitate cu restul colectivului nu le cunoastem. Această politică de personal este cunoscută de salariatii nostri si ea stimulează personalul, care stie că dacă esti capabil si constiincios ai sanse să te ridici pe un post mai înalt. Si eu consider că aceasta este un alt aspect al succesului.

S.C.: Eu am îmbrăcăminte cumpărată de la H&M încă din 1977, care a rezistat timpului si pe care încă o port cu plăcere pentru că a fost confectionată din materiale bune. Cum este posibil să vă dezvoltati asa de mult si totusi să mentineti preturi joase, mai ales când multe firme care vând îmbrăcăminte au intrat în faliment? Spun asta în cunostiintă de cauză, căci la REA din martie, a.c., am cumpărat îmbrăcăminte de bună calitate, din produse naturale - mătase naturală, lână, bumbac - care ar fi costat aproximativ 5.000 de coroane, chiar în magazinele H&M, la pret normal, iar în alte magazine cu mult mai mult, dar pe care acum, la REA, le-am cumpărat cu numai aprozimativ 700 de coroane. Cum faceti să mentineti aceste preturi joase?

S.P.: Ideea noastră de afaceri este să avem cel mai scăzut pret la un produs comparabil pe piată. Si pentru a realiza această idee de afacere, avem ca politică vânzarea extrem de rapidă a mărfurilor, la un cost aditional mai mic. Aceasta face ca volumul de desfacere să crească, mai ales că noi avem o retea de 550 de buticuri în 12 tări, ceea ce face ca să putem obtine si preturi mai mici la tratativele de cumpărare. Si noi am considerat că dacă noi obtinem un pret bun si facem o afacere bună, este normal să le dăm si clientilor nostri posibilitatea să facă o afacere bună. Aceasta a creat o încredere a clientilor fată de noi.

S.C.: Profit de ocazie si vă aduc o critică. în ultimii ani Suedia si-a crescut populatia cu oameni veniti din alte părti ale lumii, ale căror proportii corporale nu corespud cu cele scandinave. Ar fi potrivit ca să aveti si mărimea "D", pentru femei si bărbati mai scurti, mai bine reprezentată.

S.P.: Nu este usor să satisfaci toate dorintele! Consider că ai dreptate si noi cunostem problemele de tipul acesta.

S.C.: Si ar fi bine să aveti îmbrăcăminte si pentru femei mai în vârstă...

S.P.: ...si modele mai obisnuite, decât "ultimul strigăt al modei"... Da, ai dreptate!

S.C.: La începutul anilor ´90 Europa de Est si Centrală s-a deschis pentru o piată liberă. Eu, care am lucrat la începutul carierei mele ca redactor de modă, stiu că interesul femeilor române pentru modă este foarte mare si că le place să fie îmbrăcate după ultima modă. Cu o populatie de peste 20 de milioane de locuitori, România este o piată pentru măfurile H&M, dar cu toate acestea nu există nici un butic H&M în România. De ce?

S.P.: Este plăcut să aflu că România este o piată pentru mărfurile noastre, problema este că trebuie să priorităm piata pe care o avem deja. A deschie noi piete nu este o muncă usoară. Nu este exclus ca în viitor să deschidem buticuri si în România, Polonia, Ungaria, dar trebuie să facem aceasta într-un anumit tact, să avem cunostiintele necesare despre această piată, astfel ca să nu dăm gres.

S.C.: Si acum 2 întrebări care nu au de-a face direct cu munca ta. Dacă te-as întreba cu ce partid votezi, mi-ai răspunde la întrebare?

S.P.: Nu as răspunde la această întrebare pentru că eu colaborez cu foarte multe persoane care votează cu partide foarte diferite, de la partidul de stânga la cel moderat si dacă eu sau conducerea întreprinderii ne-am manifesta părerile politice am jigni pe foarte multi din colaboratorii nostri. Si de alt fel, eu consider că părerile politice sunt personale si nu au de-a face cu activitatea comercială.

S.C.: Si ultimă întrebare: Ce cunostinte ai despre România?

S.P.: Trebuie să recunosc că stiu foarte putin despre România si despre alte tări din aceeasi zonă.


înapoi la începutul paginei!

© 1999 Curierul Românesc.


înapoi la CURIERUL ROMÂNESC cu acces gratuit.